Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 186 vizitatori și nici un membru online

Programator roman, lucrez de acasa, pentru o companie din strainatate. Ce obligatii fiscale am?

In ultimii zece ani, Romania a devenit un centru important in domeniul IT&C, acest sector inregistrand cresteri solide de la un an la altul. Gradul ridicat de atractivitate generat de calitatea muncii prestate de specialistii din Romania din IT&C a determinat unele companii straine, care nu au prezenta pe piata locala, sa foloseasca expertiza acestora, oferindu-le un venit competitiv si posibilitatea de a lucra de acasa.

In relatia cu societatea straina pentru care presteaza servicii profesionale, aceste persoane sunt de obicei fie angajati, fie colaboratori persoane fizice autorizate (PFA). Insa, faptul ca societatea angajatoare/ contractoare nu este stabilita in Romania, nu inseamna ca nu se datoreaza taxe aici, atunci cand activitatea persoanei fizice este desfasurata de pe teritoriul tarii noastre. Fiecare dintre cele doua modalitati de colaborare genereaza acestor persoane obligatii fiscale in Romania, care adesea pot fi dificil de indeplinit.

In cazul angajatilor, procesul de raportare in Romania a veniturilor salariale obtinute din strainatate si de plata a taxelor aferente este unul complex, lunar, cu responsabilitati din partea angajatului sau din partea angajatorilor, in anumite cazuri. Aceste obligatii trebuie avute in vedere de persoanele fizice, atunci cand incheie un contract de munca cu o societate din strainatate - oricare ar fi forma acestuia, chiar si, spre exemplu, un “gentleman’s agreement” - pentru ca vor avea impact asupra salariului ce le va ramane in mana dupa achitarea taxelor.

Pentru veniturile salariale obtinute din strainatate, se datoreaza 10% impozit pe venit si 37,25% contributii: 35% contributii sociale individuale (25% contributia la pensie, 10% contributia la sanatate) si 2,25% contributia asiguratorie pentru munca. Este vorba despre aceleasi taxe platite si de un angajat al unei companii din Romania. In aceasta structura, angajatul trebuie sa tina cont, insa, ca nu poate beneficia de scutirea de impozit pe venit aplicabila specialistilor IT, angajati ai companiilor inregistrate in Romania.

Deoarece este posibil ca obligatii fiscale sa apara si in statul de resedinta a companiei, angajatul ar trebui sa afle de la angajator care sunt acestea si in ce masura ii vor afecta salariul net.

In cazul unei PFA, relatia cu compania straina poate functiona legal doar daca intre cele doua parti exista o relatie de independenta (in conformitate cu prevederile Codului fiscal, cel putin patru din sapte criterii trebuie indeplinite, printre care: persoana dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti, de alegere a locului si modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru).

Obligatiile de raportare a veniturilor obtinute din strainatate revin persoanei fizice si se realizeaza prin intermediul declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale. In situatia in care impozitarea se realizeaza in sistem real, pentru stabilirea impozitului pe venit se aplica o rata de 10% la venitul realizat, in timp ce la impozitarea prin norma de venit, valoarea impozitului se obtine prin aplicarea ratei de 10% la norma de venit. De asemenea, persoana datoreaza contributia la pensie de 25%, aplicabila unui venit ales (deci baza impozabila nu poate fi mai mica de 12 x 2.080 lei = 24.960 lei pentru anul 2019) si contributia pentru sanatate de 10%, aplicabila asupra bazei minime mentionate mai sus, ambele datorate daca estimeaza sa obtina in anul curent venituri egale cu cel putin 24.960 lei.

Spre exemplu, la un venit lunar brut de 10.000 lei, taxele datorate pentru un angajat sunt de 4.375 lei, in timp ce un PFA datoreaza 1.728 lei, in sistem real, fara a lua in calcul cheltuieli deductibile si avand in vedere o baza minima pentru contributia de asigurari sociale.

Implicatiile fiscale prezentate mai sus sunt de altfel aplicabile persoanelor fizice care lucreaza de acasa pentru companii din strainatate si in alte domenii.

Pe langa acestea, in cazul salariatilor ar trebui urmarite si aspectele juridice specifice privind modalitatea de desfasurare a activitatii intr-un astfel de regim, cum ar fi: ce trebuie sa includa contractul de munca, drepturile si obligatiile salariatului, obligatiile angajatorului, etc.

Reamintim ca declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru anul 2018 trebuie depusa pana pe 15 martie 2019, acesta fiind si termenul de plata al impozitului si contributiilor sociale datorate.

Autor: Claudia Sofianu (foto), Partener, Departamentului de Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.