Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 118 vizitatori și nici un membru online

Clifford Chance Badea: Companiile trebuie sa se pregateasca pentru Brexit, indiferent de domeniul in care activeaza si de scenariul sub care acesta se va materializa

Cu toate necunoscutele pe care le implica, Brexit va schimba radical peisajul economic, iar companiile din Romania vor resimti, la randul lor, impactul atat pe termen scurt, cat si lung. Se impune, astfel, o atentie reala si elaborarea unui plan individual care sa le ajute sa limiteze efecte negative, sa maximizeze oportunitatile si, in general, sa poata reactiona in mod eficient la realitati economice, spun avocatii Clifford Chance Badea, biroul local al firmei globale Clifford Chance.

Radu Ropota (foto), counsel in practica de Finantari si Piete de Capital si coordonatorul practicii de Restructurare si Insolventa, subliniaza: „Comisia Europeana a propus o serie de masuri in cazul unui Brexit fara acord - asa-numitul „hard Brexit” - atat la nivelul Uniunii, cat si la nivelul statelor membre. In ceea ce priveste masurile la nivelul statelor membre, in acest moment in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana am vazut deja elaborate planuri de interventie legate de Brexit menite sa limiteze impactul negativ intr-o serie de arii precum pietele financiare si drepturile cetatenilor.

Spre exemplu, cu privire la pietele financiare, masurile privesc in general asigurarea continuarii prestarii serviciilor financiare (bancare si de investitii) de catre entitati reglementate din Marea Britanie, in baza contractelor incheiate inainte de Brexit. In cazul Romaniei, pana in acest moment, Banca Nationala a Romaniei a fost cea care a emis un comunicat privind efectele unui „hard Brexit” din perspectiva furnizarii de servicii financiare pe teritoriul Romaniei, care in esenta mentioneaza ca activitatile bancare si de plata prestate in baza pasaportului european vor inceta la data de 30 martie 2019, in lipsa unei autorizatii acordate de Banca Nationala”.

In contextul planului de contingenta, Comisia Europeana a mentionat ca „masurile de contingenta luate de autoritatile nationale sau ale Uniunii Europene nu pot inlocui actiunile pe care trebuie sa le faca fiecare cetatean si fiecare intreprindere pentru a se pregati pentru retragerea Regatului Unit", principiul relevant fiind ca masurile de contingenta (urgenta) nu trebuie sa fie menite sa remedieze intarzierile care ar fi putut fi evitate prin masuri de pregatire si prin actiuni prompte din partea partilor interesate relevante.

In acest moment, echipa Clifford Chance Badea identifica trei arii principale pe care fiecare companie din Romania care considera Brexit ca fiind relevant trebuie sa le ia in calcul, indiferent de forma in care Marea Britanie va alege sa paraseasca Uniunea Europeana.

1. Impactul va fi unul indirect, dar mult mai puternic si de durata

„Oricat de ironic ar suna, no man is an island entire of itself, acest citat fiind aplicabil in orice domeniu. Astfel, indiferent de domeniul de activitate, companiile activeaza intr-o economie conectata, or asta inseamna ca va exista un efect de domino resimtit mai devreme sau mai tarziu si in Romania”, spune Radu Ropota. „Atata timp cat tara noastra depinde comercial de economii europene care vor fi afectate de Brexit, consecintele se vor resimti si aici. Acest lucru se aplica in cazul furnizorilor, producatorilor, partenerilor comerciali, clientilor pe care ii avem”.

2. Companiile trebuie sa isi elaboreze propriul plan pentru Brexit

„Sunt anumite companii sau domenii economice unde ne asteptam la un impact direct. Avand in vedere acest impact, fiecare companie potential afectata trebuie sa intreprinda un proces de verificare (due diligence) al activitatilor si proceselor interne, in scopul identificarii acelor arii legate direct sau indirect de Marea Britanie sau de legea engleza”, spune Georgiana Evi (foto dreapta), avocat asociat in cadrul practicii de Banking & Finance si Piete de Capital din cadrul Clifford Chance Badea.

„De exemplu, daca depind in lantul de productie/ furnizare de produse din Marea Britanie sau exporta in Marea Britanie; daca in procesul de prelucrare al datelor personale transmit date in Marea Britanie; daca primesc servicii reglementate de la entitati din Marea Britanie (de finantare si nu numai); daca au valori mobiliare sau investesc in valori mobiliare listate la Bursa de Valori din Londra, daca au contracte supuse legii engleze sau jurisdictiei instantelor din Marea Britanie; daca au in management sau in echipa angajati cetateni britanici. In functie de rezultatul acestor verificari, trebuie identificate si implementate masurile corespunzatoare."

3. Brexit-ul poate insemna si oportunitati pentru companiile din Romania

In continuare acestui plan, companiile pot identifica si zone de piata pe care pot sa apara oportunitati de business, in momentul in care concurenta britanica de pe piata comuna se va diminua (de exemplu in domeniul produselor alimentare).

La nivel local, biroul Clifford Chance acorda in acest moment asistenta clientilor pe aspecte de reglementare (servicii bancare si de plata, servicii de investitii financiare, protectia datelor cu caracter personal), precum si aspecte contractuale.

Inca de la momentul in care Marea Britanie a anuntat intentia de a realiza un referendum pe tema Brexit, Clifford Chance a infiintat un Brexit HUB prin care analizeaza evolutia intregului proces, precum si implicatiile acestuia asupra peisajului economic si relatiei dintre blocul european si Marea Britanie. Aceste eforturi au fost recunoscute de catre mediul de afaceri londonez, firma globala primind in luna februarie premiul Risk Advisory (Brexit) Firm – Specialist of the Year, in cadrul Premiilor The Legal 500 UK 2019.  

„Mindset-ul nostru este sa anticipam si sa fim proactivi pe toate subiectele relevante care seteaza agenda publica la nivel global, pentru a ne pregati clientii pentru orice scenariu,” spune Daniel Badea (foto stanga), Managing Partner al biroului de la Bucuresti. „Cu siguranta, Brexit va genera o jurisprudenta complet noua in multe domenii. Cel mai recent exemplu este victoria uriasa a colegilor din Londra care va influenta de acum inainte practica judiciara – vorbim despre castigarea in instanta a unui proces pentru Canary Wharf Group in valoare de 500 milioane lire sterline impotriva Agentiei Europene a Medicamentelor (AEM), in baza careia AEM nu poate rezilia contractul de inchiriere invocand un eveniment neasteptat – respectiv Brexit. Este o decizie extrem de importanta, care va influenta si alte procese similare”.     

Scenariile Brexit, implicatiile asupra mediului de business, riscurile si oportunitatile pentru companiile romanesti din diferite sectoare au fost discutate in cadrul unui seminar organizat saptamana trecuta de Clifford Chance Badea, cu participarea echipei locale si sprijinul echipei globale, prin intermediul lui Gail Orton (Head of EU Public Policy).

La discutii au participat companii din industrii cheie precum bancara, asigurari, fonduri de investitii, imobiliara, energie, petrol & gaze, tehnologie, industria alimentara, agribusiness. Agenda a atins subiecte precum impactul asupra contractelor comerciale, alegerea legii aplicabile contractelor, protectiei datelor cu caracter personal, sectorului serviciilor financiare, in cazul in care Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana la 29 martie 2019.

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.