Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 93 vizitatori și nici un membru online

Evolutii recente in fiscalitatea internationala si europeana – ATAD, MLI, CC(C)TB

O serie de initiative de la nivel international vizeaza modificari in legislatiile fiscale nationale si internationale si au ca obiective principale adaptarea regulilor fiscale la noile modele de business si contracararea posibilitatilor de planificare fiscala agresiva. Punctul de plecare pentru o mare parte dintre acestea il constituie planul de actiuni elaborat in 2013 de catre OCDE, intitulat „Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting” (planul de actiune BEPS).

Printre cele mai importante initiative din fiscalitatea internationala se numara Directiva UE 2016/1164 (Anti-Tax Avoidance Directive – ATAD), Instrumentul multilateral OCDE (Multilateral Instrument - MLI), propunerile de directive la nivel UE privind o baza fiscala (consolidata) comuna a societatilor (Common Corporate (Consolidated) Tax Base – CC(C)TB), precum si initiativele la nivel OCDE si UE in legatura cu dezvoltarea unor noi reguli pentru impozitarea sectorului digital.

Directiva UE 2016/1164 (Anti-Tax Avoidance Directive – ATAD) face parte dintr-un pachet de masuri al Comisiei Europene impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale si este o componenta dintr-o serie cuprinzatoare de masuri avute in vedere in Planul de actiune privind impozitarea echitabila si eficienta a intreprinderilor - prezentat de Comisie la 17 iunie 2015. Scopul ATAD a fost acela de a oferi un cadru comun la nivelul UE pentru punerea in aplicare a rezultatelor proiectului OCDE/G20 impotriva erodarii bazei impozabile si transferului profiturilor (BEPS).

ATAD se adreseaza contribuabililor supusi impozitului pe profit in cel putin un stat membru si prevede masuri ce vizeaza 5 domenii specifice:
- Limitarea deductibilitatii costurilor de indatorare
- Impozitarea la iesire (exit tax) in cazul transferurilor de active / transferul rezidentei fiscale / activitatii unui sediu permanent
- Regula generala anti-abuz
- Reguli privind societatile straine controlate (CFC)
- Reguli privind combaterea tratamentului neuniform al instrumentelor sau entitatilor financiare hibride.

In prezent, la un an de la adoptarea ATAD, la nivel UE a avut loc adoptarea unei noi directive, Directiva 2017/952 (ATAD II), care aduce modificari fata de ATAD cu privire la regulile referitoare la combaterea tratamentului neuniform al instrumentelor sau entitatilor financiare hibride.

Ce s-a intamplat in Romania? Primele patru masuri ale ATAD I (toate, mai putin regulile privind tratamentul instrumentelor/entitatilor hibride) au fost transpuse in Codul Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2018 – cu un an inainte de termenul impus in cuprinsul Directivei. Pentru ATAD II (ce vizeaza regulile privind tratamentul neuniform al elementelor hibride), primul termen de transpunere in legislatia statelor membre este 31 decembrie 2019. ATAD II nu a fost inca transpusa in legislatia din Romania.

Daca vorbim de MLI (Instrumentul multilateral OCDE- Multilateral Instrument), acesta a fost dezvoltat si negociat intr-un grup de tari constituit la nivelul OCDE si are drept scop implementarea masurilor din cadrul pachetului BEPS, referitoare la tratatele de evitare a dublei impuneri printr-o operatiune comuna care sa evite necesitatea negocierilor bilaterale intre state.

MLI va duce la modificarea modului de aplicare a mii de tratate bilaterale de evitare a dublei impuneri, implementand masuri anti-abuz precum cele privind prevenirea acordarii in situatii neadecvate a beneficiilor rezultate din tratatele de dubla impunere.

MLI a fost semnat de Romania in 2017, insa nu a fost si ratificat. Prin urmare, nu este deocamdata aplicabil in legatura cu tratatele de dubla impunere incheiate de Romania.

In ceea ce priveste CCTB si CCCTB (Common Corporate (Consolidated) Tax Base – CC(C)TB), acestea reprezinta doua propuneri de Directive UE legate de: armonizarea la nivelul statelor membre a regulilor de calcul a bazei de impozitare supuse impozitului pe profit (dar nu si a cotei de impozitare), precum si introducerea de reguli privind consolidarea fiscala din punct de vedere al impozitului pe profit si repartizarea veniturilor la nivelul entitatilor unui grup pe baza unei formule de calcul.

Printre avantajele si obiectivele urmarite de introducerea CCTB si CCCTB se numara:
• reducerea semnificativa a costurilor administrative si a obstacolelor pentru companiile transfrontaliere din UE;
• oferirea posibilitatii la nivelul companiilor de a compensa profiturile obtinute intr-un stat membru UE cu pierderile obtinute intr-un altul;
• asigurarea unui sistem stabil si transparent la nivelul UE;
• asigurarea unei certitudini juridice sporite la nivelul companiilor;
• reducerea  obstacolelor fiscale (cum ar fi dubla impunere) sau combaterea practicilor de evitare a impozitarii, stimularea investitiilor in cercetare si dezvoltare etc.

Toate aceste initiative din fiscalitatea internationala si europeana pot avea un impact semnificativ atat la nivelul companiilor (care pot fi puse in situatia de a-si regandi modelul operational si cel de finantare), precum si la nivelul statelor care vor implementa respectivele masuri fiscale.

Astfel, este sigur ca statele respective vor fi nevoite sa preintampine impactul acestor masuri din perspectiva atragerii de investitii si dezvoltarii mediului de afaceri, intr-o economie globala in care intreprinderile multinationale se adapteaza din ce in ce mai rapid modificarilor legislative. Ramane de vazut in ce masura (si cu ce viteza) se va adapta legislatia fiscala din Romania la ceea ce ofera peisajul fiscal global, in ideea de a beneficia de oportunitati si de a atrage intr-o mai mare masura investitii straine (care vor genera un impact pozitiv mai mult decat necesar la nivel macroeconomic).

Autor: Andra Casu (foto), Partener Asociat, Departamentul de Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.