Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 64 vizitatori și nici un membru online

Originea nepreferentiala – In ce cazuri mai pot fi folosite certificatele de origine nepreferentiala?

La finalul anului 2018, Comisia Europeana a emis noi orientari privind stabilirea si dovedirea originii nepreferentiale a marfurilor ce provin din tari terte. Acestea vin atat in sprijinul importatorilor europeni, cat si al autoritatilor vamale.

Impact asupra tranzactiilor derulate de importatorii europeni
Originea nepreferentiala reprezinta nationalitatea economica a marfii, in timp ce statutul vamal al acesteia atesta daca in tara respectiva marfa a fost pusa in libera circulatie sau nu.

In contextul masurilor de salvgardare sau a altor tipuri de masuri comerciale impuse de Uniunea Europeana (de ex. taxe antidumping), importatorii sunt responsabili pentru determinarea corecta a originii nepreferentiale pentru marfurile pe care le tranzactioneaza.

Prin noile orientari, Comisia Europeana atrage atentia atat importatorilor, cat si autoritatilor vamale, asupra faptului ca la nivelul Uniunii Europene stabilirea si dovedirea originii nepreferentiale a marfurilor se realizeaza strict in baza regulilor prevazute in acest teritoriu (si nu in baza celor din tara de export catre UE). In plus, pentru aplicarea regulilor de origine nepreferentiala este important ca importatorul sa cunoasca daca marfurile fac obiectul unui regim special de import nepreferential sau nu.

Ce marfuri sunt supuse unui regim special de import nepreferential?
Comisia Europeana defineste “regimul special de import nepreferential” ca fiind acel regim in care produsele importate sunt supuse unor contingente tarifare (cum este cazul masurilor de salvgardare impotriva importurilor de otel impuse S.U.A. si altor tari).

Doar in acest caz, originea nepreferentiala poate fi dovedita de importator prin intermediul unui certificat de origine, dar care trebuie intocmit strict conform regulilor si modelului prevazut in normele de aplicare ale Codului Vamal Unional (Anexa 22-14). In caz contrar, dovada de origine poate fi respinsa, fapt ce poate atrage plati aditionale de taxe pentru importatori.

Ce se intampla cu marfurile care nu se supun unui astfel de regim?
In cazul marfurilor nesupuse unui contingent tarifar (cea mai mare parte a marfurilor importate in UE), Comisia Europeana atrage atentia ca in scopul dovedirii originii marfurilor la momentul importului, certificatele de origine emise de tari terte (de ex. China, Thailanda, Taiwan) nu pot fi luate in considerare. Intrucat acestea sunt emise in baza altor reguli de origine, care difera fata de cele aplicabile la nivelul Uniunii Europene, ele ofera informatii insuficiente privind originea nepreferentiala a marfurilor.

De exemplu, multe dintre marfurile ce au ca tara de origine China sunt supuse unor taxe antidumping (40 – 60%) la importul in Uniunea Europeana. Anchetele desfasurate recent de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) au constatat ca, de multe ori, pentru a eluda aceste taxe, furnizorii le exporta din China catre alte tari (de exemplu, Taiwan, Thailanda, India) si declara originea marfurilor ca fiind din aceste tari, in baza unor certificate de origine emise eronat. Astfel, in cadrul controalelor ulterioare, autoritatile vamale invalideaza aceste certificate si obliga importatorii europeni la plata acestor taxe antidumping, plus dobanzile si penalitatile aferente.

Cum pot importatorii sa dovedeasca originea in acest caz?
Primul instrument recomandat ar fi obtinerea unei Informatii Obligatorii de Origine (IOO) de la autoritatile vamale europene, un document certificat de autoritatile vamale care verifica si confirma originea marfurilor.

In acest mod, in fapt, se securizeaza originea marfurilor, atat timp cat informatiile care au stat la baza emiterii unei IOO au fost corecte si complete. Importatorii vor sti exact ce taxe vamale au de platit inaintea efectuarii importurilor si pot negocia mai eficient pretul de achizitie sau modalitatea de livrare.
Al doilea instrument recomandat pentru dovedirea originii nepreferentiale in lipsa unei IOO ar fi un document intocmit de declarant (sau direct de exportator, daca informatiile sunt considerate a fi confidentiale) ce va contine informatiile necesare determinarii originii nepreferentiale (de exemplu, descrierea bunurilor, descrierea procesului de fabricatie, daca a fost obtinut sau nu din materiale realizate in intregime in tara de export, regula de origine aplicata etc.). Un model de document (cu titlu informativ) este cuprins in Ghidul emis de Uniunea Europeana.

Verificarea corectitudinii originii nepreferentiale a marfurilor cu ocazia controalelor vamale ulterioare este unul dintre subiectele fierbinti in Romania si in Uniunea Europeana.

Declararea si dovedirea originii marfurilor, atat la momentul formalitatilor de import cat si ulterior, cade in responsabilitatea operatorilor economici importatori. Asadar, este esential ca acestia sa cunoasca regulile de origine aplicabile la nivelul UE pentru evitarea oricaror plati aditionale de taxe la import.

Autor: Mihai Petre (foto), Director, Comert International, Departamentul de Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.