Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 133 vizitatori și nici un membru online

Guvernanta corporativa, centura de siguranta a companiilor

Pe masura ce ne apropiem de incheierea primei jumatati a anului 2019 si se apropie vacanta, companiile au ragazul de a reflecta si  la principiile si prioritatile guvernantei corporative, principii ce ar trebui sa se regaseasca in modul de conducere si coordonare al acestora.

Este un an electoral cu alegeri europarlamentare si care pregateste Romania pentru alegeri prezidentiale. Intr-o tara cu o economie stabila si cu predictibilitate fiscala aceste evenimente nu ar trebui sa afecteze guvernanta companiilor si in special a celor cu capital majoritar de stat. Mediul de business nu ar trebui sa fie impactat,guvernanta corporativa trebuie sa ramana un instrument al schimbarii modului de conducere al companiilor si motorul principal al unei economii durabile. In acest context, rolul principal ramane al Consiliilor de Administratie / Directoratului si Consiliilor de supraveghere, acestia fiind principalii jucatorii in ceea ce priveste transformarea economiilor in unele durabile si sustenabile.

Si totusi, perspectiva incetinirii cresterii economice este aproape, imprumuturile pe pietele externe se fac la dobanzi in crestere, iar contextul confruntational al comertului global impune un management atent al riscului, chiar si pentru economiile dezvoltate. Evolutiile macro-economice globale vor avea un impact semnificativ asupra companiilor, a managementului bazat pe sustenabilitate sau a cresterii importantei auditului de calitate. Subiecte precum volatilitate, caracterul privat al datelor, responsabilitate sociala, securitate cibernetica se vor regasi pe agenda de interes a companiilor. Tocmai de aceea este bine sa le cunoastem pe cele mai importante dintre acestea.

Volatilitatea

Este de asteptat ca decidentii sa se confrunte cu implicatiile strategice provocate de volatilitatea economica si legislativa. Provocarile depasesc efectele opiniilor, uneori diferite, ale membrilor guvernului, cresterea nesustenabila, conflictul comercial SUA-China sau rata inflatiei in continua crestere. Tocmai de aceea, pentru companii, este importanta legatura dintre Consiliul de Administratie si managementul companiilor.

Incertitudinea pietei si calitatea auditului

Dupa un an 2018 turbulent in ce priveste bunele practici de audit, cu scandaluri globale care au condus la falimentarea unor firme sau la daune reputationale semnificative pentru altele, in 2019 importanta auditului de calitate creste. Investitorii sunt mult mai sensibili la cele mai mici semnale de slabiciune a controalelor interne. De aceea companiile cu practici de guvernanta corporativa robusta sunt mai bine pozitionate sa faca fata unei posibile contractii economice, oferind astfel actionarilor si investiorilor un confort cu privire la banii investiti.

Securitatea si caracterul privat al datelor

Pe masura ce tot mai multe industrii se bazeaza pe tehnologie pentru managementul informatiei confidentiale si a datelor clientilor, securitatea cibernetica si respectarea confidentialitatii datelor este un subiect tot mai important. In aceasta privinta slabiciunile guvernantei corporative se descopera post-factum. Din acest motiv investitorii sunt atenti la masurile de prevenire, cele de raspuns, dar si la supravegherea Consiliului de Administratie si a managementului.

Infiintarea unei echipe pentru managementul riscului privind securitatea informatica, implementarea in cadrul companiilor a unor programe ample privind securitatea cibernetica si prezenta in cadrul Consiliilor de Administratie a unor executivi cu expertiza in securitatea informatica dau incredere investitorilor.

Initiative de justitie sociala in cadrul companiilor

Aderenta tot mai multor angajati la valori precum protectia mediului, responsabilitatea fata de societate sau caritate ii determina pe multi dintre acestia sa promoveze intern initiative de acest tip pe care compania sa le sustina. Unele dintre acestea sunt consecvente principiului de justitie organizationala. Altele au o componenta ideologica mai importanta decat cea sociala. Astfel, devine tot mai provocator pentru echipelor de conducere ale companiilor sa identifice si sa raspunda adecvat acestor initiative.

Evolutia conceptului de conflict de interese

Schimbarea modelului de business redefineste conceptul de competitie intr-un mod care scade eficacitatea politicilor privind conflictul de interese din cadrul Consiliului de Administatie. In continuare, este posibil ca directorii sa aiba nevoie sa se gandeasca mai mult la modul in care relatiile si sistemele de stimulare financiara pot genera conflicte de interese potentiale sau reale cu privire la problemele care apar in fata Consiliului de Administratie, consiliu ce are datoria de a folosi guvernanta corporativa ca un instrument de crestere al eticii in activitatea lor si in afaceri. Sifonarea involuntara a unor informatii confidentiale socotite necesare pentru cresterea companiei aduce riscul conflictului de interese. Existenta unor scheme de stimulare financiara ar putea incuraja luarea unor decizii nefavorabile companiei dar favorabile decidentului.

Angajamentul pentru responsabilitatea sociala

Pe masura ce diviziunile sociale si politice cresc, Consiliul de Administratie poate fi chemat sa revizuiasca echilibrul adecvat intre initiativele de responsabilitate sociala corporativa si responsabilitatile fata de actionari si ceilalti factori implicati. Asa dupa cum evidentiaza si studiul Valoria - Dinamica si perspectivele domeniului CSR din Romania - inclinatiile meritorii ale liderilor de a se concentra mai mult pe servirea scopurilor sociale si pentru a raspunde asteptarilor percepute de consumatorii noilor generatii pot necesita o supraveghere mai atenta si implicarea guvernantei corporative.

Autor: Florentina Susnea (foto), Managing Partner, PKF Finconta

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.