Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 54 vizitatori și nici un membru online

Recuperarea TVA in cazul creantelor neincasate

EY Alex Milcev articol 2017Creantele neincasate reprezinta, fara indoiala, o povara pentru companiile din Romania. Dincolo de riscurile comerciale, aceste creante au si un impact fiscal deloc de neglijat. TVA trebuie platita de furnizor catre bugetul de stat, chiar daca nu a fost incasata de la client. TVA platita la bugetul de stat si neincasata de la clienti atrage costuri de finantare de la creditori sau chiar de la fisc, daca nu este platita la timp.

Jurisprudenta recenta a Curtii Europene de Justitie a analizat in ultimii ani mai multe cazuri care aveau ca subiect TVA aferenta creantelor neincasate, clarificand tratamentul de TVA aplicabil (de ex. C-246/16 Enzo di Maura, C-242/18 Unicredit Leasing). Cazul Unicredit a fost solutionat de colegii nostri din Bulgaria, autoritatile fiscale considerand ca precedentul caz Enzo di Maura nu era suficient de specific in speta analizata. Spetele din aceste cazuri sunt, in substanta, aproape trase la indigo. Persoanele impozabile intampina dificultati in recuperarea creantelor de-a lungul unor perioade foarte lungi (de exemplu, de aproximativ 10 ani), fiind in situatia de a prefinanta statul cu o TVA neincasata de la clienti.

Concluziile Curtii Europene de Justitie nu lasa loc de interpretari in aceste situatii: persoanele impozabile pot recupera TVA aferenta creantelor pentru care exista o probabilitate rezonabila de neincasare. Practic, furnizorii nu sunt obligati sa finanteze statul cu o TVA neincasata de la clienti. Tot Curtea prevede si posibilitatea anularii acestei ajustari, in cazul in care creanta va fi, in cele din urma, incasata, existand, astfel, un echilibru.

Exista tari din Uniunea Europeana care lasa posibilitatea recuperarii TVA aferenta creantelor neincasate in termen, de exemplu, de 6 luni de la data scadentei (cazul Marii Britanii). Acest termen este propus si in opinia Avocatului General in cazul Enzo di Maura.  

EY Costin Manta articol 19Dar ce prevede legislatia de TVA din Romania? Contribuabilii romani au parte de prevederi mai stricte: TVA aferenta creantelor neincasate poate fi recuperata daca debitorul a intrat in faliment sau in cazul reducerii creantei in procedura de reorganizare. Desi nu se mentioneaza termene clare in legislatia din Romania, dincolo de care TVA poate fi recuperata, practica ne arata ca aceste proceduri se pot intinde pe ani de zile. Am intalnit cazuri concrete in care intrarea in faliment a debitorului a intervenit dupa mai mult de 10 ani, fiind situatii similare cu cele din cazurile enuntate.

Conform obligatiilor asumate in tratatul de aderare la UE (transpuse si in Codul fiscal), Romania trebuie sa respecte deciziile Curtii Europene de Justitie. Astfel, legislatia privind recuperarea TVA in cazul creantelor neincasate ridica semne de intrebare privind respectarea acestor decizii.

Ne putem intreba ce putem face in acest caz? Exista solutii: sunt, in prezent, in derulare mai multe proceduri de recuperare a acestei TVA neincasate, unele pe cale administrativa, altele cu implicarea instantelor de judecata. Chiar si in baza prevederilor legislative limitative din Romania, contribuabilii pot recupera TVA aferenta creantelor neincasate, fiind eligibile si creantele mai vechi de 5 ani. Un aspect distinct il reprezinta creantele vandute, de multe ori pe sume modice din cauza probabilitatii reduse de incasare. Dar, chiar si in acest caz, exista solutii care le pot face eligibile pentru recuperarea TVA (unde sumele recuperabile de TVA pot depasi semnificativ orice suma din creanta propriu zisa cu sanse rezonabile de recuperare).

Totusi, tinand cont de jurisprudenta constanta pe aceasta speta de TVA, solutia optima ar fi punerea legislatiei nationale in acord cu deciziile Curtii Europene de Justitie, permitand astfel recuperarea TVA cu un efort minim.

Autori: Alex Milcev, Partener – Liderul Departamentului de Asistenta Fiscala si Juridica si Costin Manta, Senior Manager -  Departamentul de Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.