Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 40 vizitatori și nici un membru online

Romania ramane fruntasa in UE la neincasarea TVA, pentru al 5-lea an consecutiv. Alte state au gasit remedii rapide

Deficitul de incasare a TVA de 36% plaseaza Romania, pentru al 5lea an consecutiv, pe locul fruntas in clasamentul publicat de Comisia Europeana (CE) pe 5 septembrie 2019. Fata de anii 2013 si 2014 cand diferenta dintre suma incasata efectiv la buget si cea care ar fi trebuit colectata era de 38%, respectiv 40% din PIB, in ultimii doi ani analizati de CE, 2016 si 2017, a fost de circa 36%. Astfel, bugetul Romaniei pierde mai mult de o treime din suma pe care ar putea sa o colecteze din TVA.

Romania este secondata de Grecia, cu 33,6% din PIB si Lituania cu 25,3% din PIB. La polul opus se afla Cipru (0,6%), Luxemburg (0,7%) si Suedia (1,5%).

In 25 dintre cele 28 de state membre, deficitul de TVA (VAT gap) a scazut in 2017, cele mai mari reduceri inregistrandu-le Malta, Polonia si Cipru.

Polonia, un exemplu de bune practici

“Polonia a reusit sa reduca substantial deficitul de incasare a TVA, conform raportului CE, de la 24% in 2015 la 14% in 2017. Aceasta performanta a fost obtinuta datorita faptului ca, incepand cu 2016, Polonia a implementat formatul standard de fisiere de audit pentru taxe (SAF-T). Prin utilizarea SAF-T, se simplifica mult raportarea de catre operatorii economici si capacitatea de procesare si analiza a informatiilor raportate de catre administratia fiscala. Beneficiile sunt multiple: scade povara de conformare fiscala pentru contribuabili, taxele sunt rambursate mai rapid, administratia detecteaza mai devreme neregulile sau zonele de risc. In consecinta intregul proces de declarare si colectare a taxelor se imbunatateste”, explica Daniel Anghel (foto), Partener si Liderul serviciilor fiscale si juridice, PwC Romania.

Romania vrea sa preia modelul

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a obtinut deja aprobare pentru realizarea unui proiect din fonduri europene pentru implementarea SAF-T pentru toti operatorii economici, pana la finalul anului 2020.

“Conform unui studiu al Institutului Economic Polonez, numarul controalelor fiscale a scazut cu peste o cincime intr-un an, ca urmare a implementarii SAF-T. Totodata, a contribuit semnificativ la combaterea fraudei in materie de TVA. In prima jumatate a anului 2018, au fost analizate aproape 2 miliarde de facturi, peste 155 mii dintre ele fiind emise de persoane care au evitat inregistrarea in scopuri de TVA. De asemenea, au fost examinate discrepantele dintre declaratii si raportarile SAF-T, ceea ce a condus la identificarea a peste 20.000 de cazuri de incalcare a legii”, explica Daniel Anghel.

Desi ca pondere deficitul de incasare a TVA in Romania s-a redus de la 35,88% in 2016 la 35,5% in 2017, exprimat in euro a crescut de la 6,13 mld euro in 2016 la 6,4 mld euro in 2017. In acest interval, cota standard de TVA a fost redusa in Romania de la 24% la 20%, in 2016 si la 19% in 2017, insa conformarea in materie de TVA nu s-a ameliorat.

„Experienta altor state, iar Polonia e un exemplu, demonstreaza ca varianta optima pentru imbunatatirea colectarii o reprezinta digitalizarea administratiei fiscale. In schimb, metodele des folosite pana acum de Romania – cum au fost celebrele split TVA si formularul 088 - nu fac decat sa ingreuneze viata operatorilor economici fara sa amelioreze veniturile bugetului. O evolutie similara cu cea din Polonia – o diminuare a gap-ului de TVA cu 10 puncte procentuale - ar insemna circa 10 mld de lei in plus la bugetul Romaniei, adica o treime din deficitul bugetar prognozat pentru acest an”, arata Daniel Anghel.

Anual, Comisia Europeana monitorizeaza deficitul de incasare a TVA (VAT Gap) inregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si cele colectate efectiv.

Deficitul de incasare a TVA are in vedere pierderile de TVA inregistrate din evaziune, frauda, insolvente, faliment, erori administrative, obtinerea de avantaje fiscale necuvenite. Comunicatul de presa al Comisiei Europene, precum si studiul cu privire la deficitul de incasare a TVA pot fi gasite la:  https://europa.eu/rapid/press-release_QANDA-19-5513_en.htm

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.