Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 59 vizitatori și nici un membru online

Inalta Curte suspenda in integralitate o decizie de impunere care fusese suspendata initial doar partial. Avocatii Radu si Asociatii salveaza penalitatile de intarziere si obtin restituirea scrisorii de garantie bancara

Dupa trei incercari consecutive, unul dintre principalii retaileri prezenti pe piata locala a obtinut suspendarea integrala a unei decizii de impunere emise de ANAF. Contribuabilul evita astfel plata penalitatilor de intarziere (0,01% pe zi de intarziere) indiferent de rezultatul contestarii actului de impunere si obtine returnarea scrisorii de garantie bancara. Victoria reusita de echipa de avocati a Radu si Asociatii SPRL, formata din Emanuel Bancila, Alex Slujitoru si Ana Mihai, este cu atat mai valoroasa cu cat doar 10% din totalul cererilor de suspendare sunt admise de catre instantele de judecata, iar aceeasi suspendare fusese respinsa anterior de doua ori.  

Conform prevederilor legale, doua sunt conditiile ce trebuie sa fie indeplinite pentru acordarea suspendarii judecatoresti: contribuabilul trebuie sa probeze un caz bine justificat si sa dovedeasca existenta unei pagube iminente, daca decizia de impunere s-ar pune in executare.

Astfel, in dovedirea primei conditii, avocatii Radu si Asociatii au invocat incalcarea unor institutii juridice de referinta reglementate de Codul de procedura fiscala, intre acestea regasindu-se inclusiv depasirea exagerata a duratei de efectuare a inspectiei fiscale, precum si jurisprudenta recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) – cauza Paper Consult, pentru a dovedi aparenta de nelegalitate a deciziei de impunere contestate. In ceea ce priveste cea de-a doua conditie, iminenta producerii unei pagube, instanta a recunoscut ca efectul punerii in executare a deciziei de impunere ar avea un impact financiar imediat asupra societatii.

Sirul tentativelor de a obtine suspendarea deciziei de impunere incepe in 2015, data la care contribuabilul a solicitat suspendarea inca din faza contestatiei fiscale, insa instanta suprema a respins cererea de suspendare intemeiata pe dispozitiile art. 14 din Legea contenciosului administrativ.

In 2017, dupa ce contestatia a fost respinsa de catre autoritatile fiscale, Curtea de Apel a respins, din nou, ca inadmisibila, o noua cerere de suspendare, retinand puterea de lucru judecat in raport cu sentinta anterioara din 2015. Din punctul de vedere al Curtii, societatea se afla in ipoteza unei cereri de suspendare succesive celei formulate in anul 2015, desi temeiul de drept era diferit, respectiv articolul 15 din Legea contenciosului administrativ fata de articolul 14 din aceeasi lege folosit in anul 2015.

In recurs, Inalta Curte contrazice punctul de vedere al Curtii de Apel, caseaza sentinta primei instante si trimite cererea spre rejudecare, retinand ca, atata vreme cat temeiul de drept in baza caruia s-a cerut a doua oara suspendarea este diferit, chiar daca motivele nu sunt, cererea este admisibila.

In rejudecare, Curtea de Apel mentioneaza jurisprudenta constanta a Inaltei Curti, potrivit careia exista o indoiala serioasa asupra prezumtiei de legalitate de care se bucura o decizie de impunere, atunci cand se incalca dispozitii procedurale importante, precum competenta, sau actul de control este intemeiat pe dispozitii legale neconstitutionale declarate ca atare.

Insa, o astfel de critica privind aparenta de nelegalitate s-a retinut pentru motive procedurale doar pentru un an din perioada fiscala controlata. Prin urmare, instanta a apreciat ca intemeiata cererea de suspendare doar cu privire la acea parte din debit care a indeplinit, cumulat, cerintele suspendarii si a dispus suspendarea partiala a deciziei de impunere, ce cuprindea doar o parte din debit si accesoriile aferente.   

Instanta de fond a mentionat ca emiterea unui act de control cu incalcarea unor dispozitii legale neconstitutionale declarate ca atare este suficienta pentru dovedirea aparentei de nelegalitate a deciziei de impunere contestate. Cu toate acestea, nu a retinut acelasi silogism juridic si cu privire la aparenta nelegalitate rezultata din incalcarea jurisprudentei recente a CJUE – cauza Paper Consult, desi unul dintre motivele pentru refuzul dreptului de deducere a TVA a fost identificarea unor furnizori inactivi (in cauza Paper Consult, CJUE a retinut in mod expres ca nu se poate refuza dreptul de deducere al TVA in cazul in care furnizorul este inactiv).

Criticand in recurs aceasta solutie, Radu si Asociatii SPRL a obtinut confirmarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in sensul ca, odata infranta in parte prezumtia de legalitate a deciziei de impunere, solutia care se impune este suspendarea in tot a deciziei, neputand deci opera o infrangere partiala a prezumtiei de legalitate, care sa justifice o solutie de suspendare partiala a actului administrativ fiscal contestat.

”Aceasta interpretare este in acord cu insasi ratiunea legiuitorului care, prin instituirea posibilitatii suspendarii judiciare a actului administrativ, a vizat protejarea destinatarilor actului prin scoaterea temporara integrala a acestuia din circuitul civil, pana la solutionarea criticilor de nelegalitate formulate impotriva sa. S-a urmarit deci evitarea punerii in executare a unui act administrativ cu privire la care exista suspiciuni dovedite de nelegalitate care ar putea conduce la anularea sa”, a conchis Emanuel Bancila (foto), Avocat, Partener, Tax Policy and Controversy Leader, Radu si Asociatii SPRL.

Catalog

AFCAR 2020 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.