Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 48 vizitatori și nici un membru online

Munca “de oriunde”. Schimbarile pe care le aduce in relatiile de munca si ce trebuie sa aiba in vedere angajatorii

Organizarea clasica a proceselor de munca a fost inlocuita rapid, in ultima perioada, cu metode noi, care au flexibilizat ”fortat” activitatea angajatilor. Pandemia Covid-19 a creat o noua dinamica si a accelerat mobilitatea in relatiile de munca, astfel incat, pentru multe sectoare de activitate, munca de la domiciliul salariatului sau din orice alta locatie agreata cu angajatorul a devenit regula. Mai mult, potrivit studiului EY ”Revenirea la munca. Noile conditii”, aproape 80% dintre companii planuiesc schimbari semnificative in politica privind munca de acasa si sunt gata sa caute echipamente care sa usureze acest tip de munca pentru personalul lor. De asemenea, peste 60% dintre angajati si-ar dori sa munceasca de acasa cel putin o zi pe saptamana, chiar daca nu au facut acest lucru inainte de COVID-19.

Observam astfel ca locurile de munca din prezent sunt complet diferite de cele din perioadele anterioare. Pandemia a accelerat transformarile si a reconfigurat relatiile de munca, aducand noi particularitati si riscuri asociate. Astfel, multe companii se confrunta cu situatii in care salariatii solicita desfasurarea muncii de pe teritoriul unui alt stat, precum si cu fenomenul angajarilor transfrontaliere, mai exact recrutarea si angajarea cetatenilor straini care vor presta munca de pe teritoriul statului de resedinta, fara ca prezenta lor pe teritoriul Romaniei sa fie necesara.

In aceste scenarii, pe langa implicatiile fiscale rezultate ca urmare a prestarii muncii din strainatate, cum ar fi, de exemplu, obligatia angajatorului de a se inregistra in scop de raportare si plata de asigurari sociale in tara de destinatie, companiile ar trebui sa analizeze si sa aiba in vedere si implicatiile din perspectiva legislatiei muncii.

Codul Muncii din Romania se aplica si in cazul relatiilor de munca dintre angajatorii romani si cetatenii romani, daca activitatea este prestata in strainatate. Intr-o astfel de situatie ar putea fi salariatii romani care presteaza munca de pe teritoriul unui alt stat in regim de telemunca pentru angajatori romani.

Companiile vor trebui sa analizeze in ce masura legislatia aplicabila in statul din care se desfasoara munca le este mai favorabila, pentru ca exista o exceptie de la regula prevazuta de Codul Muncii, care prevede ca, daca legea aplicabila in statul de pe al carui teritoriu se executa contractul individual de munca este mai favorabila, se va aplica aceasta din urma.

In ceea ce priveste posibilitatea utilizarii structurilor de angajare de tip telemunca si pentru acele cazuri in care munca se desfasoara din strainatate, Legea 81/2018 nu aduce limitari cu privire la locul desfasurarii acestei activitati, fiind insa obligatorie precizarea acestuia in contractul individual de munca sau in actul aditional, dupa caz.

O astfel de obligatie ar putea fi, insa, eliminata in cazul in care proiectul legislativ de digitalizare si flexibilizare a relatiilor de munca, lansat in dezbatere publica pe 14 octombrie 2020 pe website-ul Ministerului Muncii, va fi aprobat de catre Guvernul Romaniei. Cu toate acestea, din punctul nostru de vedere, este esential ca angajatorii sa evalueze munca desfasurata de pe teritoriul unui alt stat, daca reprezinta sau nu telemunca si, in caz afirmativ, sa respecte legislatia aplicabila.

O analiza a implicatiilor din perspectiva legislatiei muncii va trebui avuta in vedere si in cazul angajarilor transfrontaliere. Astfel, partile pot alege legea aplicabila raporturilor de munca. Insa, un astfel de acord al partilor cu privire la legea aplicabila nu poate priva angajatul de protectia pe care i-ar fi conferit-o legea care, in absenta unei alegeri, ar fi fost aplicabila.

Transformarea relatiilor de munca si a modului de organizare a acestora este benefica si poate crea pentru companii noi oportunitati de accesare a fortei de munca disponibile in alte state. In acelasi timp, companiile se pot folosi de circumstantele create de pandemia Covid-19 pentru a dezvolta si implementa structuri avantajoase de munca “de oriunde”.  Aceste noi structuri atrag insa dupa sine si o serie de complexitati de ordin juridic, precum si riscuri in cazul in care drepturile salariatilor nu sunt acordate in mod corespunzator. Prin urmare, consultarea legislatiei romane si a celei aplicabile in statul din care salariatii isi desfasoara activitatea este esentiala, pentru a putea stabili in mod corect obligatiile angajatorului si ale angajatului.

Autor: Anca Atanasiu (foto), Managing Associate, Radu si Asociatii

Catalog

AFCAR 2020 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.