Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 60 vizitatori și nici un membru online

Analiza de risc - instrumentul prin care contribuabilii afla probabilitatea de a fi supusi controalelor ANAF

Radu Asociatii Alex Slujitoru articol 20Cu aproape 60% mai multi contribuabili verificati in cadrul tuturor formelor de control fiscal, in primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2021, cu peste 250% mai multe decizii de impunere emise si cu 740% mai multe debite stabilite in sarcina contribuabililor verificati, sunt rezultatele evidentiate de Raportul de activitate al institutiei pentru prima jumatate a anului 2022.

Documentul releva insa si alte cateva aspecte interesante. Astfel, desi se observa o crestere a numarului de contribuabili care au trecut printr-o inspectie fiscala (18.108, fata de 17.179 in 2021), sumele suplimentare stabilite au fost cu aproape un miliard de lei mai mici fata de anul trecut, respectiv 1,5 miliarde fata de 2,34 miliarde lei, pentru aceeasi perioada.

Acest decalaj va fi cel mai probabil recuperat in a doua parte a anului, chiar intr-un context de scadere a numarului inspectiilor desfasurate. De exemplu, in a doua parte a anului 2021, s-au derulat 15.710 inspectii fiscale care au stabilit sume suplimentare de 2,7 miliarde de lei.

In acelasi timp, se remarca o crestere de 2,5 ori a numarului verificarilor documentare, de la 2.773 in primul semestru al anului 2021, la 6.942 in primul semestru al anului 2022, ceea ce depaseste chiar numarul verificarilor documentare din intreg anul 2021 (6.804). Sumele impuse la plata au fost de aproape trei ori mai mari: 215 milioane lei in primul semestru din 2022, fata de 86 milioane lei in aceeasi perioada a anului anterior si 201 milioane lei, suma impusa in tot anul 2021. Numarul sesizarilor penale efectuate de inspectorii fiscali a scazut si el, chiar semnificativ, de la 181 se sesizari in primul semestru al anului 2021, la 126 in perioada corespunzatoare a anului 2022.

Pe de alta parte, este ingrijoratoare cresterea sumei stabilite suplimentar in sarcina contribuabililor verificati de catre Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF): de la 23,5 milioane lei la aproape 200 milioane lei, adica o majorare de opt ori in primele sase luni din 2022, fata de aceeasi perioada din anul trecut.

Institutia a avut insa o activitate foarte intensa, prin care au fost verificati de patru ori mai multi contribuabili in prima jumatate a acestui an, respectiv 589, fata de 167 in perioada similara din anul precedent.

Sunt cifre oficiale care demonstreaza intentia autoritatilor de control fiscal de a intensifica activitatea de control, urmand strategia ale carei obiective principale sunt de a descoperi cazurile de frauda si neconformare la plata datoriilor catre buget si recuperarea sumelor datorate de catre contribuabili.

Multi contribuabili continua insa sa se intrebe cum sa NU ajunga subiectul unei inspectii fiscale sau al unei verificari documentare care, asa cum reiese din practica, de cele mai multe ori se finalizeaza cu sume suplimentare impuse la plata. Raspunsul continua sa fie acela ca nu exista o „reteta” de urmat care sa asigure desfasurarea linistita a activitatii, fara vizite din partea ANAF.

Din perspectiva autoritatilor, fiecare contribuabil, mic sau mare, companii sau persoane fizice, este incadrat pe o scara de risc, in functie de comportamentul fiscal privind declararea si achitarea taxelor si impozitelor, cuantumul acestora, neregulile identificate in controalele precedente etc.

Potrivit legii, la baza deciziei de a verifica sau nu un contribuabil sta aceasta „analiza de risc”, definita de Codul de procedura fiscala drept „activitatea efectuata de organul fiscal in scopul identificarii riscurilor de neconformare in ceea ce priveste indeplinirea de catre contribuabil/platitor a obligatiilor prevazute de legislatia fiscala, de a le evalua, de a le gestiona, precum si de a le utiliza in scopul efectuarii activitatilor de administrare fiscala”. Astfel, contribuabilii incadrati la „risc mare” sunt controlati cu prioritate, in timp ce contribuabilii cu „risc mic” sunt lasati pe plan secund.

Desi de-a lungul vremii au existat numeroase discutii intre mediul de afaceri si Ministerul de Finante cu privire la stabilirea (si apoi publicarea) unor criterii clare in functie de care se determina riscul unui contribuabil – la un moment dat discutandu-se chiar de corelarea acestui risc cu posibilitatea de a accesa diverse facilitati fiscale, credite bancare etc., nici pana in prezent nu exista un act normativ care sa detalieze criteriile de risc, clasele de risc si procedura de determinare a riscului, cu toate ca in varii rapoarte sunt mentionate anumite zone de interes privind riscul (spre exemplu, in Raportul privind activitatea ANAF pentru semestrul I din 2021 se precizeaza ca „Riscurile majore identificate in primul semestru al anului 2021 sunt reprezentate de riscul de subdeclarare a obligatiilor fiscale, precum si de riscul privind neachitarea obligatiilor de plata (tinand cont de facilitatile oferite), respectiv: riscul privind neachitarea obligatiilor fiscale, riscul privind plata cu intarziere a obligatiilor fiscale, riscul privind provocarea insolvabilitatii/reducerea intentionata a capacitatii financiare”).

Exista totusi un instrument (o analiza profesionista) pe care fiecare contribuabil ar putea sa-l utilizeze inteligent, prin care este investigat gradul de risc, pentru a sti in fiecare moment cum sunt „priviti” de autoritatile fiscale si cat de ridicata este probabilitatea de a fi subiectul unui control fiscal.

EY ofera o asemenea analiza rapida a factorilor de risc, determinand cu acuratete ridicata nivelul de risc al contribuabilului, fara insa a pretinde ca ANAF are o viziune identica asupra contribuabilului.

Autor: Alex Slujitoru (foto), Avocat in cadrul Bancila, Diaconu si Asociatii, Casa de Avocatura asociata EY

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.