Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 138 vizitatori și nici un membru online

Indemnizatiile membrilor CA, directorilor si administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? Uniunea Europeana schimba perspectiva!

Activitatile de tipul remuneratiilor administratorilor, directorilor si membrilor consiliilor de administratie – persoane fizice – sunt taxate similar contractelor de munca. La nivelul UE, insa, lucrurile s-ar putea indrepta intr-o noua directie. Deciziile recente ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) par sa indice o schimbare de abordare privind aplicabilitatea TVA.

Cum sunt ele tratate in prezent?

Din perspectiva impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, legislatia fiscala din Romania incadreaza, fara niciun dubiu, acest tip de remuneratii ca venituri asimilate salariilor.

Desi nu exista un temei legislativ la fel de clar, practica este de a nu se aplica TVA. Un motiv fiind tocmai faptul ca aceste remuneratii sunt asimilate veniturilor salariale ale indivizilor.

Totusi, aceste venituri sunt supuse TVA, daca sunt primite de catre o persoana juridica. Este aceasta practica sustinuta de principiile de TVA aplicabile in Romania si la nivel european? Altfel spus, am putea avea de-a face cu o schimbare de paradigma si in practica din Romania, odata cu evolutia cazurilor analizate la nivel european?

TVA se aplica doar in cazul persoanelor impozabile. Iar persoane impozabile pot fi si persoanele fizice, daca desfasoara activitati economice, de o maniera independenta si indiferent de loc, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestora.

O persoana fizica nu poate fi considerata persoana impozabila supusa TVA, daca isi desfasoara activitatea in numele si sub responsabilitatea unui angajator, de la care primeste o remuneratie ce are o natura similara salariului, nesuportand riscul economic al activitatii sale. Compania este cea angajata intr-o relatie cu tertii, aceasta semnand contractele si fiind responsabila pentru eventualele prejudicii fata de terti.

Prin decizia sa, in cauza C-420/18 IO, Curtea de Justitie UE (CJUE) a confirmat ca un membru al consiliului de supraveghere al unei fundatii nu poate fi asimilat unui angajat, intrucat nu se afla intr-o relatie de subordonare ierarhica similara cu aceea de angajat-angajator si nu primeste instructiuni de la organul de conducere al respectivei fundatii. Totusi, nici nu realizeaza o activitate economica in mod independent, intrucat actioneaza in contul si pe raspunderea consiliului. Iar remuneratia fixa, ce nu depinde de participarea la intruniri sau orele efectiv lucrate nu indica un risc economic.

Interesul autoritatilor nationale este in crestere, dovada fiind recenta intrebare adresata CJUE de catre autoritatile fiscale din Luxemburg, in cauza C-288/22 TP: se poate considera ca un membru-persoana fizica al consiliului de administratie al unei societati pe actiuni actioneaza in mod independent? Iar remuneratia procentuala din profitul net al societatii, primita de acesta, este o plata pentru o prestare de servicii?

Si, am adauga: in ce masura statutul juridic al prestatorului (persoana fizica sau juridica) ar trebui sa influenteze aplicabilitatea TVA? Cu alte cuvinte, daca in cazul persoanelor juridice cu roluri similare se datoreaza TVA, in cazul persoanelor fizice putem considera remuneratia in mod automat asimilata salariilor?

Rezultatul ar trebui sa atraga atentia membrilor CA, directorilor si administratorilor, tinand cont in special de practica curenta din Romania si de interesul autoritatilor fiscale de a creste gradul de colectare.

Intrebarea principala ramane: se datoreaza sau nu TVA in cazul remuneratiilor primite de catre persoanele fizice? Raspunsul trebuie sa porneasca de la principiul prevalentei economicului asupra juridicului. Iar in cazul TVA, nu este relevant statutul juridic, ci substanta economica. Astfel, pentru activitati identice tratamentul de TVA ar trebui sa fie acelasi, indiferent de natura persoanei: fizica sau juridica.

Ce s-ar putea intampla in viitor? Data fiind evolutia cauzelor judecate de CJUE in ultima perioada si interesul crescut pentru cresterea gradului de colectare, nu este exclus sa asistam la o noua perspectiva asupra regimului de TVA al acestor remuneratii.

Dar daca aceste remuneratii ar deveni subiect de TVA, ce se intampla cu impozitul pe salarii si contributiile sociale? Pot aceste sume sa fie, in acelasi timp, subiect de TVA si taxe salariale? Impactul de 19% TVA merita cu siguranta un loc pe agenda de discutie a persoanelor potential afectate. Colectarea TVA ar oferi, insa, si oportunitatea deducerii TVA, ceea ce ar reduce costul fiscal.

Cum se trateaza aceste sume din perspectiva impozitarii indivizilor?

Avand prevederea explicita din Codul Fiscal privind impozitarea salariilor, remuneratiile astfel obtinute sunt supuse regimului fiscal de impozitare aplicat in cazul salariului pe care il obtine orice angajat. Cu alte cuvinte, acestea vor suporta impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, pana la acelasi termen si in aceleasi conditii ca veniturile salariale obtinute de catre persoanele fizice incadrate cu contracte individuale de munca in Romania, care lucreaza la noi in tara. Apar, insa, diferente si vom vedea in analiza de mai jos care sunt acestea si potentialele unghiuri de abordare a acestora.

Este vorba despre ipostazele concrete in care o astfel de persoana se poate afla, generand unele neclaritati in tratamentul fiscal si, implicit, necesitatea unor verificari si analize suplimentare.

Aceste persoane fizice, in calitate de administratori, directori, membri ai unui consiliu de administratie/directorat, pot fi persoane nerezidente. Pentru acestea, legislatia fiscala din Romania indica impunerea veniturilor potrivit prevederilor legislatiei nationale, luand in considerare, totodata, si prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri aplicabile, incheiate de Romania cu statul de rezidenta fiscala a persoanei fizice in cauza.

Avand in vedere prevederile legislatiei domestice a statului de rezidenta fiscala a persoanei fizice, precum si pe cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri, aceeasi persoana si pentru aceleasi venituri ar putea fi vazuta ca obtine sume ce se incadreaza in categorii diferite, in functie de acceptiunea fiecarui stat - statul sursa a venitului vs. statul de rezidenta fiscala a persoanei fizice.

In practica, acest lucru se va translata in discutii de clarificare pentru a rezolva eventuale divergente in abordarea impozitarii respectivului venit. La fel, din perspectiva contributiilor sociale, atunci cand sunt mai multe state implicate care trebuie sa faca propria analiza, ar putea exista situatii cand aceeasi activitate, sa spunem cea a unui administrator dintr-o companie inregistrata intr-un  stat membru al Uniunii Europene, care este si salariat al unei societati cu activitate intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, sa fie considerata activitate dependenta de catre unul dintre state si independenta in celalalt stat. Implicit, acest lucru va determina discutii suplimentare in vederea  stabilirii legislatiei de securitate sociala aplicabila respectivei persoane.

In cazul derularii activitatii ca PFA, este bine de stiut ca trebuie sa fie asigurata independenta relatiei dintre parti. In acest sens, legislatia fiscala romaneasca prevede o serie de criterii din care trebuie indeplinite cel putin patru pentru a se putea vorbi despre o relatie independentsa, Codul Fiscal fiind foarte clar in acest sens.

Autori: Florina Paring (foto stanga sus), Director, Impozite indirecte, EY Romania
Andra Ciotic (foto dreapta), Senior Manager, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.