Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 130 vizitatori și nici un membru online

ANAF a demarat proceduri de control privind raportarea „Country-by-Country”

Adoptata pentru prima data in anul 2017 in Romania, obligatia de raportare pe fiecare tara in parte (Country-by-Country Reporting - CbC) solicita grupurilor de intreprinderi multinationale cu venituri consolidate de cel putin 750 de milioane de euro sa furnizeze autoritatilor fiscale informatii detaliate despre distributia globala a veniturilor si impozitelor platite.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si-a directionat recent atentia asupra acestor raportari si a demarat proceduri de control pentru a verifica indeplinirea de catre contribuabili a obligatiilor specifice de notificare/raportare.

Raportul Country by Country (CbC) reprezinta transpunerea in legislatia Uniunii Europene a prevederilor OECD din Actiunea 13 din planul BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) si vizeaza schimbul automat de informatii referitoare la activitatile grupurilor de entitati multinationale pentru care se aplica aceasta raportare. Initiativa legislativa este menita sa aduca mai multa transparenta in ceea ce priveste practicile fiscale ale grupurilor multinationale si presupune, alaturi de schimbul automat de informatii intre autoritatile fiscale, obligatii specifice de notificare si raportare pentru societatile care fac parte din grupuri multinationale care activeaza in Uniunea Europeana.

Cu titlu general, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala, o societate-mama finala a unui grup de intreprinderi multinationale care isi are rezidenta fiscala in Romania, are obligatia sa depuna un Raport CbC pentru fiecare an fiscal de raportare.

In acelasi timp, entitatea care este parte a unui grup de intreprinderi multinationale cu rezidenta fiscala in Romania si care nu este societatea-mama finala, societatea-mama surogat sau entitatea raportoare are obligatia sa notifice ANAF identitatea si rezidenta fiscala a entitatii care depune raportarea la nivel de grup.

Totusi, atunci cand schimbul automat de informatii intre autoritatile fiscale nu este posibil, obligatia de raportare revine entitatii care nu este societate-mama finala a unui grup de intreprinderi multinationale. Aceste cazuri sunt prevazute limitativ de lege, fiind vorba de situatia in care (i) societatea-mama nu este obligata sa depuna raportul in tara sa de rezidenta; (ii) jurisdictia in care isi are rezidenta fiscala societatea-mama finala este parte la un acord international in vigoare, la care Romania este parte, dar nu este parte la un acord privind stabilirea autoritatii competente in vigoare la care sa fie parte Romania sau (iii) in jurisdictia in care isi are rezidenta fiscala societatea-mama finala s-a produs un esec sistemic care a fost notificat de catre autoritatea competenta din Romania entitatii locale.

Asadar, entitatea locala este obligata sa depuna raportul catre ANAF si in cazul in care societatea-mama a grupului este rezidenta intr-o tara cu care Romania nu are incheiat un acord de schimb reciproc de informatii.

Daca intre statele membre ale Uniunii Europene schimbul de rapoarte CbC se face in baza Directivei UE 2016/881, cu privire la statele non-UE, Romania s-a declarat stat nereciproc. Astfel ca autoritatile fiscale romane nu primesc rapoarte CbC de la alte jurisdictii non-UE in baza acordului privind stabilirea autoritatii competente, ceea ce se poate traduce in obligatia de raportare pentru entitatea locala parte a unui grup multinational avand societatea-mama intr-un stat non-UE.

In acest context, in perioada recenta, activitatea de control ANAF a inceput sa fie directionata in scopul verificarii indeplinirii obligatiei de raportare CbCR, uneori chiar privind continutul rapoartelor depuse catre ANAF, prin emiterea si comunicarea de notificari de conformare catre societatile locale parte a grupurilor multinationale. In termen de 30 de zile de la comunicarea notificarii de conformare, societatile locale au posibilitatea sa se conformeze, daca este cazul, obligatiei de raportare ori sa ofere explicatii cu privire la entitatea din grup careia ii incumba aceasta obligatie. In caz contrar, este foarte posibila initierea de actiuni de control din partea organelor fiscale.

Prin urmare, este imperativ pentru companiile romanesti care fac parte din grupuri multinationale sa se asigure ca isi indeplinesc obligatiile de raportare. Analiza riguroasa a cadrului legal releva daca entitatile au sau nu obligatii de raportare in Romania. Avand in vedere semnalele recente privind intensificarea, pe aceasta speta, a controalelor ANAF, proactivitatea companiilor in aceasta chestiune este nu doar prudenta, ci esentiala.

Neindeplinirea acestor cerinte poate avea repercusiuni financiare substantiale. Amenzile pentru depunerea cu intarziere a raportului CbC sau pentru transmiterea de informatii eronate se incadreaza intre 30.000 lei si 50.000 de lei, in timp ce pentru nedepunerea raportului, amenzile pot ajunge de la 70.000 lei la 100.000 de lei.

Autori: Adrian Rus (foto dreapta), Partener, liderul departamentului Preturi de transfer, EY Romania
Georgiana Bizdrigheanu (foto stanga sus), Senior Manager, Preturi de transfer, EY Romania
Victor Bozdog (foto stanga jos), Avocat, Manager, Bancila, Diaconu si Asociatii SPRL

Catalog

AFCAR 2024 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

Modular Services logo alb portal

 

 

 

 

 

Vialto logo portal bun

 

 

Dynamic Learning logo bun portal

 

Vertik logo nou portal

 

 

 

Auditcont Exal logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 


Valoria logo2 

 

 

  

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

Copyright © 2025 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.