Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 154 vizitatori și nici un membru online

Beneficiile salariale pentru angajati si angajatori: Cum alegem cea mai buna varianta? Ce avantaje fiscale putem avea?

Pentru a mentine pachetele salariale la un nivel competitiv, angajatorii se afla intr-o continua explorare a mixului de solutii care, tinand cont de industrie, profilul angajatilor si resursele disponibile, poate atinge obiectivele propuse. Desigur, in aceasta alegere trebuie luate in considerare si avantajele fiscale pe care unele beneficii salariale le pot genera.

Data fiind complexitatea regulilor aplicabile la impozitarea beneficiilor salariale si modificarile legislative multiple, ne-am propus sa punctam cateva elemente care merita avute in vedere.  Asadar, ce trebuie sa stim atunci cand construim bugetele salariale in calitate de angajator sau cand ne alegem beneficiile salariale in calitate de angajat?  

Regula de baza

Ca principiu general, toate beneficiile salariale sunt asimilate venitului din salarii obtinut in baza unui contract de munca si se impoziteaza similar cu acesta, respectiv cu impozit (10%) si contributii sociale (10%+25%+2,25%), in afara situatiei in care Codul Fiscal stabileste o exceptie de la impozitare sau un tratament fiscal favorabil.

Plafoanele individuale pentru exceptarea de la plata impozitului si a contributiilor sociale

Codul Fiscal prevede o lista de plafoane individuale pentru anumite beneficii salariale. Sumele ce se incadreaza in aceste plafoane sunt scutite de la impozitare (atat de la impozitul pe venit, cat si de la contributiile sociale).

Pentru exemplificare, mentionam plafonul de 400 euro/an aplicabil pentru primele de asigurare voluntara/abonamente medicale, nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale pentru contravaloarea serviciilor turistice sau 1.500 lei/luna pentru beneficiul sub forma sumelor suportate de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor. Desigur, pe langa aceste limite, exista conditiile specifice prevazute de legislatie si cerintele de documentare care trebuie, de asemenea, respectate pentru a putea beneficia de tratamentul fiscal favorabil.

Plafonul de 33%: Ce este si cum se calculeaza? Cand se utilizeaza?

Conceptul si regulile au fost introduse in forma initiala prin OG 16/2022, dar au fost modificari ulterioare, inclusiv prin OUG 115/2023.  

Reprezinta un plafon ce trebuie calculat lunar de catre angajator pentru determinarea beneficiilor salariale impozabile si reprezinta 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat de respectivul angajat.

Acest plafon se utilizeaza pentru a stabili daca beneficiile primite de angajat si incluse in lista definita prin Codul Fiscal se pot excepta de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale. In aceasta lista sunt incluse, de exemplu, sumele suportate de angajator reprezentand contravaloarea hranei oferita angajatilor proprii, contravaloarea serviciilor turistice, contributiile la fondurile de pensii facultative, primele de asigurare voluntara/abonamentele medicale, abonamentele sportive, educatia timpurie, diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala si dobanda stabilita prin negociere si altele.

Dar mai exista un detaliu deloc de neglijat si anume ca, inaintea aplicarii plafonului de 33%, trebuie verificata incadrarea in plafonul individual specific pentru fiecare beneficiu acordat despre care am vorbit anterior.

Alte beneficii salariale cu tratament fiscal favorabil

In aceasta categorie putem include:
- Acele beneficii care sunt scutite partial de la taxele salariale daca nu depasesc anumite plafoane stabilite prin lege si fara a fi incluse in plafonul de 33%.  Ne referim aici, spre exemplu, la tichetele de masa si voucherele de vacanta care sunt subiect doar de impozit (10%) si contributie la asigurarile sociale de sanatate (10%) sau la tichetele culturale impozitate cu 10% (impozit pe venit).
- Beneficii salariale cu impozitare amanata si redusa de tipul Stock Option Plan.
- Alte tipuri de beneficii, cum ar fi ajutoarele pentru diverse evenimente prevazute in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca.

Ecuatia succesului: Solutia potrivita, comunicarea eficienta, cunoasterea regulilor fiscale

Desi beneficiile salariale cu tratament fiscal favorabil sunt de mare interes, este adevarat ca nu sunt intotdeauna usor de selectat, fie ca suntem angajatori sau angajati. Pot exista dificultati atat din punctul de vedere al estimarii avantajelor fiscale obtinute, dar si  al utilitatii respectivului beneficiu. Dificultatile de ordin fiscal sunt determinate de cele mai multe ori de multitudinea regulilor si a modificarilor legislative frecvente.

Din experienta, putem spune ca raspunsul nu este sa le evitam, ci sa gasim solutiile care simplifica procesele si care asigura o aplicare corecta intr-o masura cat mai mare si, foarte important, fara consecinte nedorite in cazul unui control fiscal.

Una dintre solutiile pe care o vedem implementata din ce in ce mai des in piata, in ultimii ani, este cea  reprezentata de o politica prin care se stabileste o suma fixa (un buget)  de beneficii, alocata lunar fiecarui angajat, suma pe care acesta are libertatea sa o utilizeze cum doreste si sa aleaga beneficiile potrivite situatiei personale  dintr-o lista stabilita de angajator. Si acesta este doar un exemplu pentru ca in functie de cerintele de ordin practic, logistic sau financiar companiile au gasit sau gasesc solutii alternative care sa satisfaca in mai mare masura nevoile si asteptarile angajatilor, precum si ale companiei.

Indiferent ce solutie alegem, data fiind complexitatea regulilor fiscale, exista insa cateva principii de ordin fiscal pe care le recomandam intotdeauna:

● Asigurarea conditiilor de forma prevazute de legislatie pentru beneficiile cu tratament fiscal favorabil (de ex. politici, regulamente interne, contracte de munca, documente justificative);
● Implementarea unor procese clare si transparente pentru verificarea eligibilitatii pentru acordarea beneficiilor salariale;
● Existenta unor mijloace de comunicare eficienta intre angajati si angajatori
● Asigurarea mijloacelor de informare a angajatilor privind tratamentul fiscal aplicabil beneficiilor fiscale la care pot avea acces, pentru a le permite o buna intelegere a optiunilor;
● Verificarea periodica a proceselor legate de calculul salarial si colectarea documentelor justificative pentru a ne asigura ca fluxul de informatie functioneaza adecvat, conform planificarii si datele sunt preluate si utilizate corect in stabilirea obligatiilor fiscale lunare de plata.

Autor: Ruxandra Popescu (foto), Director PwC Romania

Catalog

AFCAR 2024 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

Modular Services logo alb portal

 

 

 

 

 

Vialto logo portal bun

 

 

Dynamic Learning logo bun portal

 

Vertik logo nou portal

 

 

 

Auditcont Exal logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 


Valoria logo2 

 

 

  

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

Copyright © 2025 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.