Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 48 vizitatori și nici un membru online

D&B David si Baias obtine o solutie favorabila definitiva intr-un litigiu fiscal complex

D&B David si Baias obtine anularea definitiva a unei decizii de reverificare in cadrul unui litigiu fiscal complex in care anterior obtinuse si suspendarea si anularea actelor de impunere emise in temeiul respectivei decizii

O echipa de avocati specializati in litigii fiscale a D&B David si Baias a asistat cu succes o societate din domeniul productiei de energie electrica regenerabila intr-o serie de litigii fiscale. Acestea au avut ca obiect contestarea unei decizii de reverificare emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), precum si suspendarea si anularea a doua decizii de impunere emise succesiv ca urmare a reverificarii, prin care au fost stabilite obligatii fiscale principale suplimentare in cuantum de peste 5.000.000 lei.

Astfel, in anul 2015, pentru a aduce la indeplinire unele masuri dispuse de catre Curtea de Conturi, ca urmare a unui control derulat cu privire la activitatea organelor de inspectie fiscala ANAF, acestea din urma au decis reverificarea companiei in privinta unor perioade fiscale care fusesera anterior supuse unui numar de 12 inspectii fiscale succesive.

Echipa D&B David si Baias a contestat Decizia de reverificare, bucurandu-se de increderea clientului, in conditiile in care putinele solutii din jurisprudenta aferenta reverificarii reliefau o tendinta favorabila pozitiei autoritatilor fiscale. Au fost astfel invocate in sustinere ample argumente juridice, inclusiv prin raportare la opiniile exprimate in privinta reverificarii in doctrina, evidentiindu-se ca nu exista datele suplimentare care sa justifice o asemenea masura de natura a incalca principiul unicitatii inspectiei fiscale. Un element de dificultate l-a constat in acest demers particularitatea regimului de TVA in materia energiei electrice, pe care autoritatile au incercat sa il fructifice pe parcursul disputei, prin invocarea unor elemente noi ce tineau de depunerea / absenta depunerii unor declaratii specifice.

In paralel cu demersurile judecatoresti aferente contestarii reverificarii, avocatii D&B David si Baias, au asistat clientul si in procedurile aferente contestarii si suspendarii actelor de impunere emise de ANAF in temeiul Deciziei de reverificare.

Astfel, intr-o prima faza, intrucat reverificarea dispusa nelegal a fost finalizata prin emiterea unei decizii de impunere prin care au fost stabilite obligatii fiscale principale intr-un cuantum de peste 5.000.000 lei, avocatii D&B David si Baias au obtinut suspendarea judecatoreasca a executarii acesteia, protejand astfel compania de efectele executarii silite fiscale. Ulterior, contestatia formulata de compania asistata de echipa D&B a fost admisa, dispunandu-se refacerea inspectiei fiscale derulate cu ocazia reverificarii.

Refacerea a fost finalizata insa prin emiterea unei decizii de impunere in cuantum similar celui initial, dar pe baza unei motivari in drept diferite, argumentele invocate de catre organele inspectiei fiscale fiind semnificativ rafinate de-a lungul disputei fiscale. Echipa D&B David si Baias a obtinut in fata instantelor judecatoresti din Constanta suspendarea si celei de-a doua decizii de impunere. A doua contestatie fiscala formulata de companie cu asistenta echipei de litigii fiscale a D&B a fost apoi urmata de anularea de catre Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor a Deciziei de impunere pentru peste 90% din sumele stabilite ca obligatii fiscale in cuprinsul sau.

Intre timp, disputa fiscala privind legalitatea reverificarii dispuse de ANAF a ajuns in faza recursului, in care, foarte recent, Curtea de Apel Constanta a anulat Decizia de reverificare, echipa D&B David si Baias formata din Ana – Maria Iordache (partener), Andrei Iancu (avocat senior), Amanda Dancescu si Ana Miron (avocati colaboratori) si coordonata de Dan Dascalu (partener senior), lasand astfel fara nici un suport legal a doua decizie de impunere, inclusiv pentru sumele care fusesera mentinute in sarcina societatii in urma solutionarii celei de-a doua contestatii.

„Ne bucura faptul ca prin decizia pronuntata, instanta a validat argumentele noastre referitoare la nelegalitatea unor asemenea decizii de reverificare dispuse in absenta unor date suplimentare, care sa nu fi fost accesibile echipelor de inspectie initiale sau bazate pe schimbari radicale ale interpretarii normelor legale. In egala masura, este de salutat deschiderea instantelor de judecata in a proteja contribuabilii de buna-credinta in asemenea situatii, suspendand efectele unor acte de impunere a caror aparenta de nelegalitate ar trebui dedusa si prin raportare la conditiile in care au fost emise, dar si faptul ca insasi directia de specialitate a admis finalmente contestatia intr-o proportie semnificativa, invalidand astfel interpretarea eronata pe care organele de inspectie fiscala au fost fortate sa o promoveze, fata de masurile dispuse de Curtea de conturi”, a spus Dan Dascalu (foto stanga), Avocat Partener D&B David si Baias.  

„La acest moment nu a fost comunicata motivarea si rationamentul concret al instantei de recurs, insa ar fi interesant de vazut cum s-a pozitionat instanta fata de argumentul nostru, sustinut prin probe, ca aceasta reverificare s-a datorat, in realitate, unui control al Curtii de Conturi in privinta autoritatii fiscale. De multe ori am intalnit aceasta interferenta, din pacate nefasta, prin care in spatele unei interpretari sau unei actiuni a organelor fiscale se ascunde un control al auditorilor publici ai Curtii de Conturi, finalizat prin impunerea unor masuri referitoare la recuperarea unor presupuse prejudicii,” a spus Andrei Iancu (foto dreapta), Avocat Senior D&B David si Baias.

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.