Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 23 vizitatori și nici un membru online

Mazars Romania prezinta Ghidul Fiscal pentru Europa Centrala si de Est (ECE) 2019

- Impozitele indirecte raportate la consum sunt inca extrem de importante, practicile de colectare devin mai stricte
- Aspecte pozitive cu privire la facturarea online
- Costul total cu salariile la nivel de angajatori este inca aproape de nivelul de 160% din salariul net; Romania este inca sub acest prag
- Rata de impozit pe profit difera, cea mai mare diferenta depasind 20 de puncte procentuale
- Uniunea Europeana a luat masuri pentru a limita concurenta fiscala si a preveni evaziunea fiscala

Va anuntam cu mare placere aparitia celei de-a saptea editii a Ghidului fiscal MAZARS pentru Europa Centrala si de Est (ECE). Raportul privind regimurile fiscale actuale din ECE cuprinde 22 de tari: include tarile din Grupul de la Visegrád, Europa de Sud-Est, Rusia, Ucraina si Tarile Baltice. Scopul sau este acela de a ajuta investitorii sa compare factorii fundamentali ai competitivitatii.

“Ghidul fiscal pentru ECE ofera o imagine de ansamblu a sistemelor fiscale din regiune. Se poate observa ca Romania este competitiva din perspectiva costurilor fiscale pentru angajatori, comparativ cu Ungaria sau Republica Ceha.

Intrucat impozitul pe venit se bazeaza pe cota unica de 10%, sistemul fiscal din Romania este de asemenea competitiv in cazul cetatenilor straini care devin rezidenti fiscali romani, dar raman inrolati in sistemul de contributii sociale din alte state membre UE ce aplica un plafon al bazei de impozitare sau un sistem progresiv specific.” – spune Edwin Warmerdam, Partener, coordonator al departamentului de consultanta fiscala in cadrul Mazars Romania.

I. IMPOZITAREA ANGAJATILOR
In general la nivelul ECE, nivelul impozitelor si contributiilor aplicabile veniturilor din salarii continua sa scada, cu exceptia Macedoniei si a Lituaniei, unde a fost introdus un impozit progresiv, care creste povara fiscala asupra persoanelor fizice.  
Croatia si Lituania au crescut pragul de impozitare pentru cota minima de taxare, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv pentru angajati.

Costul total cu salariile al angajatorilor din regiune se situeaza, in medie, inca in apropiere de 160% din salariul net. Romania a ramas stabila in comparatie cu perioada 2017/2018 in ceea ce priveste povara fiscala pentru activitati salariale.

Sistemul de contributii sociale a fost complet reformat in Romania si Lituania. Astfel, desi povara fiscala in termeni relativi a ramas in mare neschimbata, aceasta a fost transferata in mare parte catre angajat.

II. TAXA PE VALOARE ADAUGATA
Guvernele se bazeaza in continuare si au in vedere cresterea consumului privat, impozitele pe consum, si din taxa pe valoare adaugata, atunci cand isi planifica veniturile fiscale. Valoarea medie a TVA la nivelul tarilor ECE este aproximativ 21%; Rusia a marit cota cu 2 puncte procentuale. Valorile de 25% si 27% in Croatia si Ungaria sunt ridicate, comparativ cu restul tarilor din regiune. Se asteapta o scadere cu 1 punct procentual in Croatia anul viitor.

Guvernele incearca sa combata practicile de evaziune fiscala cu ajutorul tehnologiilor digitale. Scopul este de a monitoriza procesele de vanzari, descoperind astfel tranzactiile neimpozitate si scazand frauda fiscala. In 2018, Ungaria a introdus facturarea online, iar primele reactii au fost favorabile. Se asteapta ca solutii similare sa fie aplicate in intreaga regiune.

III. IMPOZITUL PE PROFIT
Cotele de impozit pe profit difera in tarile din regiune: intre cea mai ridicata (Germania, 33%) si cea mai scazuta (Ungaria si Muntenegru, 9%) exista o diferenta de mai mult de 20 de puncte procentuale. Insa, limitele competitivitatii fiscale revin progresiv in atentie: numai Grecia a redus cota de impozit pe profit (cu 1%) incepand cu 2019. Polonia a introdus o cota preferentiala redusa de 9% pentru contribuabilii mici. Cota medie a impozitului pe profit in regiune este in jur de 17%.

Uniunea Europeana a depus eforturi sustinute pentru a limita competitia fiscala si a combate tehnicile de evaziune fiscala. Directiva Anti-evaziune fiscala (ATAD) a fost implementata de Statele Membre incepand cu 1 ianuarie 2019. Aceasta stabileste, de exemplu, limitele de deductibilitate a dobanzilor platite pentru instrumente de finantare, unificarea prevederilor pentru tranzactii offshore si, de asemenea, reprezinta sursa pentru transpunerea viitoare a impozitarii la iesirea/plecarea din tara.

Toate tarile ECE cu scheme clasice de impozitare a profitului permit ca pierderile inregistrate in anii anteriori sa fie reportate si folosite pentru compensarea cu profiturile din anii ulteriori (in general, 5-7 ani). Numai 6 dintre aceste tari permit reportarea pierderilor fara limita de timp.

Statele din regiune inca tind sa impuna impozite cu retinere la sursa pentru platile de dobanzi, dividende si redevente (la cota de 15% sau chiar 19-20%). Lituania, Estonia si Ungaria continua sa nu impuna impozitarea cu retinere la sursa pentru castigurile de capital. In doua treimi din regiunea ECE, contribuabilii au voie sa pregateasca situatii financiare separate bazate pe IFRS si sa le foloseasca pentru stabilirea impozitelor datorate. In mai mult de jumatate din tari, sistemul fiscal incurajeaza activitatile de cercetare si dezvoltare (R&D). Slovacia, Serbia si Polonia au luat recent masuri in acest sens, in timp ce in Romania diverse facilitati fiscale specifice acestor activitati au fost implementate deja cu cativa ani in urma.

Incepand cu anul 2019, consolidarea fiscala in scopul impozitului pe profit este posibila si in Ungaria, similar in Austria, Polonia si Bosnia si Hertegovina. Rusia ia masuri pentru eliminarea sistemului de consolidare fiscala.

IV. PRETURI DE TRANSFER
Initiativa BEPS („erodarea bazei de impozitare si transferul profiturilor”) a OCDE a atras atentia asupra tranzactiilor intra-grup transfrontaliere. Normele pentru stabilirea preturilor de transfer au fost deja introduse in sistemele de impozitare ale aproape tuturor tarilor implicate, cu exceptia Muntenegrului si a Macedoniei (iar in Bulgaria, documentatia privind stabilirea preturilor de transfer poate fi elaborata numai la cererea specifica a autoritatii fiscale). Obligatiile privind documentatia aferenta au suferit recent modificari. Obiectivul fundamental al raportarii pentru fiecare tara in parte impusa de OCDE (CBC-R) este acela de a promova transparenta oferind autoritatilor fiscale locale informatiile necesare pentru evaluarea riscurilor fiscale. In ultimul an, contribuabilii din regiunea ECE au trebuit sa participe activ la lansarea sistemului de raportare CBC.

Ghidul complet este disponibil online pe https://www.mazars.ro/Home/Our-expertise/Tax/Central-and-Eastern-European-Tax-Guide-2019 iar daca aveti intrebari va rugam sa ne contactati.

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.