Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 30 vizitatori și nici un membru online

2019 – Cel mai bun an pentru ecosistemul de startup-uri din Romania

2019 are deja toate atributele unui an de referinta pentru dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri. Acesta a crescut in 2019 si a atras interesul investitorilor externi, astfel ca finantarea startup-urilor s-a diversificat si a devenit mai accesibila.

Numarul startup-urilor a crescut in acest an cu peste 20% fata de anul anterior, fie ca avem in vedere startup-uri noi sau idei mai vechi, aduse la suprafata de prospectarea acceleratoarelor din Romania. Iar finalul anului curent aduce vesti si mai bune: o a doua investitie Serie A dupa UiPath, primita de FintechOS, si alte companii care sunt in negocieri tot pentru o investitie Serie A (AlphaBlock si TypingDNA).

Vorbind despre indicatorii de ecosistem, investitia medie pe runda de finantare a crescut cu peste 20% datorita numarului mare de investitii „Seed” de peste un milion de euro si, in special, a finantarii obtinute in decembrie de FintechOS. Cresterea valorii medii a investitiei pe runda este cu atat mai valoroasa pentru ecosistem, deoarece tot in cursul anului 2019 s-au facut cele mai multe investitii mici de tip „Seed” din istoria ecosistemului. Pentru analiza indicatorilor, nu au fost folosite datele UiPath, care ar fi modificat acesti  indicatori catre valori asemanatoare cu cele din piata din SUA.

Principalul hub pentru finantare este Bucuresti, tinand cont de numarul startup-urilor active si de programele dedicate lor. Mai mult, alti factori importanti de aici sunt forta de munca digitala si numarul mare de companii de tehnologie.

In ceea ce priveste fuziunile si achizitiile (M&A), desi se mentin semnificativ mai mici  comparativ cu Europa de Vest, corporatiile raman cei mai relevanti cumparatori pentru fondatorii de startup-uri. Companiile romanesti sunt vandute in etape de dezvoltare premature, in principal catre cumparatori din afara Romaniei. Prin urmare, din perspectiva M&A, se simte lipsa unei experiente cu un IPO. Piata bursiera locala, desi deschisa, nu reuseste sa devina atractiva pentru companiile locale.

Ca sa intelegem contextul investitional actual, Europa de Vest este, in prezent, mai atractiva decat in urma cu 10 ani. Europa de Est este considerata a doua cea mai atractiva regiune pentru investitii la nivel global. In acest context investitional pozitiv, Romania ar trebui sa profite de a doua cea mai mare economie din Europa de Est si de o lunga traditie in domeniul IT, pentru a capta cat mai mult din fluxul de investitii in tehnologie.

Cresterea ecosistemului de startup-uri din Romania este vizibila, in linie cu tendintele tarilor din Europa de Vest. Avem un unicorn care s-a remarcat, dar distanta dintre acesta si urmatorul loc este foarte mare. Pentru a reduce decalajul, investitorii si companiile din Romania trebuie sa depuna un efort mai intens ca pana in prezent.

Se anticipeaza ca 2020 va aduce multe surprize placute. Ramane insa de vazut daca evolutiile economice la nivel global vor permite mentinerea sau, de ce nu, cresterea ritmului de dezvoltare si implicare intr-un ecosistem tot mai efervescent, dispus sa se adapteze rapid in ecosisteme din Vestul Europei si din SUA.

Poate Romania sa genereze noi povesti de succes, precum UiPath?

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.