Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 40 vizitatori și nici un membru online

Politica de management al creditului comercial

In Romania, creditul comercial a fost in crestere, din doua motive:
• este accesibil si flexibil
• foarte multe afaceri nu sunt bancabile, adica nu sunt finantabile de catre o institutie financiara.

Daca in 2007 raportul intre creditul comercial si cel bancar era 2.19, in 2017 acesta a crescut la 3 si durata medie de incasare a creantelor aproape s-a dublat (de la 60 la 112 zile). Avand in vedere inflatia, creditul comercial impacteaza semnificativ rezultatul financiar.

In calitate de furnizor, IMM-urile au o provocare reala pe subiectul gestionarii creantelor, si pot spune din experienta ca am vazut multe afaceri in crestere, coplesite de aceasta activitate, lipsita de structura si procedurare, dar si de un mod de implementare solid.

Implementarea Politicii de Management al Creditului Comercial este obligatorie in orice afacere care are bani in piata, din doua perspective principale:

1. Orice intarziere in colectare pune presiune pe cash-flow. Decalajele pot duce la blocaj daca nu exista o "rezerva" in cash-flow, pe metoda prudentei, pe baza experientei ajustate cu conditiile actuale. Acest punct are un impact important pentru companiile care au un ciclu de conversie a banilor negativ (care isi platesc mai repede furnizorii decat reusesc sa incaseze de la clienti). Daca avem un capital de lucru gresit dimensionat / la limita finantarii disponibile este necesar sa implementam un cash-flow dinamic, ajustat in timp real, pe principii de materialitate. Monitorizarea permanenta a comportamentului de plata al clientilor este o componenta a activitatii de management al creditului comercial. Aceasta se face impreuna de catre responsabilul de credit management, impreuna cu agentii de vanzari sau responsabilul comercial, care aduc informatie actualizata din teren, in mod proactiv.

2. Orice incident in colectare pune presiune pe rezultat. Din experienta noastra, in bilanturile IMM-urilor exista linii de creante-clienti incerte, care ar trebui eliminate, prin constituirea de provizioane, adica recunoasterea cheltuielii. In aceste situatii financiare rezultatul, respectiv capitalurile proprii sunt supra-dimensionate.

Cine stabileste Politica de Management al Creditului Comercial?
Abordarea corecta este cea interdisciplinara si este necesar un arbitraj intre departamentul comercial si cel financiar.

In practica, durata creditului comercial este o parghie importanta in procesul de vanzare, mai ales catre beneficiari din anumite industrii cu ciclu lung de productie (agricultura, productie, constructii).

In acelasi timp intervine calculul financiar-strategic, care sa incadreze rezultatul in limitele de profitabilitate tintite de asociatii, cu minimizarea riscului sau incadrarea in limitele acceptate, si avand in vedere capacitatea de finantare a companiei.

Simulatorul de Business (instrument marca Trusted Advisor) actioneaza ca un buget dinamic, in rutina de management si raportare financiara si are scopul sa recalibreze ipotezele periodic, in functie de deciziile noi de business, de rezultatele obtinute deja si de conditiile/previziunile macroeconomice/din industrie/piata. Implementarea acestui instrument sustine activitatea definire a Politicii de Management al Creditului Comercial.

Elementele unei Politici eficiente de Management al Creditului Comercial sunt:
- categoriile de clienti, in functie de risc - recomandam implementarea unui sistem scoring
- expunerea maxima (cifra de afaceri) pe fiecare categorie de clienti
- perioada de credit standard si garantiile comerciale
- % de discount acordat pentru plata cash sau inainte de termenul standard
- intarzierea maxima acceptata
- penalitatile contractuale in cazul intarzierilor
- situatiile derogative si procedura de aplicat (de exemplu, ce procedura aplicam la depasirea expunerii pentru un client si care este depasirea maxima care poate fi acordata, cu ce garantii suplimentare, pe ce perioada)
- actiunile de implementat: inainte de scadenta si la termene succesive, insotite de documentatie si automatizare, in masura in care este posibil.

Din punct de vedere financiar, Pretul unui bun/serviciu ar trebui sa difere in functie de perioada de credit. Finantarea include doua componente de cost: dobanda si asigurarea de risc, ambele cresc odata cu cresterea termenului de plata. Acestea se regasesc in cheltuieli si este normal sa fie recuperate prin transfer in pret, pentru a avea un control pe marja bruta. In realitate lucrurile nu stau asa. Este important ca managementul financiar sa convinga oamenii de vanzari cat de important este sa aiba grija de resursele companiei. Creditul comercial este o resursa scumpa. Bine de stiut, de exemplu, care este impactul unui discount de 5% in marja, respectiv ce vanzari suplimentare compenseaza acest discount, pentru a mentine marja bruta.

Trusted Advisor Strategy & Finance ofera servicii integrate de contabilitate si management financiar si ajuta companiile sa aiba strategii financiare sanatoase si clare.

Ioana Arsenie (foto) este profesionist in finante cu experienta de peste 20 de ani in roluri strategice, board advisor si fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicatia de raportare financiara si bugetare digitalizata pentru IMM-urile care vor sa depaseasca un milion de euro.

Mai multe info  https://trustedadvisor.ro/  si https://ioanaarsenie.ro/

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.