Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 338 vizitatori și nici un membru online

Evaluarea anuala, abordare financiara integrata. Check-list pentru antreprenori

«Bilantul» anual cuprinde revizuirea rezultatelor financiare si non-financiare si modul in care strategia si obiectivele anuale au fost atinse.

Cum putem face mai bine acest proces? Ce inseamna o inchidere de an orientata spre evolutie, spre viitor?

Propun cateva etape si recomandari:

1. Incepe cu evaluarea rezultatelor personale: cum ai evoluat din punct de vedere financiar?
Concret, calculam, simplificat, variatia averii nete (active-datorii).

Atentie la investitiile in active generatoare de cheltuieli mai mari: o casa mai mare, o masina mai scumpa etc. Ne uitam si la evolutia cheltuielilor curente corelate cu veniturile, pentru a intelege potentialul de crestere si proiecta anii urmatori.

Setam obiective pentru urmatorii ani si cateva directii de actiune pe care alegem sa lucram, potrivite cu profilul personal: timp, etapa in care ne aflam, profilul de risc.

2. Continua cu evaluarea afacerii:
a. Crestere / extindere
b. Rezultate: productivitate, profitabilitate
c. Sustenabilitate: sunt strategiile si actiunile realizate in directia dezvoltarii pe termen lung sau doar marcheaza un profit punctual, pe baza unor conjuncturi favorabile?
d. Potentialul de continuare a dezvoltarii pe baza modelului de business actual: cum ne afecteaza digitalizarea, politicile «verzi», zona de ESG ?
e. Riscuri si Oportunitati – diagrama SWOT pentru afacere, analizand resurse, parteneri, pozitionare, etc.

3. Este nevoie sa construiesti alaturi de un expert si sa implementezi utilizarea unui check-list format din activitatile de tip verificare / control, cu obiectivul de a te asigura ca situatiile financiare pe care le semnezi sunt corecte si reflecta patrimoniul, rezultatele financiare ale companiei, si include ajustari necesare in raport cu riscurile identificate.

Inainte de a merge in operational, este bine sa ne asiguram ca procesele din companie si fluxurile de bani sunt corect transpuse in situatiile financiare si ca pozitia fiscala a companiei/grupului de firme este una corecta, optima.

Tot aici includ chiar verificari banale care se dovedesc extrem de importante in practica: solduri parteneri, banci, lista de active, situatia stocurilor pe vechimi, situatia taxelor in raport cu evidenta ANAF.

4. Elemente fiscale – ex: profit reinvestit, grupuri de companii, transparenta fiscala ANAF / digitalizarea si transmiterea datelor in timp real, noutati privind controlul fiscal.

Este bine sa fim la curent cu tendintele in materie fiscala. Daca avem alaturi profesionistii potriviti, aflam din timp care sunt urmatoarele masuri, ce asteptari avem pentru anii urmatori si cum ne afecteaza procesele si modul in care lucram.

De exemplu, digitalizarea relatiei cu ANAF va aduce focus pe transparenta datelor, astfel ca va fi nevoie de mai multa grija la corectitudinea tranzactiilor, in tandem cu automatizarea celor repetitive.

Plafonul pentru microintreprinderi va fi redus in continuare si atentia catre persoane fizice – gradul de conformare va creste.

Acestea sunt doar cateva directii care trebuie aprofundate in functie de cazul fiecarui antreprenor si fiecarui business.

5. Echilibrul financiar
Preocuparea pentru un bilant financiar echilibrat nu este o zona forte pentru companiile romanesti. Disciplina vine, in masura in care mai este posibil, atunci cand se lucreaza cu finantare bancara. Din pacate fiscalitatea a guvernat in ultima vreme deciziile de business.

Dezechilibrele bilantiere, de exemplu imobilizari finantate pe un cash-flow «intins la maxim», cu credit furnizor extins, pun in risc la un moment dat continuarea afacerii.

Fragmentarea afacerilor in mai multe entitati juridice, din motive fiscale, evident, conduce la dificultati de gestionare a trezoreriei, a afacerii in totalitate si riscuri provenite din neafectarea corecta a cheltuielilor aferente veniturilor.

6. Procesul de bugetare: tehnica zero-based prin care argumentam necesitatea fiecarei cheltuieli bugetate (link: https://ioanaarsenie.ro/2022/09/02/bugetarea-zero-based-solutie-in-scenariul-de-recesiune/ ), bugetul dinamic, actualizat in mod agil, corelarea acestuia cu politica de pret si impactul deciziilor comerciale in cash-flow sunt doar cateva axe de analiza si integrare in acest proces complex. Ca si tendinta, bugetarea nu mai ocupa perioade lungi de timp, este nevoie de procese interne care sa gestioneze situatiile nou aparute in business si in economie. Bugetarea este un proces continuu.

7. Monitorizarea creditului comercial – risc de mare actualitate. Dezvoltarea afacerii, prin expansiune, contracte noi sau mai mult business cu partenerii actuali, presupun adaugarea unor mecanisme de control si asigurare, in vederea prevenirii pierderilor.

In concluzie, ne asteptam ca intarirea guvernantei in companii sa fie o preocupare de top in perioada urmatoare, dar nu din perspectiva limitativa si de conformare, ci pentru continuarea sustenabila a afacerii in perioada economica pe care o traversam.

Trusted Advisor Strategy & Finance este o companie romaneasca de strategie financiara si contabilitate, care realizeaza proiecte integrate.

Ioana Arsenie este profesionist in finante cu experienta din anul 2000, in roluri strategice, board advisor si fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App - aplicatia de raportare financiara si bugetare digitalizata pentru IMM-uri.

Mai multe info https://trustedadvisor.ro/  si  https://ioanaarsenie.ro/

Autor: Ioana Arsenie (foto), strateg financiar, personal & business advisor – Trusted Advisor

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.