Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 191 vizitatori și nici un membru online

Preturile de transfer pentru companii afiliate: Legislatie, diferente si implicatii in Romania fata de alte tari din Europa

Preturile de transfer reprezinta un subiect intens discutat in tarile din Europa Centrala si de Est. Companiile care fac parte din grupuri multinationale sau sunt afiliate cu alte societati au posibilitatea de a se proteja de potentialele ajustari calculate de autoritatile fiscale prin obtinerea unor acorduri de pret in avans. Accace Romania, una dintre principalele companii de consultanta de afaceri si externalizare servicii din Europa Centrala si de Est, prezinta cele mai importante aspecte de avut in vedere cand vine vorba de preturile de transfer, dar si principalele lor caracteristici in tari precum Romania, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia.

Companiile care efectueaza tranzactii cu alte societati din acelasi grup sau afiliate la alte business-uri se confrunta deseori cu obstacole financiare, fiscale si legale care pot influenta activitatile de zi cu zi ale afacerii. Prin urmare, pentru a se alinia cu reglementarile interne si internationale privind preturile de transfer, dar si pentru a se asigura un flux cat mai usor intre partile afiliate, este necesar sa existe o politica solida si coerenta a preturilor de transfer.

„In ultimii ani, numarul inspectiilor fiscale privind preturile de transfer a crescut foarte rapid, de aceea companiile ar trebui sa se concentreze pe acest domeniu si, in special, pe pregatirea corespunzatoare a documentatiei si a dosarului privind preturile de transfer. In opinia mea, cel mai eficient mod de a contracara o abordare intruziva a autoritatilor fiscale in zona preturilor de transfer este documentarea mecanismului de preturi de transfer inainte de derularea tranzactiei, asa numita analiza ex-ante care arata pe de o parte buna credinta a contribuabilului de a se alinia la principiul valorii de piata - aspect ce poate fi utilizat in dezbaterea ulterioara cu autoritatile fiscale, dar care si reprezinta un instrument util pentru a evita deviatiile majore de la intervalul de piata care l-ar expune pe contribuabil semnificativ”, a declarat Elena Sighinas (foto), Tax Director Accace Romania.

Acordurile de pret in avans sunt emise de catre autoritatile fiscale din fiecare stat si pot acoperi atat tranzactii intre companiile afiliate din aceeasi tara, cat si intre business-uri afiliate din state diferite.

In Romania, acordurile de pret in avans (APA) se pot face pe termen nedeterminat in anumite conditii

In Romania, durata initiala maxima a unui acord de pret in avans intre partile afiliate este de 5 ani. Iar daca toate conditiile legale raman neschimbate, acordul poate fi prelungit in cazul contractelor pe termen lung pe o perioada nedeterminata.

In Cehia, durata initiala maxima a unui acord de pret in avans este de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire daca normele legale raman neschimbate.

Ungaria, Slovacia si Polonia au o durata initiala maxima de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pe 10 ani in Polonia si Slovacia si de 8 ani in Ungaria, daca toate conditiile legale raman neschimbate.

Cehia, cea mai mica taxa pentru emiterea acordurilor de pret in avans

Potrivit specialistilor Accace Romania, acordurile de preturi in avans pot fi de mai multe tipuri in functie de numarul de autoritati fiscale implicate in obtinerea acestora, astfel: unilaterale – unde doar autoritatile fiscale din Romania aproba modalitatile in care urmeaza sa fie stabilite preturile de transfer, bilaterale – atat autoritatile fiscale din Romania, cat si cele dintr-o alta tara aproba modalitatile in care urmeaza sa fie stabilite preturile de transfer, respectiv multilaterale – atat autoritatile fiscale din Romania, cat si autoritatile fiscale din mai multe tari aproba modalitatile in care urmeaza sa fie stabilite preturile de transfer ce vor fi utilizate in cadrul unei tranzactii intra-grup.

Astfel, in Romania, pentru marile companii si alte business-uri cu o valoare consolidata a tranzactiilor mai mare de 4 milioane euro, se aplica costuri diferite pentru acordurile de pret in avans: 20.000 euro pentru cele initiale, respectiv 15.000 euro pentru modificarea acestora. In cazul celorlalte categorii de contribuabili si pentru valoarea consolidata a tranzactiilor mai mica de 4.000.000 euro, se aplica o taxa de 10.000 euro pentru acordul initial, iar pentru modificarea acestuia 6.000 de euro.

Cehia beneficiaza de acordul de pret in avans unilateral si include o taxa de aproximativ 420 euro pentru o tranzactie. In schimb, in Ungaria, taxele de depunere variaza. Astfel ca acordul de pret in avans unilateral poate ajunge la aproximativ 13.000 de euro, iar cel bilateral si multilateral la aproximativ 21.000 euro. Totodata, in caz de prelungire sau modificare, taxa este de 50% din valoarea taxei platite initial. In situatia in care cererea este respinsa sau retrasa, autoritatea fiscala returneaza 85% din taxa platita deja.

Diferit fata de restul tarilor, in Polonia, taxa este de 1% din valoarea tranzactiei. Cu toate acestea, in functie de tipul tranzactiei si de entitatea implicata, exista limite minime si maxime. In cazul unui acord unilateral pentru entitati rezidente, suma minima de plata este de 1.100 euro, iar suma maxima este de 10.900 euro. Pentru o entitate straina, taxa minima este de 4.400 euro, iar taxa maxima este de aproximativ 21.700 euro. In cazul unui acord bilateral sau multilateral, taxa minima este de 10.900 euro, iar cea maxima este de 43.500 euro. Iar in ceea ce priveste taxele de reinnoire, acestea reprezinta jumatate din valoarea sumei platite initial.

In cazul Slovaciei, taxa este de 10.000 euro pentru acordul unilateral, iar pentru cel bilateral sau multilateral este de 30.000 euro. Jumatate din taxa respectiva se va atribui companiei cu o capacitate fiscala de plata si credit mai mare.

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

Modular Services logo alb portal

 

 

 

 

 

Vialto logo portal bun

 

 

Dynamic Learning logo bun portal

 

Vertik logo nou portal

 

 

 

Auditcont Exal logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 


Valoria logo2 

 

 

  

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.