Preturile de transfer pentru companii afiliate: Legislatie, diferente si implicatii in Romania fata de alte tari din Europa
Preturile de transfer reprezinta un subiect intens discutat in tarile din Europa Centrala si de Est. Companiile care fac parte din grupuri multinationale sau sunt afiliate cu alte societati au posibilitatea de a se proteja de potentialele ajustari calculate de autoritatile fiscale prin obtinerea unor acorduri de pret in avans. Accace Romania, una dintre principalele companii de consultanta de afaceri si externalizare servicii din Europa Centrala si de Est, prezinta cele mai importante aspecte de avut in vedere cand vine vorba de preturile de transfer, dar si principalele lor caracteristici in tari precum Romania, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia.
Companiile care efectueaza tranzactii cu alte societati din acelasi grup sau afiliate la alte business-uri se confrunta deseori cu obstacole financiare, fiscale si legale care pot influenta activitatile de zi cu zi ale afacerii. Prin urmare, pentru a se alinia cu reglementarile interne si internationale privind preturile de transfer, dar si pentru a se asigura un flux cat mai usor intre partile afiliate, este necesar sa existe o politica solida si coerenta a preturilor de transfer.
„In ultimii ani, numarul inspectiilor fiscale privind preturile de transfer a crescut foarte rapid, de aceea companiile ar trebui sa se concentreze pe acest domeniu si, in special, pe pregatirea corespunzatoare a documentatiei si a dosarului privind preturile de transfer. In opinia mea, cel mai eficient mod de a contracara o abordare intruziva a autoritatilor fiscale in zona preturilor de transfer este documentarea mecanismului de preturi de transfer inainte de derularea tranzactiei, asa numita analiza ex-ante care arata pe de o parte buna credinta a contribuabilului de a se alinia la principiul valorii de piata - aspect ce poate fi utilizat in dezbaterea ulterioara cu autoritatile fiscale, dar care si reprezinta un instrument util pentru a evita deviatiile majore de la intervalul de piata care l-ar expune pe contribuabil semnificativ”, a declarat Elena Sighinas (foto), Tax Director Accace Romania.
Acordurile de pret in avans sunt emise de catre autoritatile fiscale din fiecare stat si pot acoperi atat tranzactii intre companiile afiliate din aceeasi tara, cat si intre business-uri afiliate din state diferite.
In Romania, acordurile de pret in avans (APA) se pot face pe termen nedeterminat in anumite conditii
In Romania, durata initiala maxima a unui acord de pret in avans intre partile afiliate este de 5 ani. Iar daca toate conditiile legale raman neschimbate, acordul poate fi prelungit in cazul contractelor pe termen lung pe o perioada nedeterminata.
In Cehia, durata initiala maxima a unui acord de pret in avans este de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire daca normele legale raman neschimbate.
Ungaria, Slovacia si Polonia au o durata initiala maxima de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pe 10 ani in Polonia si Slovacia si de 8 ani in Ungaria, daca toate conditiile legale raman neschimbate.
Cehia, cea mai mica taxa pentru emiterea acordurilor de pret in avans
Potrivit specialistilor Accace Romania, acordurile de preturi in avans pot fi de mai multe tipuri in functie de numarul de autoritati fiscale implicate in obtinerea acestora, astfel: unilaterale – unde doar autoritatile fiscale din Romania aproba modalitatile in care urmeaza sa fie stabilite preturile de transfer, bilaterale – atat autoritatile fiscale din Romania, cat si cele dintr-o alta tara aproba modalitatile in care urmeaza sa fie stabilite preturile de transfer, respectiv multilaterale – atat autoritatile fiscale din Romania, cat si autoritatile fiscale din mai multe tari aproba modalitatile in care urmeaza sa fie stabilite preturile de transfer ce vor fi utilizate in cadrul unei tranzactii intra-grup.
Astfel, in Romania, pentru marile companii si alte business-uri cu o valoare consolidata a tranzactiilor mai mare de 4 milioane euro, se aplica costuri diferite pentru acordurile de pret in avans: 20.000 euro pentru cele initiale, respectiv 15.000 euro pentru modificarea acestora. In cazul celorlalte categorii de contribuabili si pentru valoarea consolidata a tranzactiilor mai mica de 4.000.000 euro, se aplica o taxa de 10.000 euro pentru acordul initial, iar pentru modificarea acestuia 6.000 de euro.
Cehia beneficiaza de acordul de pret in avans unilateral si include o taxa de aproximativ 420 euro pentru o tranzactie. In schimb, in Ungaria, taxele de depunere variaza. Astfel ca acordul de pret in avans unilateral poate ajunge la aproximativ 13.000 de euro, iar cel bilateral si multilateral la aproximativ 21.000 euro. Totodata, in caz de prelungire sau modificare, taxa este de 50% din valoarea taxei platite initial. In situatia in care cererea este respinsa sau retrasa, autoritatea fiscala returneaza 85% din taxa platita deja.
Diferit fata de restul tarilor, in Polonia, taxa este de 1% din valoarea tranzactiei. Cu toate acestea, in functie de tipul tranzactiei si de entitatea implicata, exista limite minime si maxime. In cazul unui acord unilateral pentru entitati rezidente, suma minima de plata este de 1.100 euro, iar suma maxima este de 10.900 euro. Pentru o entitate straina, taxa minima este de 4.400 euro, iar taxa maxima este de aproximativ 21.700 euro. In cazul unui acord bilateral sau multilateral, taxa minima este de 10.900 euro, iar cea maxima este de 43.500 euro. Iar in ceea ce priveste taxele de reinnoire, acestea reprezinta jumatate din valoarea sumei platite initial.
In cazul Slovaciei, taxa este de 10.000 euro pentru acordul unilateral, iar pentru cel bilateral sau multilateral este de 30.000 euro. Jumatate din taxa respectiva se va atribui companiei cu o capacitate fiscala de plata si credit mai mare.