Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 180 vizitatori și nici un membru online

Sistemul de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile intra in vigoare la 30 noiembrie 2023. Cele mai importante aspecte de luat in considerare

In Romania, sistemul de garantie-returnare („SGR”) trebuie sa devina functional, conform prevederilor legale, incepand cu data de 30 noiembrie 2023, data de cand consumatorii vor plati o garantie de 0,50 RON la cumpararea unei bauturi imbuteliate urmand ca, dupa golirea ambalajului, sa il duca intr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianti pentru a primi valoarea garantiei platite initial.

Potrivit definitiilor acceptate la nivel european si international, SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile reprezinta o politica menita sa incurajeze reciclarea si gestionarea eficienta a deseurilor ambalajelor atat de catre populatie, cat si de catre companii. Este promovat astfel un comportament responsabil vizavi de mediul inconjurator, urmarind-se reducerea impactului negativ asupra mediului.

Sistemul se refera, in principal, la ambalajele primare, utilizate pentru protejarea produselor individuale si este aplicabil pentru ambalajul primar nereutilizabil din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l, inclusiv cel utilizat pentru bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte bauturi fermentate, sucuri, nectaruri, bauturi racoritoare, ape minerale si ape de baut de orice fel, vinuri si spirtoase, care vor trebui sa fie etichetate cu un marcaj specific.

Din punct de vedere legislativ, a fost impusa companiilor producatoare si distribuitoare de produse ambalate participarea la un sistem de colectare si reciclare a ambalajelor primare nereutilizabile, prin care sunt stabilite obiective cantitative pentru reciclare.

Este vorba despre HG nr. 1074/2021 privind stabilirea SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile (publicata in MO 955/06.10.2021), care instituie regulile necesare  pentru implementarea SGR pentru ambalajele primare nereutilizabile aferente atat produselor fabricate pe teritoriul national, cat si produselor importate sau achizitionate intracomunitar.

Recent a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului un proiect de ordin prin care se urmareste introducerea in Ordonanta de urgenta nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, incepand cu data de 01.01.2024, a contributiei datorata de catre operatorii economici care introduc pe piata ambalaje primare nereutilizabile care fac obiectul SGR.

Astfel pentru fiecare unitate de ambalaj nereutilizabil pentru care nu au fost indeplinite obiectivele minime anuale de returnare, contributia este 0,5 lei pentru ambalaje din metal si 1 leu pentru ambalaje din sticla si/sau plastic.

Plata contributiilor mentionate mai sus se va efectua anual pentru diferenta dintre cantitatile de ambalaje primare nereutilizabile corespunzatoare obiectivelor minime anuale de returnare (65%  pentru anul 2024) si cantitatile de ambalaje nereutilizabile efectiv returnate.

Sunt cel putin opt aspecte pe care companiile ar trebui sa le aiba in vedere la stabilirea procedurilor interne necesare implementarii SGR:

- fluxurile privind circuitul garantiei si al ambalajelor produselor care fac obiectul SGR;
- gestionarea pierderilor/distrugerilor de ambalaje SGR;
- etichetarea produselor care fac obiectul SGR din prisma noilor cerinte (de ex., pictograma si cod EAN);
- inregistrarile contabile aferente garantiei, tarifului de administrare, tarifului de gestionare;
- tratamentul fiscal al garantiei, evidentierea acesteia pe factura in diverse situatii (de ex., produse acordate gratuit);
- identificarea produselor supuse SGR, aceasta poate fi uneori dificila, mai ales in cazul ambalajelor compozite;
- pregatirea punctelor de colectare a deseurilor de ambalaje SGR;
- respectarea regimului deseurilor.

Avand in vedere multiplele implicatii ale acestui nou pachet de acte normative, atat din punct de vedere fiscal, contabil, logistica, mediu etc., companiile trebuie sa analizeze in detaliu si din multiple unghiuri impactul si, respectiv, implicatiile acestor prevederi asupra activitatii curente si viitoare a companiei, pentru a pregati corespunzator momentul implementarii de la 30 noiembrie 2023.

Din punct de vedere al obligatiilor si responsabilitatilor, companiile implicate in lantul de aprovizionare au obligatia de a lua masuri pentru a colecta si recicla ambalajele primare nereutilizabile produse sau utilizate de ei, dar si de a oferi informatii despre reciclare consumatorilor, a organiza sisteme de colectare selectiva sau a colabora cu autoritatile si terti pentru reciclare.

SGR implica existenta unor centre de colectare si reciclare a ambalajelor primare nereutilizabile in diferite locatii din tara, care permit consumatorilor sa returneze ambalajele dupa utilizare, urmand sa fie apoi reciclate corespunzator.

Pe de alta parte, procesul implica si responsabilitatea consumatorilor, care sunt incurajati sa participe activ la colectarea selectiva a ambalajelor si sa le aduca la centrele de reciclare desemnate. Prin implicarea lor, contribuie la reducerea deseurilor si la cresterea ratei de reciclare.

Prin implementarea SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile se reduce impactul deseurilor asupra mediului si se promoveaza economia circulara, in care materialele reciclate sunt reintroduse in procesul de productie. Este vorba, in final, despre gestionarea responsabila a deseurilor si protectia mediului inconjurator, scop in care autoritatile, industria si consumatorii trebuie sa colaboreze pentru a asigura eficacitatea acestui sistem.

Reluam, in continuare, prevederile Hotararii de Guvern mai-sus mentionate:

- producatorii si comerciantii care introduc pe piata nationala produse ambalate mentionate mai sus au obligatia de a se inregistra in SGR;

- valoarea garantiei a fost stabilita la 0,50 RON pentru fiecare ambalaj, fiind suma platita de catre consumatorul final la momentul achizitionarii unui produs in ambalaj SGR si va fi restituita integral consumatorului final la momentul returnarii ambalajului SGR in cadrul unui punct de returnare;

- punctul de returnare a ambalajelor SGR este organizat in cadrul structurii de vanzare a comerciantului sau in imediata vecinatate a acesteia, fara depasirea unei distante de 150 de metri fata de structura de vanzare, avand cel putin acelasi program de functionare ca al comerciantului;

- comerciantii care au structuri de vanzare cu o suprafata mai mica de 200 m², care nu-si organizeaza propriile puncte de returnare isi pot indeplini obligatiile de organizare a punctelor de returnare prin asociere cu alti comercianti care au structuri de vanzare cu o suprafata mai mica de 200 m² sau prin acord de parteneriat cu unitati administrativ-teritoriale/asociatii de dezvoltare intercomunitara;

- ambalajele SGR se pot returna in cadrul oricarui punct de returnare organizat pe teritoriul Romaniei, indiferent de locul din care a fost achizitionat produsul si fara a fi conditionat de prezentarea bonului fiscal, in vederea recuperarii garantiei;

- stocurile de ambalaje care nu respecta conditiile din aceasta hotarare (de ex., nu sunt marcate cu semnul SGR) pot fi comercializate cel tarziu pana in data de 31 decembrie 2024, data dupa care comercializarea lor este interzisa pe teritoriul national;

- SGR nu se aplica produselor exportate, comercializate in magazine tip duty-free si celor care se comercializeaza in mijloacele de transport international;

- comerciantii care vand exclusiv prin intermediul unor platforme online precum si cei din HORECA nu au obligatia de a organiza puncte de returnare pentru ambalajele SGR.

Hotararea prevede si sanctiuni destul de drastice, de pana la 50.000 RON pentru toti cei implicati (producatori, comercianti, administrator SGR), pentru nerespectarea obligatiilor ce le revin cu privire la gestionarea ambalajelor primare nereutilizabile.

Autori:
Georgiana Iancu (foto stanga sus), Partener, Liderul practicii de Taxe Indirecte, EY Romania
Daniela Neagoe (foto dreapta), Senior Manager, Taxe indirecte - Comert International, EY Romania
Adriana Nedelescu (foto stanga jos), Senior Manager, Taxe indirecte - Comert International, EY Romania

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.