Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 372 vizitatori și nici un membru online

Accace: De ce poate dura chiar si mai mult de 2 ani sa iti recuperezi TVA-ul in Romania si ce optiuni au companiile

In Romania, pentru societatile straine inregistrate in scopuri de TVA, dar fara un sediu permanent sau un sediu fix, procesul de recuperare a taxei pe valoare adaugata poate dura mai mult de 2 ani de la momentul solicitarii. Pe de alta parte, pentru societatile romanesti, perioada de solutionare a controalelor fiscale ce au ca scop recuperarea TVA-ului, atinge in medie 180 de zile de la depunerea cererii si inceperea inspectiei fiscale, desi termenul de solutionare este de maxim 90 de zile, potrivit Codului de procedura fiscala. Acacce Romania a analizat intregul demers prin care trec companiile romanesti si cele straine pentru a-si recupera taxa pe valoarea adaugata din partea autoritatilor.

Durata recuperarii TVA pentru companiile straine versus companiile romanesti

Pentru companiile nerezidente inregistrate in scopuri de TVA in tara noastra, dar care nu au aici o prezenta fiscala (ex: un sediu permanent / sediu fix), perioada de asteptare poate fi indelungata. De exemplu, potrivit informatiilor Accace, in luna august 2023, s-au solutionat deconturi de TVA cu optiune de rambursare depuse in luna mai 2021, decalajul fiind de peste doi ani de la momentul depunerii solicitarii si data la care inspectia fiscala a fost demarata.

Situatia devine si mai complexa pentru companiile nerezidente care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania, dar care doresc sa isi recupereze TVA-ul platit in Romania in statul in care sunt stabilite. In vederea solutionarii, autoritatile fiscale romanesti solicita adesea informatii suplimentare la intervale mari de timp, uneori chiar la un an de la data la care cererea a fost depusa.

In cazul companiilor romanesti, conform analizei realizate de Accace, rambursarile de TVA se desfasoara intr-un interval de aproximativ 180 de zile, de la momentul depunerii cererii de rambursare pana la data inceperii inspectiei fiscale. Cu toate acestea, conform prevederilor Codului de procedura fiscala, termenul legal de solutionare este de maxim 90 de zile.

Conditiile de recuperare a TVA-ului si procedurile aferente

Orice persoana impozabila inregistrata in scop de TVA poate solicita rambursarea TVA-ului, indiferent de suma, cu respectarea conditiilor de eligibilitate prevazute de legea fiscala. Exista o singura exceptie in ceea ce priveste suma minima pentru rambursare, si anume pentru persoanele impozabile care nu sunt stabilite si inregistrate in scopuri de TVA in Romania. Pentru acestea, suma minima pentru care cererea de rambursare poate fi depusa este de 400 de euro.

Tot in ceea ce priveste companiile cu sedii in alte state ale Uniunii Europene, documentele pe care trebuie sa le prezinte autoritatilor fiscale sunt similare cu cele solicitate companiilor inregistrate in Romania pentru a obtine restituirea TVA. Acestea pot include facturi, contracte, documente vamale, documente de transport, documente de plata sau asigurare, in functie de tipul tranzactiei in cauza. Astfel, pentru contribuabilii stabiliti in afara UE, rambursarea TVA este posibila, insa doar pentru statele care au incheiat acorduri de reciprocitate cu Romania: Turcia, Elvetia, Serbia si Norvegia. In acest caz, exista o procedura de solutionare specifica, reglementata prin lege, si este necesara numirea unui reprezentant fiscal stabilit in Romania pentru a se putea efectua rambursarea TVA.

Cauzele care genereaza intarzieri in solutionarea platii TVA

Lipsa de personal in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) reprezinta unul dintre principalele motive ale intarzierilor in procesul de rambursare, o problema recunoscuta si de autoritatile fiscale. Mai mult, odata cu demararea inspectiilor, companiile se confrunta adesea cu o presiune considerabila pentru a indeplini toate cerintele birocratice.

"Cand in discutie este recuperarea TVA, atat companiile straine, cat si cele romanesti se confrunta cu provocari si obstacole semnificative. In primul rand, exista intarzieri in demararea inspectiilor fiscale. Apoi, autoritatile adopta adesea abordari extrem de rigide in actiunile de control, punand accent pe forma in detrimentul substantei economice. Pentru un contribuabil onest, al carui deziderat este sa urmareasca in mod constant conformarea fiscala intr-un mod corect, rambursarea TVA ar trebui sa fie o formalitate. Cu toate acestea, practica ne arata, inclusiv noua, consultantilor, ca procesul de control fiscal pentru rambursarea TVA este adesea obositor, punand autoritatea fiscala si contribuabilul intr-o pozitie adversa, ori in esenta, acestia ar trebui sa colaboreze ca parteneri", a declarat Elena Sighinas (foto), Tax Director Accace Romania.

Reprezentantii Accace mai spun ca parteneriatul asumat de catre contribuabili cu autoritatile fiscale, la nivel declarativ, trebuie sa se reflecte in toate activitatile procesului de control si asistenta, iar inspectiile ar trebui sa se deruleze intr-un mod constructiv si colaborativ. In final, in ceea ce priveste rambursarea TVA, specialistii subliniaza ca este important sa se inteleaga faptul ca nu este vorba despre solicitarea unor sume de bani cu titlu gratuit. Prin urmare, rambursarea TVA nu reprezinta un favor pe care autoritatea fiscala il acorda contribuabilului, ci un drept fundamental al acestuia, prevazut in legislatia europeana.

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

Modular Services logo alb portal

 

 

 

 

 

Vialto logo portal bun

 

 

Dynamic Learning logo bun portal

 

Vertik logo nou portal

 

 

 

Auditcont Exal logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 


Valoria logo2 

 

 

  

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.