Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 201 vizitatori și nici un membru online

e-TVA - implicatii in activitatea antreprenorilor si contabililor

Dincolo de incoerente in reglementari si adoptarea acestora pe graba, antreprenorii si contabilii schimba modul in care lucreaza in zona administrativ-financiara a afacerii.

Firmele mici sunt constranse sa investeasca pentru reconcilieri si explicatii catre ANAF. Aceasta munca suplimentara nu aduce nici o valoare adaugata antreprenorilor, fiind doar un exercitiu de conformare in vederea evitarii unor sanctiuni noi.

e-TVA este un sistem de raportare fiscala automata din care rezulta la nivelul fiecarui contribuabil decontul de TVA, pe baza consolidarii cifrelor din sistemul e-Factura, respectiv a raportarilor zilnice automate prin casele de marcat conectate la ANAF.  

Date fiind particularitatile fiscale precum TVA la incasare, deducerea partiala a TVA-ului, achizitii cu TVA pe baza de bon fiscal si altele, raportarea fiscala oficiala realizata de contribuabili nu poate fi eliminata la acest moment. Din numeroase motive precum cele mentionate, reconcilierea intre cifrele din sistemele ANAF si cele oficiale, asumate de contribuabili nu este un proces usor de controlat si implementat.

Intelegem ca din momentul in care toti contribuabilii raporteaza tranzactiile complet prin D406 SAF-T exista vizibilitate asupra regulilor aplicate de contribuabili la fiecare tranzactie fiscala si datele se vor putea consolida.

Pana atunci, contribuabilii mici vor implementa aceasta activitate suplimentara cu ajutorul contabililor - externi, in majoritatea cazurilor.

Pentru reconcilierea diferentelor intre TVA stabilit de ANAF automat, pe baza unor date partiale, si TVA final calculat de contribuabil se vor cheltui bugete suplimentare, fara un beneficiu direct pentru business. Fie ca vorbim de tarife ale serviciilor contabile majorate, fie de investitii suplimentare pentru licente ale aplicatiilor care vor veni cu dezvoltari suplimentare pentru a sustine acest proces.

Ne asteptam sa fie anumite derogari si clarificari suplimentare. Nici contabilii nu au capacitatea de a realiza aceasta munca - compentente de senior insuficiente in cadrul firmelor de contabilitate, dar nici ANAF nu va putea procesa mii de note explicative in fiecare luna. Totusi este clar ca digitalizarea - transparenta - automatizarea raportarii fiscale este normalitatea zilei de maine, dar este necesar un proces de simplificare fiscala, astfel incat sa existe un grad mai mare de control asupra rezultatelor obtinute.

De la introducerea e-Factura, firmele si-au modificat procesele interne, astfel incat sa controleze baza de furnizori, realitatea tranzactiilor raportate in spv, platile catre furnizori pe baza e-Factura, arhive electronice. In aceasta dinamica contabilul are de lucrat la doua axe principale:

- automatizare si control
- analiza si raportare

Pentru a ramane relevanti si a livra conform asteptarilor, ma astept ca firmele de contabilitate si expertii contabili sa aduca in echipele lor analisti de proces si sisteme, asa cum marile companii functioneaza de multa vreme. Procesarea documentelor in modul clasic este depasita si presupune costuri ridicate si grad mare de eroare.

Dincolo de frustrari, profesionistii care analizeaza aceste lucruri si le calibreaza in businessul lor de consultanta au mult de castigat.

Programul De la Contabil la CFO (www.contabilcfo.ro) realizat de Ioana Arsenie pregateste liderii din zona finance pentru a performa in activitatea lor si a evolua in cariera si viata personala.

Autor: Ioana Arsenie (foto), strateg financiar, CEO Trusted Advisor Strategy & Finance

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.