Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 231 vizitatori și nici un membru online

Modelul Belbin si managementul echipelor multi-generationale

Echipele multi-generationale, compuse din membri de diferite varste si cu diverse experiente, pot intampina provocari pe multe planuri. De cele mai multe ori acestea tin de diferentele in stilul de comunicare, de motivatiile si valorile foarte dispersate, precum si de preferintele de lucru care pot fi complet opuse.

Vestea buna este ca modelul Belbin poate fi un instrument puternic pentru a gestiona aceste echipe, contribuind la optimizarea functionarii lor si la atingerea obiectivelor comune.

Despre Meredith Belbin, creatorul modelului

Meredith Belbin a fost un cercetator britanic care a revolutionat domeniul managementului si al dezvoltarii organizationale cu teoria sa despre rolurile in echipa. El a inceput sa lucreze la acest model in anii '70, in timpul unui proiect de cercetare la Henley Management College, unde a condus mai multe studii pentru a intelege ce face ca o echipa sa fie eficienta.

In cadrul acestui proiect, Belbin si colegii sai au observat ca nu doar abilitatile tehnice si competentele individuale conteaza in formarea unei echipe de succes, ci si modul in care aceste abilitati si competente sunt aliniate cu roluri specifice in echipa. Astfel, Belbin a identificat noua roluri distincte pe care le pot indeplini membrii unei echipe. Rolurile se completeaza reciproc si fac echipa redutabila.

Cele noua roluri ale modelului Belbin

Modelul Belbin este centrat pe comportamente si nu pe tipul de personalitate. Fiecare persoana are prezente toate cele 9 roluri dar in masuri diferite si doar primele 3 sunt roluri le va manifesta in mod natural in cadrul echipei.

Daca si doar unul dintre cele 9 roluri nu este manifestat intr-o echipa, respectiva echipa nu isi poate atinge potentialul de performanta. Asadar, o echipa poate avea succes numai daca toate cele 9 roluri Belbin sunt prezente in cadrul echipei.

Este de mentionat faptul ca rolurile sunt clasificate in trei categorii principale: roluri orientate catre actiune, roluri orientate catre oameni si roluri orientate catre gandire. Iata o scurta descriere a fiecarui rol:

1. Implementatorul (orientat catre actiune) – Acest rol este caracterizat prin pragmatism si eficienta in organizare. Implementatorii transforma ideile in planuri de actiune concrete si sunt excelenti in gestionarea sarcinilor.
2. Initiatorul (orientat catre actiune) – Este dinamic, motivat si concentrat pe rezultate. Adesea preia initiativa si isi motiveaza colegii, dar poate deveni uneori autoritar sau chiar agresiv cand vine vorba de realizarea obiectivelor.
3. Finalizatorul (orientat catre actiune) – Prefera sa fie responsabil de verificarea detaliilor si de asigurarea calitatii. Este atent la respectarea termenelor si are grija ca munca sa fie la standardele cele mai bune.
4. Coordonatorul (orientat catre oameni) – Este un lider innascut care poate delega eficient sarcinile si se asigura ca toata lumea lucreaza si colaboreaza pentru atingerea obiectivelor comune.
5. Exploratorul (orientat catre oameni) – Aduce energie si entuziasm in echipa. Este bun la networking si la gasirea de noi oportunitati.
6. Armonizatorul (orientat catre oameni) – Este cel care mentine armonia in echipa si se asigura ca toti membrii sunt implicati si ascultati.
7. Specialistul (orientat catre gandire) – Aduc expertiza tehnica sau de specialitate. Este foarte concentrat pe detalii specifice domeniului de activitate. De aceea, uneori poate pierde imaginea de ansamblu.
8. Inovatorul (orientat catre gandire) – Este creativ si inovativ, generand idei si solutii originale. Poate fi insa detasat emotional de oameni si situatii, sau chiar dezorganizat.
9. Realistul (orientat catre gandire) – Este obiectiv si critic, oferind o perspectiva clara si realista asupra problemelor. Poate fi insa perceput uneori ca fiind lipsit de empatie sau de entuziasm (dupa caz).

Calitatile modelului Belbin ca solutie

Modelul Belbin ofera un cadru valoros pentru gestionarea echipelor multi-generationale, permitand-le managerilor sa valorifice diversitatea punctelor forte ale colegilor si sa optimizeze performanta echipei. Urmatoarele calitati sunt importante si fac diferenta:

1. Flexibilitatea: Modelul este flexibil si incurajeaza identificarea si valorificarea punctelor forte ale fiecarui membru al echipei. In functie de situatie, se poate adapta la diferite tipuri de echipe si contexte.
2. Concentrarea pe diversitate: Modelul subliniaza importanta diversitatii in echipa, promovand ideea ca o echipa echilibrata, in care sunt prezente toate cele 9 roluri, poate rezolva mai eficient problemele si poate fi mai inovatoare.
3. Comunicarea si colaborarea: Modelul Belbin promoveaza comunicarea deschisa si colaborarea intre membrii echipei, incurajand intelegerea si respectul reciproc. Acest lucru poate reduce tensiunile si conflictele dintre membrii echipei.
4. Orientarea spre dezvoltare: Modelul Belbin nu se limiteaza la identificarea rolurilor, ci ofera si oportunitati pentru dezvoltarea personala si profesionala a membrilor echipei. Prin evaluare si feedback continuu, membrii echipei pot invata sa isi imbunatateasca abilitatile si sa contribuie mai eficient la succesul echipei.

Implementarea modelului Belbin

In primul rand, pentru a implementa cu succes modelul Belbin, trebuie ca membrii echipei sa fie evaluati si apoi ghidati pentru a-si intelege rolurile si cum pot contribui cel mai bine la echipa. Acest lucru poate fi realizat prin auto-evaluare, feedback de la colegi si prin sesiuni de coaching.

In al doilea rand, pe baza rolurilor identificate, se vor construi programe de training care sa se concentreze pe imbunatatirea abilitatilor specifice fiecarui rol. De exemplu, un Finalizator poate beneficia de training pentru a fi excelent la managementul timpului, iar un Explorator poate participa la seminarii despre networking si dezvoltarea relatiilor de afaceri. Principiul aplicat aici este antrenarea punctelor forte pana se atinge excelenta.

In al treilea rand, in functie de compozitia echipei si de rolurile identificate, managerii pot ajusta dinamica echipei pentru a se asigura ca toti membrii contribuie in mod eficient. Aceasta poate implica schimbari in structura, procese sau chiar redistribuirea rolurilor in echipa.

In concluzie

Modelul Belbin identifica si denumeste setul de comportamente care reprezinta punctele forte ale fiecarui membru al echipei. Aceste "super-puteri" sunt esentiale pentru a maximiza performanta colectiva, fiecare rol contribuind la succesul echipei prin abilitati complementare si perspective unice, optimizand astfel colaborarea si eficienta. Prin intelegerea si implementarea acestui model se pot crea echipe mai eficiente si mai armonioase, capabile sa faca fata provocarilor mediului de afaceri asaltat de valuri succesive de schimbare.

#valoria #dinamicaechipei #generatii #modelulbelbin #solutie #performanta

Autor: Elena Badea (foto), Managing Director, Valoria Business Solutions

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

Modular Services logo alb portal

 

 

 

 

 

Vialto logo portal bun

 

 

Dynamic Learning logo bun portal

 

Vertik logo nou portal

 

 

 

Auditcont Exal logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 


Valoria logo2 

 

 

  

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.