Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 144 vizitatori și nici un membru online

Munca la distanta in contextul BEPS 2.0: provocari si implicatii fiscale pentru angajati si angajatori

Digitalizarea economiei globale si adoptarea accelerata a muncii la distanta au determinat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) sa initieze The Base Erosion and Profit Shifting, cunoscut deja ca BEPS 2.0, un set de reguli de planificare fiscala menite sa impiedice companiile sa exploateze lacunele din legile fiscale nationale ca modalitate de a evita plata taxelor. In timp ce conceptul de baza permanenta (Permanent establishment - PE) ramane un aspect important, munca la distanta introduce noi straturi de complexitate fiscala, care necesita o atentie sporita din partea companiilor.

Conform unui raport recent al OCDE (OECD releases BEPS 2.0 Pillar Two Blueprint and invites public comments), implementarea Pilonului I si Pilonului II ar putea creste veniturile globale din impozitul pe profit cu aproximativ 50 - 80 miliarde USD pe an.

In Romania, BEPS Pilonul II se aplica incepand cu 1 ianuarie 2024. Companiile au obligatia pregatirii calculelor pentru acest an, insa raportarea si platile aferente se vor face in 2026, astfel ca angajatorii trebuie sa aiba deja in vedere impactul acestei noutati. De adaugat faptul ca, prin implementarea Pilonului II, care stabileste o rata minima globala de impozitare de 15% pentru grupurile de intreprinderi multinationale cu venituri consolidate anuale de cel putin 750 de milioane de euro, companiile trebuie sa se asigure ca toate impozitele sunt raportate corect pe baza locului in care au rezidenta oficiala si locul in care lucreaza efectiv angajatii, nu doar unde sunt platiti. Mai mult, BEPS 2.0 intensifica monitorizarea riscului companiilor de a crea o baza permanenta in diferite jurisdictii prin intermediul angajatilor mobili, ceea ce inseamna ca angajatii care lucreaza in diferite tari ar putea declansa obligatii fiscale pentru angajatorii lor.

De exemplu, un angajat cu contract individual de munca cu o companie din tara A, decide sa imbine utilul cu placutul si sa lucreze pe parcusul unui an cateva zile pe luna din tari mai calde, tarile B, C si D, in care avea deja planificate concedii, fara sa isi anunte angajatorul de intentia sa de a lucra remote. Dupa cateva luni, in urma unui audit initiat de autoritatile fiscale din statul C, se descopera ca respectiva persoana desfasoara activitati dependente de pe teritoriul tarii in favoarea companiei din tara A si impune plata taxelor datorate conform legii atat la nivelul angajatului, cat si la nivelul angajatorului. Acest proces declanseaza verificari suplimentare din partea angajatorului care scot la iveala ca angajatul a prestat activitati similare si de pe teritoriile tarilor B si D. Situatia nu a fost gestionata in mod corect nici de angajat, care trebuia in mod normal (conform unei politici interne, dupa caz) sa solicite acordul angajatorului sa presteze munca de la distanta, nici de angajator, care avea obligatia monitorizarii activitatii angajatilor si a echipamentelor tehnice utilizate. Desi exemplul prezentat este unul simplist, in practica situatiile pot fi mult mai complexe si pot atrage riscuri fiscale pentru angajati si companii, deopotriva.

Asadar, daca un lucrator stabileste o prezenta intr-o tara, iar angajatorul nu este la curent cu aceasta schimbare a locului muncii (situatie cu care angajatorii s-au cam intalnit in practica si in pandemie, dar si dupa), acest lucru ar putea expune compania la crearea unei baze permanente, dar si la obligativitatea de a se conforma unor reglementari fiscale diferite, ceea ce poate complica semnificativ sarcina departamentelor de resurse umane, taxe si contabilitate. Sa nu neglijam faptul ca, desi in pandemie (dar si dupa) angajatii lucrau in mare masura remote, exista in continuare companii care nu au implementata o politica de lucru la distanta care sa prevada in mod expres conditiile de lucru de oriunde (cum ar fi perioada pentru care angajatii pot lucra remote, locatiile permise, modul de informare a angajatorului). Poate ca odata cu implementarea BEPS companiile vor acorda atentia cuvenita introducerii unei astfel de politici.

Obligatia de a monitoriza locatia si activitatea angajatilor la distanta devine astfel o prioritate pentru companii. Sistemele de urmarire a timpului si a prezentei trebuie sa fie adaptate pentru a reflecta cu precizie locatia de lucru a angajatilor si a se asigura ca datele sunt raportate corespunzator autoritatilor fiscale. Prin urmare, angajatorii trebuie sa investeasca in tehnologie si formare, precum si in dezvoltarea de politici interne care sa ghideze angajatii cu privire la modul in care munca lor la distanta poate avea implicatii asupra obligatiilor fiscale. In acest sens, se recomanda ca angajatorii sa inceapa aceste verificari inca dinainte ca BEPS sa intre in vigoare in Romania.

In concluzie, munca la distanta, in contextul BEPS 2.0, reprezinta un nou teritoriu fiscal care necesita o abordare strategica si detaliata. Companiile trebuie sa fie proactive in identificarea riscurilor fiscale si in implementarea de solutii pentru a asigura conformitatea. Educatia continua a angajatilor si adaptarea la legislatia in schimbare sunt esentiale pentru a naviga cu succes in acest peisaj fiscal complex.

Autori: Corina Mindoiu (foto stanga sus), Partener, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania
Crina Onut (foto dreapta), Manager, People Advisory Services, EY Romania
Maria Ciudin (foto stanga jos), Consultant Senior, People Advisory Services, EY Romania

Catalog

AFCAR 2024 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

Modular Services logo alb portal

 

 

 

 

 

Vialto logo portal bun

 

 

Dynamic Learning logo bun portal

 

Vertik logo nou portal

 

 

 

Auditcont Exal logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 


Valoria logo2 

 

 

  

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.