Echipa de Litigii specializata in domeniul insolventei din cadrul Wolf Theiss obtine o solutie favorabila definitiva la Curtea de Apel Bucuresti prin care s-a respins o actiune in anulare a unor acte presupus frauduloase
Echipa de Litigii specializata in cauze privind procedurile de insolventa a obtinut o noua victorie judiciara intr-un litigiu ce avea ca obiect o cerere de anulare a unor acte presupus frauduloase incheiate de societatea in insolventa in perioada suspecta, in conformitate cu art. 117 si urmatoarele din Legea Insolventei nr. 85/2014. Anularea actelor despre care s-a sustinut ca ar putea fi considerate frauduloase conform criteriilor legale avea drept consecinta achitarea a peste 4,5 milioane euro catre debitoare, in situatia in care actele ar fi fost anulate.
Desi initial, prin solutia Tribunalului Bucuresti actele contestate fusesera anulate ca frauduloase, prin solutia recent pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti a fost schimbata hotararea primei instante si respinsa in totalitate actiunea de anulare. Litigiul a prezentat o complexitate si importanta deosebite, atat din perspectiva riscului financiar crescut, dar si prin raportare la aspectele de drept si practice puse in discutie in cauza. Avand in vedere ca societatea debitoare actiona in domeniul energiei, a fost necesar un efort sustinut pentru a prezenta instantei toate aspectele relevante privind tranzactiile dintre parti, semnificatia acestora pe piata relevanta dar si raportul dintre presupusele pierderi ale societatii in insolventa si potentialele pierderi evitate de ambele parti, prin semnarea actelor contestate. Solutia va reprezenta un reper de jurisprudenta cu privire la analiza care trebuie efectuata pentru a determina caracterul fraudulos al actelor incheiate de societatea in insolventa in perioada suspecta.
De mentionat este si faptul ca, anterior solutionarii cauzei de catre Curtea de Apel Bucuresti, avocatii din cadrul Wolf Theiss au obtinut suspendarea provizorie a efectelor hotararii Tribunalului Bucuresti pana la solutionarea definitiva a actiunii in anulare, reusind astfel protejarea clientului prin prevenirea achitarii de catre acesta a oricaror sume catre societatea debitoare in cadrul unei executari provizorii. Aceasta solutie a fost deosebit de importanta pentru client in contextul in care sumele care ar fi fost achitate in cadrul suspendarii provizorii ar fi fost dificil de restituit de o societate in insolventa, care nu detinea bunuri in proprietate si nu desfasura activitate.
Solutia favorabila definitiva obtinuta in fata instantei din calea de atac se datoreaza si intregii strategii stabilita in cadrul actiunii in anulare de catre echipa care a gestionat proiectul, strategie care este fundamentata pe vasta experienta detinuta in astfel de cauze si capacitatea de a reactiona in timpul necesar pentru a proteja interesele clientului independent de strategia partii adverse.
Echipa de avocati din cadrul Wolf Theiss implicata in gestionarea proiectului a fost formata din Ligia Popescu (Partener), Andreea Zvac (Counsel) si Gabriela Patrascan (Senior Associate).
Practica de Litigii a Wolf Theiss are o vasta experienta in diverse domenii precum drept civil, dreptul insolventei, arbitraje nationale si internationale.