Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 98 vizitatori și nici un membru online

Tehnologia sustine reducerea riscurilor fiscale

Criza din ultimele 18 luni a facut ca legislatia fiscala sa fie modificata intr-un ritm alert in multe tari, ceea ce a condus la o accelerare a modificarilor Codurilor si Legislatiei Fiscale. Companiile se pregatesc deja pentru o perioada de amplificare a controverselor fiscale cu posibile consecinte asupra bazelor impozabile. Disputele care incep sa apara intre organele de control fiscal si contribuabili sunt foarte diferite de cele de acum 3 ani. Tehnologia aplicata in analizele fiscale de risc isi aduce contributia din plin la solutionarea sau chiar la evitarea acestor consecinte fiscale si implicit a  litigiilor de natura fiscala.

Transparenta si claritate cu ajutorul tehnologiei

Prin investitii in tehnologia utilizata mai ales in departamentul financiar-contabil, companiile pot comunica intr-un mod mai eficient cu administratiile fiscale care au avansat pe drumul digitalizarii. Astfel companiile pot planifica si raspunde proactiv Fiscului in cazul controverselor fiscale, fie prin imbunatatirea raspunsurilor in timpul derularii controalele fiscale- din punct de vedere tehnic, fie prin imbunatatirea timpilor de raspuns, fie prin valorificarea la maximum a programelor de prevenire si solutionare a litigiilor.

Importanta tehnologiei in evaluarea riscurilor fiscale trebuie bine inteleasa. Astazi exista platforme care le permit expertilor fiscali si financiari sa gestioneze eficient orice tip de contact cu autoritatile fiscale – de la simple cereri de date pana la audituri fiscale si actualizari ale evolutiei litigiilor. Tehnologia dedicata poate urmari fiecare tip de contact, permite adresarea cu prioritate a litigiilor si aduce claritate in relatia cu autoritatile fiscale.

Instrumente si platforme pentru aspectele fiscale

Practicile consacrate se transforma intr-un argument al utilizarii unei varietati de instrumente fiscale si juridice disponibile online pentru a ajuta la formularea raspunsurilor in cazul controalelor si auditurilor fiscale; din ce in ce mai amanuntite si mai complexe. Aceste instrumente si tehnologii complexe permit accesul autoritatilor fiscale la datele contribuabililor afiliati din mai multe tari si ale intregului grup de companii. De aceea companiile pot acum sa creeze fisiere complete de documentatie fiscala, cu rolul de a imbunatatii administrarea bazelor impozabile si a impozitelor platite in mai multe jurisdictii fiscale ,fisiere ce contin informatii despre activitati comerciale si care detaliaza tranzactii, structuri sau potentiale riscuri fiscale.

In situatia in care firma primeste o cerere de informatii de la autoritatea fiscala, este esential ca departamentul financiar-contabil sa aiba un proces tehnologic  deja implementat prin care sa  clasifice in mod clar si rapid aceste informatii, sa evalueze nivelul de risc pe care il poate prezenta si de ce nu sa aplice proceduri convenite in prealabil prin care sa se poata adresa diferitelor niveluri ale controlului realizat de autoritatile fiscale.

Managementul auditului fiscal in timp real

Este foarte clar ca tehnologia joaca un rol important in managementul controalelor fiscale si chiar al auditurilor interne de natura fiscala. Instrumentele tehnologice sofisticate permit departamentelor de taxe sa inregistreze si sa urmareasca fiecare etapa a controlului sau auditului fiscal respectiv a procesului de gestionare a litigiilor intr-o platforma centrala, permitand decidentilor sa obtina vizibilitate atat asupra status-ului, cat si a expunerii financiare totale. Bunele practici arata ca datele legate de solutionare trebuie stocate, deoarece ofera elemente valoroase cu privire la costul potential al oricarei dispute viitoare pe acelasi subiect.

Datorita vitezei de adoptie a tehnologiei la nivelul autoritatilor fiscale un  nou mod de lucru incep sa se cristalizeze deja si observam cum autoritatile fiscale ajung sa cunoasca mai multe despre problemele fiscale de ansamblu ale unei companii decat insasi compania in cauza.

In loc de concluzie

Este de asteptat ca societatile comerciale sa furnizeze dovezi mult mai amanuntite pentru a-si sustine pozitiile fiscale. Se contureaza tot mai pregnant multilateralismul in materie fiscala, atat in ceea ce priveste aplicarea legii in sine, cat si in ceea ce priveste oportunitatile disponibile de solutionare a litigiilor. Asadar, in conditiile in care multe companii nu s-au adaptat la schimbarile aduse de tehnologie, digitalizarea vine sa le perturbe ciclul de viata al proceselor de conformitate fiscala invechite.

Autor: Florentina Susnea (foto), Managing Partner, PKF Finconta

Catalog

AFCAR 2020 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

PKF Finconta logo 21

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2021 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.