Articole
Studiu: 70% dintre directorii financiari considera accesul la rolul de CEO firesc, insa leadershipul, networkul si viziunea globala sunt elemente critice
Beneficiind de expunerea la informatii strategice din organizatie si avand acces la procesul decizional, circa 70% dintre directorii financiari considera accesul la rolul de conducere in top management firesc, insa elemente precum leadershipul, networkul si viziunea globala necesita imbunatatiri, arata cel mai recent studiu de profesionalizare a meseriei de contabil din Romania, editia a doua a programului experiential, De la Contabil la CFO.
Cat costa concurenta interna toxica?
In multe organizatii, concurenta interna este vazuta ca un motor al performantei. Se presupune ca rivalitatea dintre echipe si colegi stimuleaza inovatia si cresterea.
Dar ce ne facem cand aceasta competitie se transforma in sabotaje subtile, amanari decizionale, schimbari bruste de agenda sau chiar in conflicte deschise? Care este impactul asupra companiei?
Ghici cine nu va fi promovat nici anul acesta?
Sunt coach si business mentor de aproape 10 ani si, de fiecare data, ma uimeste maxim cand vad manageri cu experienta, oameni care negociaza la sange contracte si obtin deal-uri exceptionale, dar cand vine vorba de propria lor cariera… asteapta sa fie observati.
De ce conteaza leadershipul sistemic?
Leadershipul sistemic este o abordare evoluata a conducerii care conecteaza dinamica organizationala cu realitatile externe si creeaza structuri flexibile, adaptabile si reziliente.
Spre deosebire de leadershipul transformational, care pune accent pe motivatie, viziune inspirationala si schimbarea culturii organizationale prin carisma si influenta, leadershipul sistemic merge mai departe prin intelegerea interdependentelor complexe si a necesitatii de adaptare continua.
Clarificare ANAF: Cum se inregistreaza contractele de chirie pentru un imobil cu mai multi proprietari
Este bine-cunoscut faptul ca toti contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor personale sunt obligati, potrivit legislatiei nationale, sa-si inregistreze contractele de inchiriere in termen de cel mult 30 de zile de la semnare sau de la modificarea acestora.
Pretul tacerii cand esti lider
Vorbitul in public nu mai este o abilitate optionala pentru lideri, ci o componenta esentiala a conducerii moderne. Indiferent de domeniul in care activeaza, liderii trebuie sa fie capabili sa comunice clar, autentic si convingator.
Cei care evita sa vorbeasca in public pierd oportunitati valoroase de a influenta, de a inspira si de a construi o conexiune reala cu echipele lor, cu partenerii de afaceri si cu publicul larg.
Se schimba regulile fiscale in Romania: ce reforme vor transforma economia in 2025?
Vizita recenta a delegatiei Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti se incheie cu rezolutii (aparent) pozitive pentru mediul de afaceri si investitori. Membrii misiunii FMI in Romania nu au cerut, contrar zvonurilor si asteptarilor pesimiste, masuri drastice, majorari de taxe sau masuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. Dimpotriva, au recomandat reinstaurarea stabilitatii si a predictibilitatii pentru a recastiga increderea partenerilor internationali si a investitorilor, dupa cum a reiterat ministrul Finantelor, Tánczos Barna.
Analiza PwC: Piata de M&A din Romania a revenit anul trecut la nivelul din 2019. In 2025 ar putea ajunge la 7 miliarde euro in anumite conditii
Piata de fuziuni si achizitii din Romania a inregistrat anul trecut 239 de tranzactii anuntate, cu o valoare totala estimata de 5,9 miliarde euro, potrivit unei analize realizate de PwC Romania care a fost prezentata in cadrul Conferintei Anuale M&A. Comparativ cu anul 2023, piata de M&A a inregistrat o crestere de 12%, cele mai dinamice sectoare fiind imobiliarele, serviciile financiare si energia.
Abordarea cazurilor de hartuirea la locul de munca – de la teorie la practica
Desi obligatia companiilor de a implementa politici impotriva hartuirii morale si a hartuirii pe criteriul de sex la locul de munca vine, in teorie, cu instructiuni aparent detaliate si clare, in realitate, ea ridica probleme practice de implementare.
Menita sa asigure protejarea angajatilor de astfel de comportamente, obligatia este reglementata prin Hotararea nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca („Metodologia”).
Raport PwC: Aproape trei sferturi dintre companii se asteapta la mai multe inspectii fiscale in urmatorii 3-5 ani. 43% dintre controale se transforma in litigii
Aproape trei sferturi dintre companiile respondente la sondajul “Global Tax Controversy and Dispute Resolution Survey” realizat de PwC in 35 de tari, inclusiv Romania, au aratat ca s-au confruntat cu mai multe controale fiscale in ultimii 3-5 ani si se asteapta ca acestea sa creasca in urmatorii trei pana la cinci ani, pe fondul extinderii reglementarilor, dar si a digitalizarii autoritatilor fiscale. Mai mult, din cele peste 2.000 de controale cu care s-au confruntat companiile participante la acest studiu, aproximativ 43% s-au transformat ulterior in litigii.
PwC HR Barometru: Ponderea companiilor care anticipeaza reduceri de personal in 2025 a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut
Ponderea companiilor care previzioneaza o reducere a numarului de angajati in anul care urmeaza a crescut la 11% in ianuarie 2025 de la 2% in ianuarie 2024, rezulta din sondajul HR Barometru, realizat de PwC Romania.
10 greseli care distrug brandul de angajator
Acum, cand absolut totul poate ajunge online in cateva secunde, brandul de angajator nu mai e doar un concept abstract, ci un element esential din ecuatia succesului unei companii.
Pentru liderii de business, multe alte subiecte sunt mult mai presante. Insa, realitatea este ca un brand de angajator puternic aduce oamenii buni in companie mai repede, ii pastreaza implicati mai mult timp si le da motivatii mai valoroase. Nu e vorba doar de marketing, ci de o strategie care valorifica eficient resurse si reduce riscurile.