Articole
Ce trebuie sa faci daca ai primit o notificare de la ANAF cu privire la veniturile obtinute din strainatate?
Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a intensificat anul trecut initiativele de control fiscal pentru persoanele fizice. Incet, dar sigur, persoanele fizice au intrat in vizorul ANAF, unele dintre acestea fiind surprinse de notificarile primite, mai ales ca veniturile vizate erau cele din strainatate.
Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem ca recesiunea va fi mai grava decat criza financiara
• 32% dintre respondenti isi opresc investitiile planificate din motive geopolitice
• 89% vor cauta sa valorifice tranzactiile in urmatoarele 12 luni, pentru a-si asigura cresterea economica
• Investitiile in sustenabilitate si in resursa umana sunt considerate modalitati de a iesi mai puternici din recesiune
Cinci tendinte in management de urmarit in 2023
In 2023 mediul de afaceri se va dovedi a fi din ce in ce mai complex si competitiv pentru companii. Principalele provocari anticipate de echipele de management includ urmatoarele:
• Competitia crescuta care poate face dificila atragerea si pastrarea clientilor.
• Schimbarile tehnologice la care companiile trebuie sa se adapteze rapid pentru a ramane competitive.
• Costurile ridicate cauzate de preturile la materiile prime, salarii si taxe care fac dificila mentinerea profitabilitatii.
• Schimbarile din legislatie care adauga costuri si fac ingreuneaza functionarea companiilor.
• Problemele de mediu, impactul reglemetarilor ESG, precum si cerintele privind sustenabilitatea.
Evaluarea anuala, abordare financiara integrata. Check-list pentru antreprenori
«Bilantul» anual cuprinde revizuirea rezultatelor financiare si non-financiare si modul in care strategia si obiectivele anuale au fost atinse.
Cum putem face mai bine acest proces? Ce inseamna o inchidere de an orientata spre evolutie, spre viitor?
Propun cateva etape si recomandari:
Redirectionarea impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microintreprinderilor - aspecte practice pentru depunerea formularului 177
Suma care poate fi redirectionata
Odata cu intrarea in vigoare a OPANAF nr. 1679/2022, contribuabilii platitori de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot solicita redirectionarea unor sume din impozitul datorat, in termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, respectiv a declaratiei de impozit pe veniturile microintreprinderilor aferente trimestrului IV, prin depunerea formularul 177 "Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/ impozitului pe veniturile microintreprinderilor".
O solutie definitiva a instantei pune sub semnul intrebarii legalitatea deciziilor de impunere emise de Antifrauda Fiscala
O solutie definitiva a instantei de judecata prin care se suspenda efectele unei decizii de impunere emise de catre Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF), ca urmare a verificarii documentare, pune sub semnul intrebarii legalitatea actului administrativ-fiscal suspendat in aceasta cauza si insasi modalitatea prin care DGAF si-a exercitat noile atributii de efectuare a verificarii documentare.
Decizia CCR pe contracte de munca cu timp partial – nicio surpriza. Ce e de facut?
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) s-a pronuntat si a respins, din nou, cu unanimitate de voturi, prin decizie definitiva si general obligatorie, exceptia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste prevederea Ordonantei nr. 16/2022 privind “supra-taxarea” contractelor de munca cu timp partial. Potrivit prevederilor acesteia, contributiile de asigurari sociale datorate pentru contractele cu norma de munca redusa nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care acestea se datoreaza. Odata cu anuntul deciziei CCR, s-au intensificat dezbaterile pe subiect si pentru ca asteptarile mediului de afaceri erau, in cea mai mare masura, pentru o decizie in sensul revenirii la forma anterioara a taxarii in cazul acestui tip de contracte (adica pro-ratat in functie de venitul aferent normei de munca reduse).
In ce conditii are ANAF competenta de control in cazul persoanelor fizice nerezidente in Romania?
Este intrebarea fireasca care se naste in contextul demararii unor ample actiuni de control ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in acest an, pentru a depista eventuale cazuri de neconformare in declararea veniturilor persoanelor fizice. Planurile de control ii vizeaza, in principiu, pe rezidenti, dar actiunile au ajuns si la nerezidenti, care au fost supusi verificarilor situatiei fiscale din perspectiva impozitului pe venit. Cui anume i se aplica, de fapt, acest control?
Analiza Trusted Advisor Strategy & Finance|60% dintre serviciile financiare accesate de catre IMM-uri sunt destinate fiscalitatii
Trusted Advisor Strategy & Finance, compania romaneasca de contabilitate si strategie financiara, condusa de Ioana Arsenie, strateg financiar, a realizat o analiza a celor mai accesate servicii financiare de catre IMM-uri, pe parcursul acestui an.
Din datele companiei, rezulta ca mai mult de 60% dintre companiile romanesti au cerut servicii de fiscalitate, 30% au fost interesate de catre servicii de constructie bugetara si strategie de pret si doar 10% dintre IMM-uri au folosit implementarea de instrumente financiare, precum Simulatorul de Business.
Odiseea planurilor urbanistice din Bucuresti
1. Introducere
In prezent, Bucurestiul se afla intr-un moment dificil din punctul de vedere al reglementarilor urbanistice, care au parcurs o adevarata odisee, fiind suspendate judiciar si administrativ, ca apoi unele dintre ele sa sfarseasca prin a fi anulate definitiv de instantele de contencios administrativ. Simptomele nelegalitatii s-au instalat incet, dar sigur, incepand cu dezvoltarea haotica a mai multor constructii si pana la constatarea la nivel de autoritate administrativa si de instanta a acestor nereguli. Anularea in prima instanta acum cateva luni a planului urbanistic general („PUG”) al Bucurestiului a produs o fisura potential majora in structura de rezistenta a reglementarilor urbanistice la nivelul capitalei.
Calculul impozitului pe profit anual pentru 2022 – ce mai putem face pe sfarsit de an, ca sa maximizam facilitatile fiscale?
Suntem la sfarsitul lunii noiembrie, si mai este foarte putin pana la sfarsitul anului 2022. Pentru firme, si pentru specialistii din departamentele lor financiar-contabile, luna decembrie este o luna in care se fac calcule si se decid atat ultimele achizitii din bugetele pe 2022, cat si alocarea de sume din profituri pe destinatii de interes pentru societate sau pentru actionari.
Indemnizatiile membrilor CA, directorilor si administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? Uniunea Europeana schimba perspectiva!
Activitatile de tipul remuneratiilor administratorilor, directorilor si membrilor consiliilor de administratie – persoane fizice – sunt taxate similar contractelor de munca. La nivelul UE, insa, lucrurile s-ar putea indrepta intr-o noua directie. Deciziile recente ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) par sa indice o schimbare de abordare privind aplicabilitatea TVA.
Cum sunt ele tratate in prezent?
Din perspectiva impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, legislatia fiscala din Romania incadreaza, fara niciun dubiu, acest tip de remuneratii ca venituri asimilate salariilor.