Articole
Cum masuram corect rentabilitatea investitiilor in training-ul angajatilor?
Pe masura ce se apropie perioada de bugetare anuala, companiile cauta modalitati mai eficiente de a aloca resurse si de a asigura rentabilitatea superioara a investitiilor pentru instruirea si dezvoltarea angajatilor. Managementul programelor de training presupune utilizarea unor tehnici practice pentru evaluarea impactului asupra cunostintelor, abilitatilor, performantei si randamentului investitiei din partea companiei.
Analiza REI – Peste 5 mld. EUR au la dispozitie autoritatile publice pentru investitii in modernizarea si dezvoltarea oraselor si comunelor din Romania in aceasta toamna
Sunt fonduri pentru infrastructura rutiera, energie regenerabila, mobilitate si regenerare urbana
• Nu mai putin de 13 scheme de finantare au la dispozitie autoritatile publice locale in aceasta toamna;
• Din totalul celor peste 80 de specialisti REI Grup, aproximativ jumatate sunt responsabili de scrierea, implementarea si monitorizarea proiectelor pentru autoritatile publice;
• Lista principalelor scheme de finantare dedicate autoritatilor publice locale.
Sondaj PwC: Companiile se asteapta la simplificarea controalelor fiscale dupa implementarea RO e-factura care devine obligatorie din 2024 in relatiile B2B
Majoritatea companiilor respondente in cadrul unui sondaj realizat de PwC Romania se asteapta la simplificarea controalelor fiscale dupa ce va fi implementata facturarea electronica in relatia dintre companii (B2B) care devine obligatorie din 2024.
Astfel, 85% dintre cei care au raspuns cred ca RO e-Factura va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentara al ANAF, respectiv a controalelor la distanta, de tip desk – audit, iar 56% spun ca vor fi reduse solicitarile echipelor de control in timpul inspectiei fiscale.
Calatoriile de afaceri: Cat cheltuiesc angajatorii romani pe diurne si ce trebuie sa stie angajatii care calatoresc in interes de serviciu
Intr-un peisaj economic dinamic, calatoriile de afaceri au devenit un factor cheie in dezvoltarea companiilor si in consolidarea relatiilor comerciale. Astfel, aspectele referitoare la diurne devin importante, atat pentru angajatori, cat si pentru salariati. Indemnizatia de delegare zilnica neimpozabila in Romania este setata la un plafon maxim de 57,5 lei pe zi si in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat. Conform Accace Romania, majoritatea angajatorilor din sectorul privat stabilesc nivelul diurnelor la limita superioara a plafonului neimpozabil. Prin comparatie, in majoritatea statelor membre UE, indemnizatia de delegare zilnica este de 35 euro pe zi, cu un maxim neimpozabil de 87,5 euro pe zi, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Patru greseli majore in managementul schimbarii
Schimbarea este inevitabila si este esentiala pentru supravietuirea si succesul organizatiilor. Cu toate acestea gestionarea schimbarii este o provocare pentru multe echipe de top management. Potrivit unei cercetari efectuate de Institutul de Management si Dezvoltare Organizationala (IMDO), 70% din proiectele de schimbare nu reusesc sa isi atinga obiectivele, in mare parte din cauza erorilor de management. Acelasi studiu subliniaza importanta unei abordari atent organizate a schimbarii in mediul de afaceri.
Invatarea continua ”se vede” in productivitate
Potrivit Eurostat, productivitatea muncii pe ora lucrata in Romania a fost de 71,8% comparativ cu media europeana in anul 2022. State of Global Workplace, studiu realizat de Gallup in acelasi an, spune ca 35% dintre angajatii romani sunt implicati la locul de munca, valoare ce depaseste cu 12 puncte procentuale media globala de 23%. Mai mult, datele Gartner arata ca, in 2023, 60% dintre specialistii din HR sustin ca au ca prioritate crearea de programe pentru dezvoltarea liderilor, alocand bugetele de training necesare pentru dezvoltarea angajatilor.
Criza talentelor in era digitala devine preocuparea nr. 1 la varful companiilor
In contextul noilor provocari oferite de inovatia digitala si de aparitia tehnologiilor emergente, precum realitatea virtuala, metaversul sau inteligenta artificiala, care au dus la revolutionarea modului in care organizatiile interactioneaza cu clientii lor, strategiile de digitalizare si inovatie sunt umbrite de intrebari practice spinoase. Cine are capacitatea necesara sa transpuna aceste noi valente ale lumii digitale in rezultate tangibile in cadrul unei organizatii sau cine si cum poate asigura in cadrul organizatiei talente durabile, motivate si care sa posede competentele viitorului, sunt doar doua dintre acestea.
Prezent si viitor in profesia de consultant. La ce sa se astepte tinerii economisti si de ce sa opteze pentru zona consultantei financiare, a auditului si a contabilitatii?
„La vremuri noi, oameni noi!”, dar oamenii „noi” trebuie sa lucreze cu cei „vechi” si invers, ar fi continuarea celebrei sintagme din literatura romana. Pentru ca experienta trebuie intotdeauna dublata de energie si entuziasm. Intrebarea este cum sa ii atragem in domeniu pe tinerii care considera profesiunile de consultant fiscal, auditor sau contabil ca fiind mai putin atractive?
Rolul psihologiei in managementul eficient al schimbarii
Stiati ca numai 34% dintre initiativele de schimbare isi ating obiectivele? Dar ca un studiu realizat de Gartner a aratat ca dorinta angajatilor de a sprijini schimbarea in companie s-a prabusit de la 74% in 2016, la 43% in 2022?
Intr-o piata in care presiunea competitivitatii creste constant, 79,7% dintre companii spun ca trebuie sa faca schimbari majore ale modelului de afaceri la fiecare 2-5 ani pentru a supravietui. Astfel liderii de business trebuie sa ghideze schimbarea organizatiilor pentru a permite adaptarea la tendintele pietei, la progresele tehnologice si la noile cerintele ale clientilor.
Metodologia Lean si inteligenta artificiala
Intr-o era in care tehnologia avanseaza cu pasi repezi, combinatia dintre Metodologia Lean si inteligenta artificiala (IA) deschide noi orizonturi pentru imbunatatirea eficientei operationale si a performantei in afaceri.
Aceasta alianta intre filozofia Lean si puterea de calcul a inteligentei artificiale poate aduce transformari semnificative asupra modului in care companiile isi desfasoara activitatea, facilitandu-le accesul mai usor decizii informate si la rezultate de exceptie. De aceea este util sa trecem in revista tipurile de Lean si plus-valoarea creata prin integrarea acestora cu IA.
Sistemul de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile intra in vigoare la 30 noiembrie 2023. Cele mai importante aspecte de luat in considerare
In Romania, sistemul de garantie-returnare („SGR”) trebuie sa devina functional, conform prevederilor legale, incepand cu data de 30 noiembrie 2023, data de cand consumatorii vor plati o garantie de 0,50 RON la cumpararea unei bauturi imbuteliate urmand ca, dupa golirea ambalajului, sa il duca intr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianti pentru a primi valoarea garantiei platite initial.
Impactul AI: Motivatia trece de la ”a face” la ”a fi”
Care este unul dintre subiectele fierbinti ale acestor zile? Dincolo de modificarile la Codul Fiscal, as spune ca este povestea de ”dragoste-si-ura” pe care o avem cu Inteligenta Artificiala (AI).
Multi ii saluta aparitia si ii folosesc la maximum potentialul. Altii o vad drept cea mai mare amenintare cu care umanitatea s-a confruntat vreodata.
In lumea afacerilor, progresele pe care le face tehnologia bazata pe inteligenta artificiala continua sa remodeleze modul de lucru, crescand productivitatea si chiar generand concedieri, ici si colo, in anumite domenii de activitate.