Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 63 vizitatori și nici un membru online

Cresterea economica, datoria publica si taxele: De ce se tem liderii de companii si cum au ajuns sa plaseze sistemul fiscal in topul prioritatilor pentru guvern

Deloc suprinzator, daca ne uitam la previziunile facute la inceputul acestui an, economia romaneasca si-a revenit dupa prabusirea din primavara anului trecut si are sanse sa ajunga la un plus de peste 7% in 2021. Spun deloc surprinzator pentru ca perceptia mediului de afaceri era pozitiva inca din primele luni ale anului cand sondajul nostru PwC CEO Survey a observat ca optimismul liderilor de companii a atins un nivel record pentru ultimul deceniu. Insa tot ei au exprimat si o serie de temeri.

Principala ingrijorare este ca majorarea datoriei publice - inclusiv pe fondul masurilor de sprijin luate in pandemie - ar putea atrage schimbari in politica fiscala. Practic, mediul de afaceri nu exclude majorarea taxelor, chiar daca s-au dat multe asigurari ca nu exista nicio astfel intentie. Ponderea celor care prevad modificari fiscale (77%) este mai mare decat a celor care cred ca economia va avea o evolutie buna (60%), iar motivul mentionat de directorii din companii - majorarea datoriei publice - este justificat atata timp cat cresterea acesteia a fost galopanta in ultimii doi ani, urcand de la 35% din PIB in 2019, la 50% in iulie 2021.

Statul s-a imprumutat mult in ultima vreme, atat pentru a sustine economia in contextul crizei sanitare, dar mai ales pentru a finanta cheltuielile curente si de investitii prevazute prin legea bugetara. In fapt nevoia de finantare pentru masuri de sprijin (amanarea platii taxelor, facilitati fiscale temporare etc) nu a fost foarte mare in Romania, ci in jurul a 2-3 procente din PIB, dupa cum arata datele FMI, care plaseaza Romania pe ultimul loc in UE la acest capitol. In UE, guvernele au alocat procente insemnate din PIB pentru a ajuta economiile, situatie care s-a reflectat intr-o crestere abrupta a deficitelor. Asa s-a ajuns ca deficitul public general agregat la nivelul UE sa creasca la aproximativ 7% din PIB anul trecut. Odata cu revenirea economica si eliminarea treptata a masurilor impuse de criza sanitara, deficitele se vor diminua in statele membre, cu perspectiva ca media in Uniune sa coboare anul viitor spre 4% din PIB. Implicit, in acest context, raportul datoriei publice in PIB la nivelul UE va atinge un nou varf in 2021.

Spre deosebire de alte state membre, Romania a intrat in 2020 deja cu un deficit bugetar care crestea accelerat, ca urmare a unor cheltuieli bugetare rigide - cu personalul si pensiile - de circa 80% din totalul cheltuielilor bugetare. In timp ce cheltuielile au fost majorate de la un an la altul, veniturile au ramas pe loc, ba chiar s-au diminuat usor.

Cel mai recent raport european ”Taxation trends in EU 2021” arata ca Romania colecteaza 26% din PIB din taxe si contributii sociale, fiind pe penultimul loc in UE, unde media este spre 40% din PIB. Acum tinta guvernului este sa coboare deficitul la 2,9% din PIB pana in 2024. Asadar ar urma cativa ani de consolidare fiscala atat in zona cheltuielilor, cat si a veniturilor. Desigur, cresterea taxelor nu este iminenta. In actualul context, avand in vedere ca avem o situatie sanitara inca incerta, ar fi complet nepotrivita o asemenea decizie, dar pe termen mai lung nu poate fi exclusa. Astfel ajungem din nou la discutia despre sistemul de taxare din Romania si la problemele vechi de colectare a taxelor, iar mediul de afaceri stie ca o crestere economica sustenabila, sanatoasa nu se poate face doar pe baza consumului care atrage noi imprumuturi si majorarea datoriei.

In sondajul nostru, liderii de companii au spus ca prioritatea numarul 1 pentru guvern este crearea unui sistem fiscal eficient. Aceasta prioritate a surclasat chiar si cerinta de a imbunatati infrastructura, cerinta care de multi ani a fost in topul asteptarilor pe care mediul de afaceri le are de la autoritati. Prin Planul National de Redresare si Rezilienta, guvernul si-a asumat ca va elimina lacunele si distorsiunile din Codul fiscal pentru a identifica zone din care sa obtina mai multe venituri bugetare. Consolidarea fiscala ar insemna, asadar, cresterea incasarilor bugetare datorita unui sistem de taxare care cuprinde mai multi contribuabili decat pana acum si, implicit, mai multa echitate intre acestia. Realitatea este ca slaba colectare, pe langa cauzele deja mult dezbatute - informatizarea si reforma ANAF, exceptari de la plata pentru diverse categorii, evaziune si frauda -, mai are o cauza, mai putin analizata pentru ca tine de structura economiei: prea putini contribuabili. De exemplu, din cele 1,2 milioane de persoane juridice active fiscal, conform datelor ANAF, circa 120 mii sunt platitoare pe impozit pe profit ceea ce nu inseamna automat ca varsa sume la buget, pentru ca unele dintre ele inregistreaza pierderi. Deci marea majoritate a firmelor sunt microintreprinderi. In aceste conditii, exceptarile care s-au dat inainte de pandemie, fie ca a fost vorba de impozitul pe profit, pe venit, de contributii sociale ori TVA au subrezit si mai mult incasarile bugetului fara a crea acel sistem fiscal eficient pe care mediul de afaceri il considera prioritar.

Concluzionand, vedem ca mediul de afaceri a atins un anumit grad de maturitate si intelege ca, fara un sistem fiscal eficient care include atat legislatia fiscala, cat si bugetul, nu va avea loc o crestere economica reala. O astfel de abordare pune o presiune pozitiva pe guvern care va fi nevoit anul viitor sa ia masuri concrete in zona fiscal-bugetara, odata ce pandemia se va termina, iar masurile temporare de relaxare fiscala acceptate de Comisia Europeana vor fi treptat eliminate.

Autor: Daniel Anghel (foto), Partener si Lider al Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania

Catalog

AFCAR 2021 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF Finconta logo 21

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2021 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.