Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 346 vizitatori și nici un membru online

Exista riscul ca o buna parte dintre marii contribuabili sa intarzie raportarea SAF-T, arata un sondaj EY Romania

Mai mult de jumatate dintre marii contribuabili nu au inceput inca pregatirile pentru implementarea Fisierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau D-406, cum este denumita aceasta noua declaratie, releva datele sondajului derulat zilele acestea de EY Romania, cu ocazia webinarului ”In pregatirea SAF-T. Intreaba expertii”. In plus, sondajul arata ca peste 28% dintre companii au precizat ca informatiile cerute de raportarea SAF-T se regasesc in mai multe sisteme informatice de gestiune fiscala si contabila (ERP), ceea ce s-ar traduce prin timpi mai mari de analiza si riscuri mari de depasire a termenelor de raportare stabilite de ANAF. Toate acestea in conditiile in care marii contribuabili vor fi obligati sa completeze peste 260 de campuri de informatii obligatorii din contabilitate referitoare la tranzactiile cu furnizorii, clientii, postarile contabile, stocuri, active, facturi, plati, informatii fiscale in cadrul Declaratiei 406, al carei prim termen de depunere este 28 februarie 2022.

”Intelegerea cerintelor de raportare si a modalitatilor in care ele trebuie realizate, identificarea sursei datelor cerute de ANAF si zona de volumetrie sunt cele mai importante dificultati cu care au inceput deja sa se confrunte companiile cu care lucreaza EY in implementarea SAF-T”, a declarat Georgiana Iancu, Partener, coordonator al departamentului de Taxe indirecte, EY Romania. ”Cel mai optimist interval de analizare si identificare exacta a informatiilor cerute de Declaratia 406, in cazul in care nu exista multe modificari si calibrari de facut, ar fi intre 10 si 14 saptamani. De aceea, recomandam companiilor sa demareze cat mai curand posibil procesul de aplicare si sa se hotarasca asupra solutiei tehnice cu ajutorul careia vor face raportarea, pentru ca, altfel, exista riscul sa depaseasca termenul”, a avertizat Georgiana Iancu (foto stanga).  

Sondajul EY mai arata ca nu toti marii contribuabili au informatiile de gestiune financiara si contabila conforme cu reglementarile contabile romanesti, ci respecta reglementarile contabile ale grupului din care fac parte. Astfel, 24% dintre companii nu sunt aliniate in totalitate la standardele contabile romanesti, un procent destul de mare, in contextul in care raportarea SAF-T porneste tocmai de la un set de date extrase din contabilitate, in conformitate cu cerintele contabile din Romania si nu cu cele privind sistemele de grup. ”Cu alte cuvinte, rezultatele acestui sondaj ne spun ca 24% dintre societati nu raspund complet cerintelor privind disponibilitatea informatiilor din contabilitate, motiv pentru care ar putea intampina dificultati in implementarea SAF-T. Ele pot fi depasite, desigur, dar necesita multa munca suplimentara si timp, pentru ca vor fi necesare anumite operatiuni de identificare a informatiilor relevante pentru raportare si de suprapunere a reglementarilor contabile de grup la cele romanesti, de unde ar putea aparea probleme privind calitatea datelor”, a mai precizat Georgiana Iancu.

Intr-o proportie foarte mare, 88%, companiile fie nu au identificat inca solutia tehnica prin care vor asigura raportarea SAF-T, fie se afla in proces de analiza, a mai relevat sondajul. Acest  procent este surprinzator, mai ales daca privim aceasta informatie in legatura cu o alta intrebare, referitoare la termenul estimat de agentii economici pentru implementarea SAF-T, la care 46% dintre respondenti au estimat ca termenul de implementare a SAF-T ar dura undeva intre 2-4 luni. ”In conditiile in care aproape 90% dintre respondentii la acest sondaj nu au identificat inca solutia tehnica pe care o vor adopta pentru generarea SAF-T si, mai mult, 65% dintre respondenti nu au demarat faza de analiza a cerintelor de raportare SAF-T, nu pot spune decat ca exista mult optimism in randul firmelor”, a concluzionat Georgiana Iancu.

La randul sau Diana Lupu, Partener Asociat, Departamentul de Conformitate Globala si Raportare, EY Romania, a atras atentia companiilor aflate in primul val de raportare, sa aiba in vedere perioadele pentru care trebuie sa pregateasca Declaratia – lunar, trimestrial, anual sau la cerere.

”In cazul contribuabililor cu activitate economica intensa, materializata printr-un numar mare de inregistrari contabile si informatii de transmis, exista posibilitatea de depunere a raportarii prin intermediul mai multor formulare D 406, pentru a facilita declararea. In acest caz, fiecare formular, cu sectiunea si subsectiunea corespunzatoare informativa, va fi transmis succesiv de catre compania respectiva, pentru perioada de raportare aferenta, pana la data limita”, a adaugat Diana Lupu.

De asemenea, specialistii EY din echipa de implementare a proiectului SAF-T in Romania au prezentat, alaturi de echipa de SAF-T din Polonia, solutiile informatice personalizate concepute de EY - easy SAF-T SAP Generator si okEY Generator, menite sa usureze implementarea Declaratiei 406 de catre companii. Astfel, easy SAF-T SAP Generator este o solutie dezvoltata impreuna cu EY Polonia si aplicata pana in prezent de peste 200 de mari contribuabili din Polonia, care asigura extragerea automata a datelor raportabile in SAF-T direct din SAP si generarea fisierului xml SAF-T din SAP.

Solutia okEY Generator este conceputa sa preia informatii din orice sistem de gestiune folosit de companie si sa genereze fisierele in formatul cerut de ANAF. Practic, aceasta solutie informatica poate fi utilizata indiferent care este sistemul ERP al clientului si ofera flexibilitate in importarea de fisiere sursa extrase din ERP-urile clientilor, validarea acestora si integrarea in fisierului xml pentru pregatirea declaratiei D-406.

”Prin intermediul SAF-T, ANAF va putea realiza controale si audituri in timp aproape real, de unde si importanta alinierii informatiilor din sistemele de gestiune financiara si contabila cu ceea ce se raporteaza catre administratia fiscala. Este foarte important pentru agentii economici sa inceapa, daca nu au facut-o deja, cel putin analiza cerintelor de raportare si sa se hotarasca asupra solutiei tehnice pe care o vor utiliza pentru generarea SAF-T pentru a reusi sa fie gata in termenul strans ramas pana la prima raportare”, a conchis Georgiana Iancu.

Catalog

AFCAR 2021 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF Finconta logo 21

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2021 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.