Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 304 vizitatori și nici un membru online

Marii contribuabili primesc o gura de aer: ANAF extinde cu sase luni perioada de gratie pentru SAF-T

Autoritatea fiscala ofera un ragaz marilor contribuabili, amanand cu sase luni data primei raportari a Fisierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau D-406, cum a fost el numit. Masura vine in conditiile in care, asa cum arata cu doar o saptamana in urma un sondaj realizat de EY Romania, mai mult de jumatate dintre marii contribuabili nu incepusera pregatirile pentru implementarea acestei noi declaratii, iar aproape o treime dintre ei detineau informatiile cerute de raportare in mai multe sisteme informatice de gestiune fiscala si contabila. Ragazul primit de marii contribuabili ar trebui sa mobilizeze companiile, in asa fel incat sa poata realiza declaratia in noile termene.

ANAF a publicat ieri, pe 16 septembrie, pe portalul propriu, un proiect de Ordin prin care stabileste ca platitorii/contribuabilii care au obligatia de a transmite lunar fisierul SAF-T beneficiaza de o perioada de gratie de sase luni pentru prima raportare a Declaratiei 406. Aceasta va fi calculata, conform proiectului de Ordin al ANAF, ”pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil”.

Cu alte cuvinte, daca anterior acestui Ordin marii contribuabili ar fi trebuit sa trimita fisierul electronic cu prima raportare pe 28 februarie 2022, in cadrul unei perioade de gratie de 3 luni, de-acum inainte acestia vor avea posibilitatea sa transmita datele cerute printr-o declaratie valida SAF-T pana la finele lunii iulie 2022 fara sanctiuni.

Gura de oxigen oferita de ANAF marilor contribuabili ne da mai multa incredere ca acestia vor putea sa pregateasca mai bine prima raportare, care presupune o schema complexa, de 800 de campuri, dintre care 260 obligatorii, cu informatii amanuntite despre Conturile contabile/Registrul Jurnal, Clienti, Furnizori, informatii specifice despre taxe, Produse, Stocuri, Inregistrari contabile la nivel de tranzactie sau Plati, Miscari de bunuri sau alte Tranzactii cu active.

Mai mult, asa cum am avut ocazia sa constatam, cel mai optimist interval de analizare si identificare exacta a informatiilor cerute de Declaratia 406, pentru acele companii care nu presupun realizarea unor modificari si calibrari ale sistemelor de gestiune, ar fi fost unul situat intre 10 si 14 saptamani. De asemenea, din discutiile avute cu agentii economici care demarasera deja implementarea D-406, identificasem mai multe dificultati cu care se confruntau, intre care intelegerea cerintelor de raportare si a modalitatilor in care trebuie realizate, precum si identificarea sursei datelor cerute de ANAF erau printre cele mai importante. Acum, companiile vor putea sa se hotarasca asupra solutiei tehnice cu ajutorul careia vor face raportarea, fara riscul de a depasi termenul.

Recomandam companiilor care se afla in primul val de raportare a SAF-T sa documenteze deciziile privind modul de raportare inainte de implementarea propriu-zisa si sa se asigure ca au o intelegere buna a cerintelor de raportare, alegand o solutie personalizata de generare a fisierului in formatul cerut de ANAF.

Reamintim ca SAF-T reprezinta un standard international, conceput de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care vizeaza schimbul electronic de date contabile intre contribuabil si agentiile nationale de administrare fiscala. Practic, SAF-T integreaza sub forma unui fisier electronic, bazat pe XML, toate datele contabile extrase automat din sistemele IT ale contribuabililor, precum si maparile privind tratamentul fiscal aplicat, ce sunt exportate si transmise catre autoritatile fiscale.  In acest fel, ANAF va putea realiza verificari electronice de la distanta, fara sa mai fie nevoie sa efectueze traditionalele controale sau inspectii fiscale la sediul contribuabilului.

Autor: Georgiana Iancu (foto), Partener, Liderul Departamentului de impozite indirecte, EY Romania

Catalog

AFCAR 2021 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF Finconta logo 21

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2021 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.