Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 98 vizitatori și nici un membru online

Patrimoniul si veniturile persoanelor fizice in vizorul ANAF. Atentie la procedura si nu uitati de amnistie, in vigoare pana la 30 iunie 2022

Numeroase persoane fizice, stabilite in zone diferite ale tarii, care isi desfasoara activitatea in domenii diferite, au primit, in ultimele luni, avize de verificare a situatiei fiscale personale. Cum ANAF are in plan mai multe proiecte de digitalizare si imbunatatire a conformarii, inclusiv in domeniul schimbului de informatii sau folosirea informatiilor de la terti, noua tendinta nu este decat o actiune fireasca. Asadar, ce ar trebui sa stii daca vei primi avizul?

In primul rand, nu te speria daca nu te afli in situatia de a fi ascuns veniturile obtinute si de a nu-ti fi platit obligatiile fiscale. Daca primesti un asemenea aviz de verificare, nu inseamna automat ca Fiscul te considera necinstit sau ca te suspecteaza de vreun prejudiciu adus statului. Avizul este semnul ca analiza de risc efectuata de organul fiscal (procedura netransparenta si care nu poate fi contestata) a identificat diferente intre veniturile estimate si cele declarate. Diferenta trebuie sa fie de minim 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei intre veniturile estimate de ANAF si veniturile declarate de tine in perioada impozabila.

In al doilea rand, verificarea situatiei fiscale personale poate viza orice persoana fizica, nu numai persoanele ce detin o avere considerabila, asa cum s-a intamplat in urma cu ceva timp. Atunci, ANAF a intocmit o lista cu cateva mii de nume, a selectat cateva sute si a verificat cateva zeci.

In al treilea rand, trebuie inteles ca scopul verificarii nu este acela de a pedepsi contribuabilul pentru orice neconcordanta sau greseala (care bineinteles ca poate exista, nemaivorbind ca, spre exemplu, multi contribuabili nu stiu ca trebuie sa declare la ANAF inclusiv veniturile obtinute din si in strainatate), ci de a creste gradul de conformare, de a colecta sumele datorate de contribuabili bugetului de stat si de a avea o imagine corecta asupra ponderii impozitului pe venit in buget si a categoriilor de contribuabili care il achita.

Pe de alta parte, trebuie avut in vedere ca procedura verificarii situatiei fiscale personale nu este una facila, dimpotriva - mai ales din cauza dificultatii completarii in detaliu a declaratiei de patrimoniu si de venituri si, mai ales, de a proba cu documente justificative informatiile din cadrul acesteia (de exemplu, cu extrase de cont continand tranzactiile zilnice atat din Romania, cat si din strainatate / achizitii cu o valoare mai mare de 15.000 lei etc). Insa, odata ce informatiile sunt adunate, ordonate si coroborate de documente-suport, contribuabilul va sti daca datoreaza sau nu impozit suplimentar pe veniturile obtinute sau va afla daca Fiscul a avut si alte informatii primite de la terti, care au fost potential omise in procesul de declarare.

In final, reamintim tuturor contribuabililor ca amnistia fiscala cu privire la debitele cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 este inca aplicabila, ea presupunand achitarea debitelor principale in scopul anularii accesoriilor aferente. Astfel, de amnistie pot beneficia atat contribuabilii care, pana la 30 iunie 2022, vor declara si plati impozit pe venit suplimentar de plata (daca au sub-declarat anterior), cat si cei pentru care va incepe o verificare a situatiei fiscale personale pana la 30 iunie 2022, indiferent de momentul finalizarii ei.

Autori: Alex Slujitoru, Director, Bancila Diaconu si Asociatii
Stela Andrei, Partener Asociat, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania

Catalog

AFCAR 2021 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF Finconta logo 21

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2022 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.