Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 303 vizitatori și nici un membru online

De la ”pumn in masa”, la ”batem palma” in luarea deciziilor

Conduci o echipa sau o companie. Succesul tau si al companiei depinde de luarea deciziilor. Ne place sa credem ca este un proces structurat, ca se ridica pe temelia solida a rationalitatii, un proces ce identifica o problema, colecteaza informatiile, examineaza alternativele si alege o cale. Prin raportarea la rezultate, decizia este ulterior considerata buna sau rea.

Obisnuinta nu inseamna excelenta

Stim prea bine ca de cele mai multe ori nu este asa. Atunci cand iau decizii despre produse, clienti, alocarea resurselor, nivelul salariilor, liderii pleaca de la premise pe care nu le-au investigat prea mult si nu le-au pus sub semnul intrebarii. Cand sunt intrebati de ce au decis asa, raspunsul lor spontan este: „Intotdeauna am facut asa si am avut succes. De ce m-as gandi sa decid diferit?”. Afectati de propriile experiente, prejudecati, subiectivitati liderii pot decide in baza unor practici gresite, confuze, sau chiar costisitoare. Cum procedam? Pana la urma o decizie trebuie luata si chiar amanarea unei decizii este o decizie in sine.

Sedintele produc ”hartii”, dar nu decizii

In cei 15 ani de experienta in business, timp in care am participat la intalniri decizionale pe diferite niveluri, am constat ca nu se aplica nici un model de luarea deciziilor, iar aceasta este realitatea curenta. Da, exista o planificare a intalnirilor la capatul carora se iau decizii. Exista un scop, o agenda, documente care se trimit anterior inceperii intalnirii, exista minuta si totul pare riguros gandit. Doar ca atunci cand vine vorba de decizie auzi pareri putin intemeiate pe date, pe testarea ipotezelor de lucru, o metodica analizare a unor anomalii statistice sau o clarificare a distinctiei dintre cauza si efect. Auzi pareri, experiente impartasite care sustin optiuni predefinite, vanitati manageriale.

”Fist to Five”, model de luare a deciziilor

Decizie de grup sau individuala, de-a lungul timpului s-au dezvoltat multe modele decizionale. Fiecaruia i se pot aduce imbunatatiri si multe dintre acestea au aparut ca versiune optimizata a celor precedente. In orice caz existenta unui model da o anumita claritate si creste sansa luarii unor decizii mai potrivite situatiei la care se refera.

Prin diferenta cu modelul des intalnit al supunerii la vot de tip „Da” sau „Nu” pentru luarea unei decizii de grup, exista un model de decizie cu elemente consensuale care precizeaza mai bine pozitiile si integreaza mai bine contributiile fiecaruia. Acest model se numeste „Fist to Five” si functioneaza dupa cum urmeaza:

0. Pumnul (fist) – Sunt impotriva sau obiectez si blochez decizia. Sunt necesare schimbari majore ca sa o votez.
1. Aratatorul ridicat – Nu-mi place propunerea de decizie, abia o sustin, dar nu este chiar nu. Trebuie sa mai discutam anumite chestiuni si sa fie facute anumite schimbari.
2. Doua degete ridicate – Sunt destul de confortabil cu propunerea de decizie, dar as dori sa discutam unele schimbari minore.
3. Trei degete ridicate – Sunt partial de acord cu propunerea, dar totusi sustin aceasta propunere de decizie.
4. Patru degete ridicate – Este ok propunerea si cred ca va functiona.
5. Cinci degete ridicate (five) – Sustin propunerea cu toata puterea. Este cea mai buna decizie.

Un model clar, nuantat, transparent

Acest model decizional este relevant atunci cand o propunere a fost adusa in fata unui grup, a fost bine discutata si rafinata dupa cum este necesar si se voteaza pentru trecere.

Oamenii isi ridica mainile cu numarul de degete care indica nivelul lor de acord cu propunerea. Mainile sunt tinute foarte sus si camera este scanata de toti. In acest fel, toata lumea verifica tendinta generala si nu opiniile individuale.

Daca exista persoane care ridica pumnul sau un deget in sus, acestora li se poate cere sa vorbeasca despre obiectiile lor si sa ofere posibile solutii pentru a-si depasi obiectiile.

Se rezolva acest lucru, apoi se efectueaza un al doilea si ultim vot, care este votul final. O calitate scazuta a votului este indicata de numarul ridicat de 1, 2 si 3 degete, caz in care se ia o decizie ”intermediara” ale carei rezultate vor fi urmarite indeaproape si care va fi revizuita la o data precisa.

De la responsabilitate la asumarea ei

Daca votul se imparte intre cei care sustin si cei care sunt impotriva propunerii, fara o majoritate clara, chiar daca este un acord slab al grupului, membrii grupului stiu ca au mai mult de lucru si ca acordul nu este de durata. Sunt de asteptat controverse iar un plan pentru concilierea optiunilor polarizate trebuie conceput.

Spre deosebire de exprimarea optiunilor clare de tip ”Da” sau ”Nu” care lichideaza nuante si adopta sau respinge grosier aspecte care pot fi imbunatatite sau pastrate, modelul ”Fist to Five” introduce elemente calitative ale optiunii ”Da”. Pumnul (Fist) este ”Nu”, toate celelalte fiind fragmente de ”Da” sau ”Da” cu toata implicarea.

Luarea deciziei este si cantitativa si calitativa

Aceasta abordare decizionala muta decizia dinspre un vot cantitativ luat de majoritate spre un vot calitativ ceea ce conduce la o decizie analizata critic si mai bine fundamentata. In plus modelul ”Fist to Five” poate fi utilizat in luarea deciziilor consensuale ca o modalitate de a verifica coeziunea grupului si calitatea consensului.

Da, e greu sa fie toti de acord si totusi o decizie trebuie luata. Numai ca oamenii ale caror puncte de vedere diferite de majoritate nu au fost ascultate si sunt pusi sa treaca in implementare actiunile, nu vor avea o adeziune reala pentru a o face.

Un sef de departament sau de echipa fara adeziune la ce s-a decis, va avea ”o viteza in minus” la implementare sau chiar va sabota prin pasivitate implementarea deciziei. Prin urmare abordarea integrativa si masurata ajuta calitatea deciziei, acceptanta acesteia si creste probabilitatea reusitei la implementare.

Autor: Constantin Magdalina (foto), Expert Tendinte si Tehnologii Emergente

Catalog

AFCAR 2021 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF Finconta logo 21

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2022 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.