Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 74 vizitatori și nici un membru online

Instrumentele de capitaluri, o solutie cu multe avantaje de recompensare a angajatilor, dar si cu implicatii fiscale si contabile complexe

Competitia pentru forta de munca determina angajatorii sa caute diverse metode sa atraga, sa retina si sa recompenseze personalul performant. Recompensarea angajatilor in instrumente de capitaluri, in plus fata de pachetul salarial si beneficiile uzuale, a inceput, din aceste motive, sa prinda tot mai mult teren. Conform studiului salarial PwC Paywell Romania, 10% dintre companiile respondente folosesc deja aceasta solutie care poate fi realizata prin aderarea angajatilor la planuri de tip Stock Option Plan (SOP), Restricted Stock Unit (RSU) Plan, Employee Stock Ownership Plan (ESOP) si altele asemenea.

Planurile de remunerare a angajatilor in instrumente de capitaluri, stimulate de facilitati fiscal

Planurile de compensare in instrumente de capitaluri acorda angajatilor dreptul ca, la un moment viitor, sa primeasca titluri de participare cu titlu gratuit sau sa achizitioneze la un pret preferential respectivele titluri de participare la compania la care lucreaza sau in alte companii din grup. Exercitarea dreptului este conditionata insa de anumite criterii cum ar fi continuitatea relatiei cu angajatorul sau performanta individuala si globala.

Apetitul pentru aceasta forma de remunerare a fost stimulat si de anumite facilitati fiscale aplicabile la nivelul angajatilor. Mai exact, in cazul in care planurile de remunerare a angajatilor in instrumente de capitaluri se califica drept “Stock Option Plan” in baza definitiei din Codul Fiscal, angajatii pot beneficia de scutiri de la impozitul pe venit si de la contributiile sociale datorate pe venitul salarial. Dintre conditiile prevazute de Codul fiscal pentru aplicarea tratamentului fiscal favorabil din perspectiva impozitului pe venit si a contributiilor sociale mentionam existenta unei perioade minime de un an intre momentul acordarii dreptului de a achizitiona sau primi un numar determinat de titluri de participare si momentul exercitarii acestuia.
Totusi, avand in vedere complexitatea planurilor, multe companii pot omite elemente importante la momentul acordarii unor asemenea beneficii angajatilor, fapt ce poate avea consecinte fiscale precum aplicarea incorecta a facilitatilor fiscale.

Care sunt implicatiile contabile, fiscale si de preturi de transfer?

Deoarece tratamentul contabil influenteaza semnificativ tratamentul fiscal al instrumentelor de participare a angajatilor la capital, incadrarea contabila corecta are o importanta majora. Totusi, diversitatea si complexitatea planurilor, alaturi de lipsa clarificarilor din legislatie, pun de cele mai multe ori in dificultate persoanele din departamentul financiar.

Mergand la partea legislativa, reglementarile contabile romanesti prevad modul de inregistrare a instrumentelor de participare a angajatilor la capital, insa fara a oferi detalii sau exemple de monografii contabile care sa acopere multitudinea de situatii existente.

Monografia contabila difera in functie de anumite criterii, trei dintre acestea fiind decisive, si anume:

● Entitatea care acorda beneficiile poate fi o companie din Romania care acorda beneficiile propriilor angajati; sau o alta entitate din acelasi grup, care acorda beneficiile catre angajatii companiei din Romania.
● Tipul instrumentelor de participare a angajatilor la capital - decontate in actiuni (eng. equity settled) sau in numerar (eng. cash settled). Acest aspect influenteaza tratamentul contabil, cheltuielile fiind inregistrate in contrapartida cu un cont de capital sau de datorii.
● Refacturari intre companii - planul poate genera refacturari intre societatea din Romania si cea din grup care semneaza si acorda efectiv beneficiile angajatilor din Romania (in cazul in care planul este acordat in cadrul unei companii multinationale).  

Daca societatea din Romania primeste facturi din grup pentru beneficiile refacturate, sunt in discutie doua valori diferite ce vor trebui inregistrate in contabilitatea sa. De asemenea, este important de stabilit momentul in care se efectueaza inregistrarile contabile: la data facturii sau la finalul anului financiar. Refacturarea poate fi realizata insa si de societatea locala catre o firma din grup, ceea ce genereaza o serie de implicatii din perspectiva preturilor de transfer ce ar trebui de asemenea analizate.

Dupa stabilirea elementelor de mai sus, specialistii trebuie sa fie atenti la modul de calcul al valorii beneficiilor si la perioada contabila in care se inregistreaza. Enumeram mai jos trei dintre aspectele cele mai importante:

● care este modul de evaluare a beneficiilor, care este suma efectiva aferenta si in ce perioada contabila se inregistreaza la societatea din Romania, considerand doua dintre momentele de baza ale unui Stock Option Plan: acordarea (eng. grant date) sau atribuirea (eng. vesting date).
● daca si cand se reevalueaza beneficiile inregistrate in contabilitate.
● daca si cand se ajusteaza valoarea contabila a beneficiilor pentru a surprinde modificarile generate de beneficiile aferente angajatilor ce nu mai sunt in companie la momentul atribuirii.

Din perspectiva impozitului pe profit, cheltuielile cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri pot fi deduse doar in anumite conditii, determinate in principal de modul de decontare a acestor beneficii (in actiuni sau numerar), impozitarea la nivelul angajatilor si momentul acordarii efective a beneficiilor.

Societatile care au implementat un stock option plan si care deruleaza tranzactii cu persoane afiliate trebuie de asemenea sa analizeze daca planul propriu are sau nu implicatii din perspectiva preturilor de transfer, intrucat, sunt mai multe particularitati care trebuie avute in vedere.

Astfel, exista cateva elemente relevante pentru analiza implicatiilor unui stock option plan din perspectiva preturilor de transfer. Un prim aspect important este acela de a stabili cine acorda/emite titlurile de participare - o entitate afiliata (companie mama/alta companie din grup) sau societatea din Romania?

In cazul in care acestea sunt acordate de catre o entitate afiliata, isi recupereaza grupul costurile aferente de la societatea din Romania participanta la plan? Aplica grupul o marja asupra costurilor alocate societatii din Romania?

De asemenea, in cazul in care acestea sunt considerate nedeductibile, ar trebui aceste costuri sa fie facturate cu o marja de profit?

Ce se intampla cu aceste costuri in continuare? In scenariul in care societatea romaneasca activeaza ca un producator/prestator de servicii in baza unei remuneratii de tip cost plus o marja de profit pentru grup, include compania din Romania in baza costurilor refacturate catre grup si costul cu planul acordat propriilor angajati? Este indreptatita compania din Romania sa aplice o marja de profit? Acestea si multe alte intrebari pot genera batai de cap pentru societatea din Romania care ar trebui analizate cu atentie inainte de luarea oricarei decizii.

Avand in vedere complexitatea planurilor mentionate si implicatiile pe diverse zone (contabilitate, impozit pe profit, impozit pe veniturile persoanelor fizice, preturi de transfer),  este recomandabil sa faceti o analiza pentru a identifica implicatiile specifice ale Planului de instrumente de participare a angajatilor la capital. Puteti gasi aici cateva caracteristici minimale pentru a demara o prima analiza.
Tinand cont ca au ramas mai putin de 2 luni pana la finalul anului financiar 2022 si ca tratamentul contabil si fiscal al beneficiilor generate de planurile de tip Stock Option are un impact direct asupra profitabilitatii si cuantumului obligatiilor fiscale declarate si platite de societatile din Romania, este extrem de important ca fiecare plan sa fie analizat separat.

Articolul de: Camelia Nita, Director, Ala Popa, Senior Manager si Florin Rizea, Senior Manager PWC

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.