Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 99 vizitatori și nici un membru online

Romania a intrat in linie dreapta pentru adoptarea generalizata e-factura - 1 ianuarie 2024, urmatorul pas pentru digitalizarea fiscala din Romania

In data de 27 iulie 2023, Consiliul Uniunii Europene a autorizat Romania sa introduca facturarea electronica obligatorie pentru toate tipurile de tranzactii B2B efectuate intre societatile stabilite in Romania. La aproape 2 ani de la solicitarea acestei derogari din partea Consiliului UE, Romania intra in linie dreapta din perspectiva autorizarilor necesare, astfel ca va putea sa adopte e-factura generalizata incepand cu data de 1 ianuarie 2024.

Aceasta derogare a fost necesara in contextul unui cadru legal de facturare prevazut prin Directiva de TVA, care permite companiilor sa factureze atat pe suport de hartie, cat si in format electronic. De asemenea, in prezent, utilizarea facturii electronice se poate face doar cu acceptare din partea destinatarului.

Astfel, derogarea obtinuta permite Romaniei sa adopte facturarea electronica obligatorie. Ce ar insemna acesta pentru pentru mediul de afaceri? In baza acestei derogari, autoritatile fiscale ar putea solicita ca facturile sa fie emise exclusiv in format electronic, prin respectarea unui standard de facturare si transpunerea intr-un format xml prestabilit si ulterior comunicat prin sistemul RO e-factura, administrat de Ministerul Finantelor Publice. In acest sens, emitentul nu va mai avea nevoie sa obtina acordul destinatarului pentru a emite o factura in format electronic.

Derogarea este aplicabila incepand de la 1 ianuarie 2024, pana la 31 decembrie 2026 sau pana la data la care statele membre ale UE urmeaza sa aplice prevederile nationale privind pachetul european ViDA (VAT in the Digital Age), in functie de data care survine mai intai. Romania are posibilitatea sa transmita Comisiei o cerere de prelungire a aplicarii derogarii dupa data de 31 decembrie 2026.

In urmatoarele 30 de zile, prin ordin al presedintelui ANAF ar trebui sa se stabileasca categoriile de contribuabili vizate si data de la care intervine aceasta obligatie. Asadar, pana cel mai tarziu pe data de 25 august 2023 ar trebui sa se decida termenul pentru adoptarea facturarii electronice.

Un termen precum inceputul anului 2024 pentru trecerea la e-factura generalizata aduce provocari reale din perspectiva timpului foarte scurt in care companiile vor trebui sa gestioneze aspectele asociate indeplinirii tuturor cerintelor de generare e-factura din perspectiva fiscala, operationala si comerciala, dar si implementarea unor solutii tehnice adecvate.

Implementarea e-factura se dovedeste a fi un proces foarte complex, pornind de la momentul la care o societate stabileste care sunt elementele ce ar trebui incluse in e-factura (peste 200 de elemente ce ar trebui analizate) pana la momentul implementarii unor solutii adecvate. Companiile ar trebui sa se asigure ca solutia tehnica aleasa le va permite atat gestionarea facturilor emise, cat si a facturilor primite, gestionarea unui volum suficient de date, dar si functionalitati precum primirea sau transmiterea de mesaje prin spatiul privat virtual - SPV catre parteneri pentru facturile primite si emise sau verificarea conditiilor de validare tehnica a fisierului XML.

Se desprind de asemenea, doua directii in ceea ce priveste implementarea facturarii electronice obligatorii in Romania. Situatia in care, cel putin intr-o prima faza, facturarea electronica sa fie tratata doar ca o raportare a datelor din facturi in timp cvasi-real, mentinandu-se obligatia transmiterii facturilor si in formatul clasic, agreat de partenerii comerciali. Aceasta situatie ar fi, mai degraba, o simplificare acordata temporar companiilor, intrucat derogarea primita de Romania vizeaza in mod cert situatia in care e-factura devine exemplarul original al facturii, aceasta find aplicabila chiar si in lipsa unei acceptari din partea destinatarului.

Daca modul in care Romania va implementa e-factura generalizata va conduce catre e-factura ca fiind singurul exemplar original, consecintele unei implementari tardive sau deficitare a procesului de facturare electronica pot fi multiple. Concret, laolalta cu implicatiile fiscale legate de deducerea TVA, ar trebui avute in vedere consecintele de natura comerciala generate de intarzieri in procesul de facturare si chiar impactul asupra fluxurilor de numerar sau supply-chain.

Avand in vedere ca Romania este la un pas de implementarea e-factura generalizata, dar si experienta proceselor de digitalizare implementate recent, cum ar fi raportarea SAF-T sau Ro-transport, iata ce spun companiile din Romania despre cat de pregatite sunt sa faca pasul catre facturarea electronica, conform celui mai recent sondaj derulat de EY chiar pe parcursul lunii iulie 2023.

Majoritatea companiilor participante la sondaj (78%) stiu despre intentia autoritatilor fiscale ca e-factura sa devina aplicabila cu caracter generalizat. In ce masura considera companiile romanesti ca sunt pregatite pentru aplicarea facturarii electronice de la 1 ianuarie 2024? Nu suntem pregatiti - au raspuns 39%, suntem pregatiti in proportie de 50% au declarat 23%, suntem pregatiti in proportie de 30% au declarat 9%. Surprinzator sau nu, aproape o treime dintre cei intervievati au spus ca nu au analizat impactul acestei cerinte.

In privinta intelegerii cerintelor de raportare pentru e-factura, in situatiile in care procesul de analiza a fost initiat, nivelul de intelegere a cerintelor este relativ redus. Tragand linie, in cele 5 luni ramase pana la 1 ianuarie 2024, data de la care Romania ar putea impune obligatia facturarii electronice, companiile din Romania nu vor putea fi pregatite pentru aceasta noua obligatie din programul de digitalizare fiscala.

In concluzie, o data cu obtinerea acestei derogari din partea Consiliului Uniunii Europene, facturarea electronica devine o obligatie iminenta pentru companiile romanesti. Experienta practica ne arata ca indeplinirea tuturor pasilor pentru un proces de emitere si transmitere e-factura operational, corect implementat din perspectiva cerintelor fiscale poate dura cel putin sase luni, ignorand orice limitari legate de resursele umane tehnice sau financiare necesare unei astfel de implementari.

In masura in care inca de la bun inceput, Romania va implementa e-factura ca singura modalitate de transmitere a facturilor catre clienti (in linie cu autorizarea obtinuta din partea UE), si nu doar ca o raportare in timp cvasi-real a datelor din facturi catre autoritatile fiscale (asa cum se intampla in prezent pentru bunurile cu risc fiscal ridicat), in mod cert presiunea pentru companii va fi si mai mare. Aceasta intrucat vor trebui prioritizate, in egala masura, si cerintele de ordin comercial, operational, procesele de postare a facturilor emise si primite in sistemele financiar contabile, impactul asupra fluxurilor de numerar, toate acestea necesitand bineinteles resurse suplimentare si un calendar de implementare mai extins.

In oricare din ipoteze, in perioada imediat urmatoare facturarea electronica ar trebui sa devina o prioritate pe agenda companiilor din Romania, pentru a preveni eventuale contraventii, consecinte fiscale sau chiar blocaje din punct de vedere comercial.

Autori: Georgiana Iancu (foto stanga sus), Partener, liderul departamentului Impozite indirecte, EY Romania
Georgiana Constantin (foto dreapta), Senior Manager, Impozite indirecte, EY Romania

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.