Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 204 vizitatori și nici un membru online

Deficitul bugetar trebuie redus, dar majorarea taxelor nu trebuie sa fie singura solutie

Masurile fiscale vehiculate in ultimele zile, dar neasumate oficial de guvern, au produs un mic seim. Fie ca a vrut sa testeze reactia, fie ca s-a confruntat cu o ”scurgere de informatii” necontrolata, guvernul a aflat cu acest prilej ca va fi foarte dificil sa implementeze astfel de masuri. La fel de complicat va fi sa reduca si cheltuielile, chiar daca reprezentantii institutiilor publice si ai companiilor de stat nu sunt la fel de vocali.

Si nici cu reforma pensiilor speciale nu va fi deloc usor - Curtea Constitutionala tocmai a retrimis legea in parlament. Concluzia acestor zile este ca nicio categorie nu vrea sa cedeze din avantajele castigate si intarzierea atat de mare a oricaror masuri sau reforme a dus la o acumulare nu numai de probleme economice, ci si de tensiuni sociale.

Desi este dificil de acceptat, abordarea de pana acum a finantelor publice ne-a adus intr-un moment in care amanarea in continuare a oricaror masuri devine periculoasa pentru economie. De ce a amanat guvernul implementarea treptata, de ce au fost progresele atat de lente, de ce se incearca rezolvarea deficitului bugetar in principal prin taxe sunt tot atatea intrebari legitime. Perceptia ca statul nu vrea sa cedeze din avantaje si cauta solutii doar pe seama sectorului privat s-a inradacinat, chiar daca autoritatile vor sa arate ca se iau masuri dure si in sistemul public si au anuntat ca au facut primul pas.

In fond ramane o mare problema: consolidarea fiscala fara de care Romania risca pierderea fondurilor europene si ratarea PNRR. Fara acesti bani, nu doar deficitul bugetar se va adanci, cu efecte asupra datoriei publice si a costurilor de imprumut, dar recesiunea economica devine un risc real si atunci vor fi pierderi pentru toti. Daca privim lucrurile in ansamblu, ne vom da seama ca Romania este dependenta de banii europeni, iar ajustarea fiscala, adica reducerea treptata a deficitului bugetar, este necesara, iar fara reforme pe toate palierele - cheltuieli, venituri, administrare fiscala - nu se poate realiza.  Din 2024, bugetul Romaniei ar trebui sa inregistreze un deficit de cel mult 3% din PIB. Deficitul bugetar a coborat de la 9,6% din PIB in 2020, la 6,7% in 2021 si la 5,6% anul trecut. In acest an tinta propusa este de 4,4% din PIB, dar deja este estimata la circa 6% din PIB. Cum a reusit Romania sa faca pasii spre consolidare fiscala, diminuand deficitul in ultimii doi ani, dar nu mai reuseste in acest an? In buna masura explicatia tine de evolutia buna a economiei care a crescut chiar peste estimari si de un efect fiscal pozitiv al inflatiei pentru incasarile bugetare. Se poate insa baza consolidarea fiscala doar pe factori conjuncturali sau trebuie sa mizeze pe reforme?

Desigur ca reformele sunt mereu dificile, ca nicio categorie nu vrea sa cedeze din avantaje si este greu de acceptat ca asa cum s-au creat de-a lungul timpului inechitati in sistemul public - atat in ce priveste remunerarea (salarii, sporuri, vouchere, indemnizatii etc), cat si pensiile -, la fel au fost generate inechitati si in mediul privat, unele categorii beneficiind de facilitati, scutiri etc. Nu trebuie sa se inteleaga ca toate facilitatile fiscale sunt rele si ar trebui eliminate, insa trebuie sa fim constienti ca ele trebuie sa fie limitate in timp raportat la scopul care le-a fost atribuit initial si ca e firesc ca, la un moment dat, sa fie evaluate si eventual eliminate. Nu este in niciun caz un argument pentru o fiscalitate mare, ci pentru reglarea sistemului fiscal si pentru intarirea capacitatii administratiei fiscale in vederea combaterii evaziunii fiscale, ca si pentru reforme serioase in domeniul cheltuielilor statului. Pana la urma este nevoie de venituri bugetare care sa acopere nevoile unui stat european cu servicii moderne de sanatate, educatie, infrastructura etc. Si aici este miezul intregii probleme: modernizarea Romaniei pentru care sunt necesare reforme ale statului. PNRR a venit ca un proiect de tara in care fondurile europene sunt conditionate de reformele realizate. Consolidarea fiscala este o conditie printre altele ale acestui proiect, iar solutia pe termen lung este o abordare diferita care sa vizeze atat sistemul de taxare, cat si administrarea fiscala, salarizarea in sectorul public, pensiile, modul in care sunt cheltuiti banii publici, pentru ca in caz contrar, nu vom iesi din cercul vicios. Cum va reusi statul sa impace pe toata lumea este greu de inteles atunci cand dezbaterea reala lipseste. Reiterez nevoia de dialog in interesul tuturor pentru ca fara dialog ajungem la tensiuni greu de depasit, asa cum vedem deja in aceste zile.

Daniel Anghel (foto), Partener coordonator servicii fiscale si juridice PwC Romania

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.