Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 99 vizitatori și nici un membru online

Rolul psihologiei in managementul eficient al schimbarii

Stiati ca numai 34% dintre initiativele de schimbare isi ating obiectivele? Dar ca un studiu realizat de Gartner a aratat ca dorinta angajatilor de a sprijini schimbarea in companie s-a prabusit de la 74% in 2016, la 43% in 2022?

Intr-o piata in care presiunea competitivitatii creste constant, 79,7% dintre companii spun ca trebuie sa faca schimbari majore ale modelului de afaceri la fiecare 2-5 ani pentru a supravietui. Astfel liderii de business trebuie sa ghideze schimbarea organizatiilor pentru a permite adaptarea la tendintele pietei, la progresele tehnologice si la noile cerintele ale clientilor.

Cu toate acestea, frica naturala de schimbare ajunge de multe ori sa fie un obstacol semnificativ in calea acestor initiative. De aceea, este util ca directorii executivi sa inteleaga bine psihologia fricii si rezistentei la schimbare ca sa poata influenta eficient mentalitatea echipelor pe toata durata procesului de transformare.

A. Intelegerea psihologiei schimbarii

Schimbarea, chiar si atunci cand este necesara si promitatoare, declanseaza adesea o stare de frica si rezistenta in oameni. Intelegerea psihologiei schimbarii ii echipeaza pe directori executivi cu un set de instrumente esentiale pentru a putea ghida in mod eficient transformarile organizationale din ce in ce mai rapide.

Aceasta perspectiva psihologica le permite totodata liderilor de business sa anticipeze provocarile, sa abordeze corect rezistenta la schimbare si sa implementeze strategii care sustin adaptabilitatea, propulsand in cele din urma organizatia catre o schimbare de succes durabila.

Intelegand reactiile umane, temerile si motivatiile care insotesc schimbarea, directorii executivi isi pot adapta comunicarea, pot articula si comunica o motivatie clara a acesteia si pot crea un mediu de sustinere, incurajand acceptarea si rezilienta angajatilor.

Asadar elementele esentiale pe care trebuie sa le cunoasca sunt in special in legatura cu urmatoarele:

1. Scoaterea oamenilor din zona lor de confort

Oamenii cauta in mod inerent stabilitatea si familiaritatea. Schimbarea perturba acest sentiment de securitate, provocand anxietate si incertitudine. Prin urmare, liderii de afaceri trebuie sa inteleaga implicatiile psihologice ale scoaterii oamenilor din zona lor de confort, deoarece afecteaza direct raspunsul lor la schimbarile organizationale.

Recunoscand si abordand implicatiile psihologice ale iesirii din zona de confort, directorii executivi isi imbunatatesc capacitatea de a conduce la succes proiectele de schimbare si de a le face bine-primite in cadrul organizatiilor lor.

2. Schimbarea perceptiilor generate de aversiunea fata de pierdere

Stim din psihologia comportamentala ca oamenii se tem de pierderile potentiale mai mult decat pretuiesc castigurile potentiale. Incertitudinea schimbarii le poate provoca angajatilor teama de a pierde rutinele, relatiile si abilitatile stabilite. De aceea abilitatea de a schimba aceste perceptii si aversiunea fata de pierdere este vitala pentru cei din echipa de top management.

Directorii executivi trebuie sa reformuleze aceste perceptii, evidentiind beneficiile potentiale si abordand preocuparile pentru a atenua rezistenta. Aceasta reincadrare minimizeaza impactul negativ al aversiunii fata de potentialele pierderi, promovand un mediu mai receptiv la schimbare si crescand probabilitatea implementarii acesteia cu succes.

3. Trecerea de la aversiunea fata de pierdere la autonomie

Schimbarea poate submina sentimentul de control si autonomie al unei persoane, ducand la sentimente de neputinta si rezistenta. Dincolo de reducerea acesteia, transformarea aversiunii fata de pierdere intr-un sentiment de control si autonomie este cruciala in managementul schimbarii. Prin acordarea angajatilor a unui anumit grad de influenta asupra procesului de schimbare, directorii executivi pot atenua teama de potentiale pierderi.

Aceasta abordare le insufla oamenilor din echipa un sentiment de control, de autonomie si implicare, reducandu-le rezistenta si sporind angajamentul fata de schimbare. Astfel au mai multe sanse sa imbratiseze noua directie, ceea ce duce la tranzitii mai usoare si la rezultate generale mai bune in companie.

4. Eliminarea disonantelor cognitive

Oamenii experimenteaza disonanta cognitiva atunci cand convingerile sau comportamentele lor actuale intra in conflict cu informatii noi sau asteptari generate de schimbare. Prin urmare, eliminarea disonantei cognitive este foarte importanta in managementul schimbarii. Cand angajatii au convingeri contradictorii despre schimbare, aceasta disonanta cognitiva adauga la sentimentul de disconfort si rezistenta.

Abordarea acestor inconsecvente printr-o comunicare clara si sistematica reduce stresul psihic si faciliteaza o tranzitie mai lina, deoarece angajatii isi aliniaza trairile si convingerile interioare cu schimbarile propuse, promovand o atitudine mai deschisa, chiar pozitiva fata de transformare.

B. Depasirea fricii de schimbare

Directorii executivi joaca un rol esential in crearea unei culturi organizationale care recunoaste si abordeaza frica naturala de schimbare, incurajand in acelasi timp rezilienta si adaptabilitatea. Urmatoarele actiuni sunt esentiale pentru ca acestia sa poata conduce in mod eficient organizatia prin procesul de transformare:

1. Comunicarea transparenta

Comunicarea deschisa si transparenta este esentiala in perioadele de schimbare. Echipa de conducere trebuie sa expuna cu claritate motivele din spatele schimbarii, beneficiile sale potentiale si drumul pe care il urmeaza compania. De asemenea liderii trebuie sa raspunda pe toate canalele de comunicare la preocuparile si intrebarile oamenilor oferind informatii relevante cu onestitate si mentinand un dialog continuu.

2. Viziunea si scopul comun

Oamenii au nevoie de o viziune convingatoare cu privire la viitorul lor, care sa se alinieze cu valorile si aspiratiile organizatiei. Atunci cand angajatii vad imaginea de ansamblu si inteleg modul in care contributiile lor se incadreaza in misiunea companiei, este mai probabil sa accepte schimbarea ca mijloc de realizare a acelei viziuni.

3. Implicarea oamenilor

Angajatii trebuie implicati in procesul de schimbare. Este rolul celor din management de a le oferi oportunitati pentru a participa la luarea deciziilor, a impartasi idei si a contribui la stabilirea detaliilor procesului de schimbare. Aceasta implicare denota incredere, autenticitate, si totodata genereaza un sentiment reala contributie, reducand rezistenta la schimbare.

4. Construirea rezilientei

Este esential ca pe tot parcursul procesului de schimbare liderii sa stabileasca secvente de training si alte resurse pentru a ajuta angajatii sa-si dezvolte abilitatile necesare si rezilienta. Dezvoltandu-si inteligenta emotionala, adaptabilitatea si abilitatile de comunicare, vor avea puterea sa parcurga cu mai multa incredere perioadele de schimbare.

5. Modelarea rolului de conducere

Deoarece comportamentul liderilor da tonul pentru intreaga organizatie este necesar ca toti cei din managementul companiei sa-si demonstreze propria deschidere catre schimbare, precum si dorinta de a invata. Totodata este bine ca managerii sa nu fie ”de piatra”, ci sa-si arate vulnerabilitatea. Recunoasterea provocarilor evidentiaza angajamentul tau fata de procesul de transformare.

In concluzie

Schimbarea este o oportunitate de crestere si inovare pentru companii. Directorul general are rolul de a crea un mediu in care angajatii nu numai ca accepta schimbarea, ci o cauta in mod activ ca mijloc de a atinge excelenta organizationala.

Intelegand psihologia schimbarii si implementand strategii care gestioneaza frica, promoveaza comunicarea si stimuleaza rezilienta, liderii din echipa de top management pot conduce organizatia catre o transformare de succes. Astfel acestia arata ca schimbarea nu inseamna doar adaptarea la factori externi, ci si modelarea unei culturi organizationale in care oamenii imbratiseaza provocarile cu entuziasm si incredere.

Elena Badea (foto), Managing Director, Valoria Business Solutions

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.