Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 73 vizitatori și nici un membru online

Calatoriile de afaceri: Cat cheltuiesc angajatorii romani pe diurne si ce trebuie sa stie angajatii care calatoresc in interes de serviciu

Intr-un peisaj economic dinamic, calatoriile de afaceri au devenit un factor cheie in dezvoltarea companiilor si in consolidarea relatiilor comerciale. Astfel, aspectele referitoare la diurne devin importante, atat pentru angajatori, cat si pentru salariati. Indemnizatia de delegare zilnica neimpozabila in Romania este setata la un plafon maxim de 57,5 lei pe zi si in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat. Conform Accace Romania, majoritatea angajatorilor din sectorul privat stabilesc nivelul diurnelor la limita superioara a plafonului neimpozabil. Prin comparatie, in majoritatea statelor membre UE, indemnizatia de delegare zilnica este de 35 euro pe zi, cu un maxim neimpozabil de 87,5 euro pe zi, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Potrivit analistilor Accace, companiile private pot decide care este suma pe care o vor aloca pentru delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. In lipsa unui contract colectiv de munca, este recomandat ca indemnizatia de delegare sa fie stabilita prin contractul individual de munca si prin regulamentul intern al companiei.

Durata maxima de delegare poate ajunge cel mult la 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, insa numai cu acordul salariatului. In Uniunea Europeana, in majoritatea statelor membre, diurna zilnica se ridica la 35 euro, cu un plafon fiscal de 87,5 euro pe zi, respectand limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Cum se stabilesc costurile acoperite de angajator in cazul deplasarilor de serviciu

In cazul deplasarilor in afara tarii, indemnizatia de delegare neimpozabila pentru angajatii romani din domeniul privat este de 2,5 ori nivelul legal al diurnei reglementate pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Aceasta se acorda in functie de suma stabilita prin lege in tara unde se realizeaza calatoria de afaceri. Perioada pentru care se acorda diurna zilnica in strainatate se poate determina in functie de mijlocul de transport utilizat (de ex. tren, masina si/sau avion), respectiv momentul trecerii frontierei sau decolarii si aterizarii avionului.

Pentru deplasarile efectuate in interiorul tarii, diurna neimpozabila se stabileste la nivelul legal acordat de catre institutiile publice, indexata cu 2,5. Suma se acorda pe zi calendaristica, fiind calculata de la plecarea pana la intoarcerea in localitatea in care salariatul isi are locul permanent de munca. In ceea ce priveste cuantumul diurnei datorate pentru o zi de delegare, legislatia din Romania nu impune vreo limitare angajatorilor privati, insa stabileste un plafon neimpozabil de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice. Acest cuantum se traduce in 57,5 lei pe zi, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Diferente in cazul deplasarilor interne si a celor din afara tarii: Romania vs. Polonia, Ungaria si Cehia

Pentru calatoriile de afaceri in interiorul Romaniei, conditiile de acordare a diurnelor si valoarea lor neimpozabila sunt aceleasi indiferent de localitatea unde este delegat salariatul. In schimb, pentru deplasarile in strainatate, diurna poate diferi in functie de tara unde este delegat salariatul.

Analizand modalitatea in care delegarea este reglementata in mai multe tari ECE, putem confirma ca aceasta suporta reglementari similare, dar nu identice. De exemplu, in ceea ce priveste cheltuielile de transport, in Romania, cheltuielile pentru vehiculele folosite exclusiv in scopuri profesionale sunt integral deductibile. Compania trebuie sa mentina un jurnal al kilometrilor parcursi, iar angajatul sa furnizeze bonuri pentru combustibil in vederea justificarii kilometrilor. Costul combustibilului se bazeaza pe consumul mediu si pe documentele prezentate de angajat. In cazul in care combustibilul este achizitionat in strainatate, costul este convertit in moneda romaneasca, avand la baza cursul BNR la data alimentarii autoturismului.

In Polonia, la inceputul fiecarei calatorii, angajatul trebuie sa inscrie in raportul de kilometraj numarul de kilometri parcursi afisat pe tabloul de bord al masinii. La sfarsitul fiecarei calatorii, angajatul trebuie sa introduca din nou numarul de kilometri efectuati. Diferenta dintre aceste doua numere reprezinta numarul de kilometri parcursi in timpul calatoriei. Pe baza acestor date, angajatul are dreptul la o compensatie. Tarifele sunt stabilite prin lege, in functie de tipul de vehicul si de marimea motorului.

Ungaria are proceduri similare pentru a justifica utilizarea masinii in scopuri de serviciu, inclusiv inregistrarea kilometrajului la inceput si sfarsitul calatoriilor. In plus, angajatul are dreptul la o compensatie pentru kilometrii parcursi si pentru combustibil daca masina este proprietatea angajatului sau a unei rude directe.

In Cehia, angajatul poate utiliza propriul autovehicul in timpul delegatiei, astfel, are dreptul la o indemnizatie de baza pentru fiecare 1 km parcurs, dar si pentru combustibilul consumat. Indemnizatia este destinata sa compenseze uzura autovehiculului, dar si service-ul acestuia.

Ce trebuie sa stie angajatii care se pregatesc de o calatorie in interes de serviciu

Potrivit specialistilor Accace, indemnizatia de delegare include, de exemplu, costul de masa si cheltuieli neprevazute: taxe de oras, autostrada si parcare, inclusiv taxe de internet. Cheltuielile de deplasare sau transport precum: bilet de avion, bilet de calatorie, combustibil, respectiv cheltuielile de cazare sunt si ele deductibile. Documentele necesare pentru justificarea acestor cheltuieli includ, de exemplu, decizia de delegare emisa de angajator, ordinul de deplasare, decontul de cheltuieli, facturile de cazare si transport, respectiv boarding pass-urile pentru deplasarile cu avionul. Una din cele mai eficiente metode de coordonare a tuturor acestor documente sunt software-urile dedicate gestiunii si decontarii cheltuielilor presupuse de calatoriile de afaceri, puse la dispozitie de companiile care asigura servicii de salarizare si administrare de personal.

Diurnele sunt considerate drepturi ale angajatului

Desi plata cheltuielilor de transport, cazare si indemnizatia de delegare sunt drepturi garantate salariatilor prin lege si/sau prin contractul colectiv de munca, Codul Muncii nu stabileste explicit o sanctiune contraventionala pentru situatiile in care aceste drepturi nu sunt respectate de catre angajator. Insa, angajatii care se considera lezati in privinta acestor drepturi au la dispozitie mijloace civile pentru a solicita respectarea lor, conform legii. Ca urmare, angajatorul ar putea fi supus unor costuri legale, inclusiv cheltuieli de judecata si executare, dobanzi si penalitati pentru neplata sumelor datorate angajatului etc.

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.