Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 127 vizitatori și nici un membru online

Sondaj PwC: Companiile se asteapta la simplificarea controalelor fiscale dupa implementarea RO e-factura care devine obligatorie din 2024 in relatiile B2B

Majoritatea companiilor respondente in cadrul unui sondaj realizat de PwC Romania se asteapta la simplificarea controalelor fiscale dupa ce va fi implementata facturarea electronica in relatia dintre companii (B2B) care devine obligatorie din 2024.

Astfel, 85% dintre cei care au raspuns cred ca RO e-Factura va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentara al ANAF, respectiv a controalelor la distanta, de tip desk – audit, iar 56% spun ca vor fi reduse solicitarile echipelor de control in timpul inspectiei fiscale.

In plus, companiile estimeaza ca facturarea electronica va aduce si alte beneficii, cum ar fi reducerea fraudei TVA la nivel national, cat si in cadrul Uniunii Europene si va conduce la eficientizarea procesului de colectare a taxelor (54% dintre respondenti) sau la diminuarea vulnerabilitatilor vechiului sistem de facturare in cadrul companiilor: erori umane, volume si costuri mari de arhivare (35% dintre respondenti).

”Obligativitatea facturarii electronice este una dintre masurile incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), pentru cresterea gradului de conformare a contribuabililor, precum si descurajarea tentativelor de frauda. Datele transmise de autoritatile romane Comisiei Europene arata ca extinderea obligatiei de e-facturare in relatia dintre companii va reduce decalajul de TVA cu cel putin 5 puncte procentuale pana in 2026, fata de nivelul inregistrat in 2019. Astfel, estimarea autoritatilor este ca masura va duce la o crestere a colectarii TVA si a impozitelor directe de cel putin 1,5 miliarde de euro. Avand in vedere ca bugetul de stat continua sa inregistreze dezechilibre mari si ca guvernul cauta solutii de consolidare fiscala, masurile de digitalizare si reforma a ANAF sunt cele care vor aduce beneficii reale pe termen lung pentru contribuabilii corecti”, a declarat Daniel Anghel, Partener si Liderul Departamentului de servicii fiscale si juridice al PwC Romania.

Cum decurge implementarea e-factura?

Conform sondajului, 58%, dintre companiile respondente au inceput pregatirea pentru implementarea RO e-Factura, dar dintre acestea 40% se afla in stadiul de analiza generala a datelor obligatorii.

Pana acum 17,5% au finalizat implementarea, instalarea si testarea unei solutii, iar 22% nu au facut niciun demers.

”Companiile din Romania trebuie sa-si adapteze sistemele interne pentru a emite facturile electronice si a le transmite prin RO e-Factura. Acest proces ar presupune o serie de analize interne, modificari de ordin tehnic, alocarea de resurse umane, dezvoltarea sau contractarea unor aplicatii, precum si de resurse financiare suplimentare. Imposibilitatea emiterii facturilor electronice in conformitate cu noua obligatie ar putea afecta procesele interne ale companiei, precum si relatia comerciala dintre parteneri, avand in vedere ca pot exista parteneri care ar putea refuza plata unei facturi daca aceasta nu a fost emisa si transmisa prin RO e-Factura”, a explicat Inge Abdulcair, Director Taxe, PwC Romania.

Principalele motive care conduc la intarzierea finalizarii procesului de implementare a e-Factura sunt, potrivit respondentilor: timpul necesar pentru adaptarea sistemului ERP si stabilirea regulilor de transformare a datelor (66%) si lipsa unor explicatii clare din partea autoritatilor privind obligativitatea RO e-Factura (43%).

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronica“ a fost demarat in luna martie 2020 de catre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala si va fi implementat etapizat, fiind initial obligatoriu pentru operatorii economici in relatia cu autoritatile contractante ale statului, B2G (business to government), ulterior devenind obligatorie si in contractele incheiate in relatia B2B (business to business), in masura in care acestea au ca obiect produse cu risc fiscal ridicat.

De la 1 ianuarie 2024, este obligatorie raportarea facturilor electronice pentru toate tranzactiile dintre companii, business to business (B2B).

Sondajul PwC Romania efectuat in septembrie 2023 a fost completat de 104 companii, marea majoritate fiind mari contribuabili la bugetul de stat.

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.