Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 70 vizitatori și nici un membru online

Aplicarea beneficiilor fiscale ar contribui major la optimizarea fluxurilor financiare si la consolidarea fiscala a afacerilor din Romania

• Printre „vedetele” facilitatilor fiscale raman scutirea de impozit pe profit pentru profitul reinvestit si reducerea de impozit pe profit pentru mentinerea si cresterea capitalurilor proprii
• Facilitatile pentru activitatea de cercetare-dezvoltare nu sunt inca utilizate suficient de catre companiile romanesti
• Cele mai importante aspecte de urmarit in vederea aplicarii facilitatilor fiscale existente se refera la metodele de calcul, incadrarea in prevederile legale si identificarea corecta a elementelor componente
• Jurisprudenta europeana este „o mina de aur”, sunt spete care pot fi interpretate in baza legislatiei UE

O serie de beneficii fiscale prevazute in Codul Fiscal pot asigura o mai buna structurare a cash flow-ului si a impozitelor datorate catre bugetul de stat, daca ar fi aplicate, total sau partial, in functie de profilul si domeniul de activitate.

Beneficiile fiscale se pot clasifica in trei mari categorii, dupa impozitele asupra carora au impact, in sensul reducerii bazei de impozitare la calculul acestora. Astfel, Codul Fiscal prevede beneficii fiscale cu impact direct asupra impozitului pe profit, care pot fi acordate pentru profitul reinvestit, activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare, amortizarea accelerata, cresterea capitalurilor proprii si consolidarea fiscala a grupurilor de companii. A doua categorie cuprinde facilitati fiscale cu impact pe zona taxelor indirecte, oferind bune oportunitati de reducere a acestora si se refera la elemente precum grupul fiscal, dobanzi la rambursari intarziate, amanarea platii TVA in vama. A treia categorie cuprinde facilitati pe zona impozitului pe venit si a contributiilor sociale (plan de actiuni de tipul Stock Option Plan - SOP), pentru domeniul IT, precum si pentru activitati de cercetare-dezvoltare (R&D).

„Recomandam companiilor sa aiba prioritar in vedere aplicarea facilitatilor fiscale existente in Romania, intrucat sunt generatoare de beneficii si imbunatatesc semnificativ cash-flow-ul, atat prin diversitatea lor, cat si prin existenta reglementarilor legislative clare. Analiza efectuata de noi la nivelul contribuabililor romani arata ca, la momentul actual, firmele romanesti nu  constientizeaza intru totul potentialul beneficiilor fiscale si, prin urmare, inca nu le utilizeaza la capacitate maxima”, a subliniat Andra Casu (foto stanga), Partener si liderul departamentului Taxe directe, EY Romania.

Impactul aplicarii beneficiilor fiscale asupra impozitelor directe

Codul Fiscal prevede scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru o serie de active, iar anul 2023 a extins aria de aplicare prin adaugarea a doua noi categorii, si anume activele reprezentand retehnologizarea, precum si cele utilizate in productie si procesare. Scutirea se aplica doar pentru produse noi, iar companiile trebuie sa acorde atentie conditiilor de aplicare. De exemplu, nu se poate cumula aceasta facilitate cu amortizarea accelerata, astfel ca este obligatorie identificarea tipurilor de active care se califica si a beneficiilor de cash flow care ar putea fi obtinute.

Foarte importante, dar inca putin accesate de catre companii, sunt facilitatile acordate pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare, mari generatoare de beneficii de cash flow prin aplicarea lor intr-un mod coerent. „Avem experti, se pot crea procedurile necesare, astfel incat sa fie evitat riscul de neconformare la eventuale controale ale fiscului, deci nu mai e cazul unei reticente din partea companiilor in analiza si adoptarea beneficiilor pe zona de cercetare-dezvoltare”, a adaugat Andra Casu.

„Vedeta" beneficiilor fiscale ramane reducerea impozitului pe profit pentru mentinerea si cresterea capitalurilor proprii, introdusa in legislatie in anul 2020, care se mai poate aplica doar pana in 2025. Presupune o modalitate de calcul complexa, prin care se poate obtine o reducere maxima de 15% a impozitului pe profit. Cele mai importante aspecte de urmarit se refera la metoda de calcul, incadrarea in procentele legale si identificarea corecta a elementelor incluse in capitalul propriu ajustat.

Solutii si oportunitati de reducere a costurilor pe zona taxelor indirecte

In domeniul impozitului pe profit si TVA - acum este clarificata si notiunea de grup pentru impozitul pe profit - sunt anumite conditii pentru aplicarea consolidarii fiscale, la fel ca in cazul grupului TVA. In plus, contribuabilii pot accesa o serie de facilitati pe baza acquis-ului comunitar.

„Pe baza directivei de TVA putem accesa anumite beneficii fiscale, ce exced prevederile mai stricte din Codul fiscal. Astfel, avem optiunea de a ne adresa instantei nationale si Curtii Europene de Justitie. In cazul unei decizii favorabile, autoritatile fiscale din Romania vor fi obligate sa aplice decizia instantei”, a precizat Costin Manta (foto dreapta), Partener EY, Impozite indirecte.

Recomandarea expertilor EY este pentru atentie la cuantificarea beneficiilor, pe baza situatiei companiei din prezent, sa fie realizata o previziune pe baza planurilor de afaceri si apoi sa se analizeze o posibila implementare.

Jurisprudenta europeana este „o mina de aur”, in opinia expertilor EY, si ofera companiilor romanesti solutii privind recuperarea TVA pentru creantele neincasate, recomandarea fiind de a solicita restituirea TVA virata la bugetul de stat, atat timp cat exista o probabilitate rezonabila (si nu definitiva) de neincasare.

„In contextul actual, in care se asteapta o inasprire a legislatiei fiscale, mentinerea facilitatilor fiscale reprezinta o oportunitate importanta de reducere a costurilor fiscale si de imbunatatire a indicatorilor de cash flow. Totusi, conform celui mai recent studiu EY, o mare parte dintre contribuabili au omis sa aplice aceste facilitati fiscale. Recomandarea noastra este sa se analizeze oportunitatea aplicarii lor, intrucat procedura de aplicare este relativ clara si simpla, iar beneficiile se vor vedea intr-un termen foarte scurt”, a adaugat Costin Manta.

Facilitati pe zona impozitului pe venit si a contributiilor sociale

Beneficii fiscale la nivelul angajatilor exista in legislatie si lasa (inca) angajatorilor oportunitatea unui pachet salarial diversificat, este concluzia expertilor EY Romania. Chiar daca in acest moment companiile romanesti nu aplica pe scara larga toate facilitatile fiscale prevazute in legislatie, in contextul accelerarii tehnologizarii si digitalizarii europene si globale, plus un cadru economic inalt competitiv, este aproape o conditie sine qua non ca acestea sa analizeze oportunitatea adoptarii beneficiilor fiscale.

„Romania are o legislatie fiscala moderna, chiar daca nu este completa, prin urmare este inca loc spre a fi perfectata, dar sunt conditii pentru care incurajam companiile romanesti sa analizeze si sa opteze pentru facilitatile fiscale existente, astfel incat beneficieze la maximum de acestea”, a concluzionat Andra Casu.

Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere faptul ca desi recunoasterea anumitor drepturi nu are loc in mod automat ori facil, cel putin sub anumite aspecte practica instantelor de judecata este constanta in ceea ce priveste drepturile contribuabililor.

„Fie ca discutam despre dobanzi pentru rambursarea cu intarziere a TVA, ori despre accesorii datorate pentru lipsa de folosinta a altor sume la care contribuabilii sunt indreptatiti, in continuare ne lovim de refuzul autoritatilor de a recunoaste anumite drepturi expres prevazute de lege. In aceste cazuri, singura optiune a contribuabililor este de a se adresa instantelor de judecata, unde ne bucura sa vedem ca solutiile sunt in marea lor majoritate favorabile acestora din urma”, a declarat Calin Stan (foto stanga), avocat partener in cadrul Bancila, Diaconu si Asociatii.

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.