Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 60 vizitatori și nici un membru online

Despre salariul minim si alte probleme mari

Intr-o tara precum Romania, in care ciclul electoral aduce cu sine promisiuni de redistribuire a bogatiei de la cei prosperi catre cei mai putin privilegiati, dezbaterea privind cresterea salariului minim este adesea intensa si polarizata. In esenta, aceasta este o discutie legata de democratia reprezentativa.

De ce? Pentru ca nimic nu aduce mai multe voturi decat sa iei de la bogati si sa dai la saraci. De la cei putini pentru cei multi. Pana la urma democratia privilegiaza reprezentativitatea. Nu-i asa?  Insa trebuie sa analizam cu atentie implicatiile aduse de o astfel de masura si sa nu uitam ca economia si societatea sunt mai complexe decat par la prima vedere.

Principiul redistribuirii sociale

Ideea de a creste salariul minim vine dintr-o preocupare legitima pentru reducerea inegalitatilor sociale si pentru imbunatatirea nivelului de trai al celor cu venituri mici. In ultimii ani, Romania a urmat o tendinta de crestere a salariului minim, reflectand preocuparea pentru imbunatatirea nivelului de trai al populatiei.

Din 2021 pana in prezent se consemneaza cresterea constanta a salariului minim.  De la aproximativ 2300 de lei lunar la 2550, urmat de 3000 si acum 3300 lei. Totusi, aceasta masura poate genera provocari pentru mediul de afaceri, inclusiv costuri suplimentare, posibile reduceri de personal si presiuni asupra profitabilitatii. E bine sa sprijinim si echitatea sociala, dar ce ne facem cu durabilitatea economica?   

Problema categorizarii saraciei

Cresterea salariului minim poate conduce la o problematica a categorizarii saraciei. Cand ajungi sa iei de la cei au pentru a da celor care au nevoie, te confrunti cu riscul de a crea o granularizare a saraciei. Desi intentia este de a sprijini pe cei cu venituri mici, acest demers poate duce la o relativa categorizare a saraciei, cu impact diferit asupra populatiei si economiei.

In Romania, saracia este o realitate sociala complexa, influentata de mai multi factori: venituri, educatie, sanatate si acces la servicii esentiale. In multe cazuri, o crestere a salariului minim poate aduce beneficii celor cu venituri mici, dar poate avea impact minim asupra celor aflati intr-o stare de saracie extrema.

Astfel, se poate crea o inegalitate in interiorul grupului de beneficiari ai acestei politici, in sensul ca se ajunge sa se ofere ajutor suplimentar celor care, in comparatie cu cei mai saraci, au deja un nivel mai bun al traiului.

Impactul asupra celor care genereaza valoare

Una dintre preocuparile majore ale unei astfel de politici este impactul asupra celor care sunt in mod activ implicati in crearea valorii economice. O crestere brusca a salariului minim poate genera costuri semnificative pentru intreprinderi si poate duce la reduceri de personal, scaderea competitivitatii si cresterea preturilor pentru consumatori pentru a absorbi aceasta crestere.

Cresterea salariului minim poate conduce la o scadere a competitivitatii firmelor pe piata internationala, in special in industriile care se bazeaza pe costuri mai scazute ale mainii de lucru. Acest lucru poate determina scaderea exporturilor si, implicit, impacteaza cresterea economica a tarii.

De asemenea in incercarea de a mentine o marja de profit corecta pentru orice activitate economica, intreprinderile pot transfera parte din aceste costuri suplimentare catre consumatori. Pe scurt, atunci cand salariul minim este majorat brusc, companiile se confrunta cu costuri suplimentare substantiale, afectand in mod direct angajatii si procesele de productie.

In conditiile in care peste 90% din intreprinderile din Romania sunt IMM-uri, iar acestea sunt esentiale pentru economie, generand aproximativ 70% din locurile de munca din sectorul privat, ne putem imagina impactul noilor masuri.  

Promovarea cresterii economice sustenabile

In loc sa ne concentram exclusiv pe redistribuirea bogatiei, poate ar fi bine sa ne concentram eforturile pe promovarea unei cresteri economice sanatoase. Aceasta inseamna crearea de conditii favorabile pentru cresterea afacerilor, stimularea investitiilor si facilitarea inovatiei. O astfel de abordare poate aduce beneficii pe termen lung atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.

Mai mult decat concentrarea pe redistribuirea bogatiei, accentul trebuie sa fie pus pe crearea unui mediu propice pentru afaceri si investitii. Potrivit unei analize Bloomberg aparute luna aceasta, intre 2010 si 2021 investitiile straine aproape ca s-au dublat, ajungand la peste 100 miliarde de euro.

Este bine sa consolidam tendinta. De asemenea stimularea inovarii, in special in sectoarele tehnologice si digitale, are un impact semnificativ asupra cresterii economice si a competitivitatii. Exemple de tari care s-au orientat catre inovare si tehnologie pentru a-si stimula economia includ Estonia, care a dezvoltat o infrastructura digitala avansata, sau Israel, un centru global al inovatiei tehnologice.

Promovarea antreprenoriatului si a sectorului privat este cruciala. Programele si facilitatile pentru antreprenori ne ajuta sa sprijinim infiintarea si dezvoltarea de afaceri locale. Prin sustinerea IMM-urilor si a inovatorilor, se pot crea noi oportunitati de munca si se poate contribui la cresterea economica a tarii.

In concluzie

Cresterea salariului minim in Romania, ca si in alte tari, este o problema complexa care necesita un echilibru fin intre preocuparile sociale si economice. In timp ce este important sa se asigure o viata mai buna pentru cei cu venituri mici, trebuie sa se ia in considerare si impactul asupra intreprinderilor si a economiei in ansamblu. Cresterea sanatoasa nu inseamna sa iei de la cei care genereaza performanta economica, ci sa creezi conditii ca tot mai multi sa performeze.

Este important ca statul sa nu fie unul extractiv care isi impiedica cetatenii sa beneficieze de veniturile propriilor activitati si descurajeaza performanta, ci un stat care-si include, prin mai multe masuri de sustinere, proprii cetateni in relatii economice. Astfel poate sa genereze venituri in crestere la buget.

In acest fel ii stimuleaza pe cetateni sa fie mai productivi si mai capabili pentru stat si sa genereze autodezvoltare pentru sine ca persoane. Este nevoie de o abordare echilibrata si de dialog intre toate partile implicate pentru a gasi solutii care sa functioneze pentru intreaga societate.

Autor: Constantin Magdalina (foto), Expert Tendinte si Tehnologii Emergente

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.