Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 50 vizitatori și nici un membru online

Romania, din nou cu cel mai mare decalaj de TVA din UE. Suma neincasata din TVA inseamna jumatate din deficitul bugetar din 2021

Romania se mentine pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene la neincasarea TVA, cu un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, in scadere usoara de la 37,3% in 2020, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene care analizeaza datele din anii mentionati.

Romania isi adanceste pierderile din TVA in termeni nominali la 9 miliarde euro in 2021 fata de 7,9 miliarde euro in 2020, anul precedent din raport.

“In fiecare an, Comisia Europeana monitorizeaza deficitul de incasare a TVA pentru ca aceasta taxa este cea mai susceptibila de a fi fraudata si, in acelasi timp, este printre principalele resurse ale bugetului european. Deficitul reprezinta pierderile pe care le au la TVA bugetele statelor din cauze multiple: evaziune, frauda, insolvente, faliment, erori administrative. Vedem ca, din pacate, Romania continua sa fie campioana incontestabila la pierderile din TVA, cu 9 miliarde de euro in 2021. Daca raportam aceasta suma la deficitul bugetar al tarii din acelasi an, de 80 mld lei, observam ca jumatate din acesta ar fi putut fi teoretic acoperit daca TVA ar fi fost colectata la nivelul la care reusesc Olanda sau Finlanda. Practic o colectare mai buna a TVA nu este doar de dorit, ci chiar imperativa. Deficitul de TVA nu este doar cel mai mare din UE, dar la distanta al tarii clasate pe locul doi, Grecia care inregistreaza un decalaj cu 10 pp mai mic decat al Romaniei. Sa speram ca anul viitor programele implementate sau in curs de implementare ale ANAF, precum e-factura, casele de marcat electronice, SAF-T, vor furniza suficiente date relevante autoritatilor pentru a le sprijini in identificarea zonelor de evaziune sau de neconformare la plata TVA”, explica Daniel Anghel, Partener si Liderul serviciilor fiscale si juridice, PwC Romania.

Conform rapoartelor Comisiei Europene, incepand din 2015, Romania a ocupat primul loc, in fiecare an, intre statele membre, avand cel mai mare decalaj de TVA. CE noteaza ca decalajul a ramas mare, in ciuda conditiilor favorabile pentru imbunatatirea conformitatii.
Per total, intre 2013 si 2021, economia Romaniei a crescut cu 34% in termeni reali. Mai mult, Guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea cotei standard cu 4 puncte procentuale in ianuarie 2016 si cu inca un punct procentual in 2017. Aceasta scadere nu a avut insa un impact vizibil asupra evolutiei decalajului de conformare.

Cele mai mici deficite de TVA le inregistreaza Olanda (0,2%), Finlanda (0,4%), Spania (0,8%), iar pe cele mai mari Romania (36,7%), Malta (25,7%), Grecia (17,8%) si Lituania (14,5%).

Deficitul de incasare a TVA (VAT Gap) inregistrat in statele membre UE este un indicator calculat de CE ca diferenta dintre veniturile din TVA preconizate a fi incasate si cele efectiv incasate la bugetele statelor.

Autor: Daniel Anghel (foto), Partener si Lider al Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.