Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 183 vizitatori și nici un membru online

Linia fina intre decizia de oportunitate a creditorilor unei societati in insolventa si analiza judecatorului sindic cu privire la viabilitatea planului de reorganizare

Rolul principal al procedurii insolventei, astfel cum a fost acesta declarat in mod clasic, este recuperarea creantelor creditorilor unei societati in insolventa, in cadrul unei proceduri colective, cu participarea tuturor creditorilor interesati. Din acest motiv, puterea de decizie in cadrul procedurii insolventei este in principal la creditorii societatii in insolventa, acestia putand stabili directia procedurii prin votul dat in Adunarea Creditorilor si a Comitetului Creditorilor. Din acelasi motiv, rolul obisnuit al judecatorului sindic este de asigurare a legalitatii procedurii.

S-a facut astfel in practica o distinctie intre decizia de oportunitate (manageriala) a creditorilor si decizia de legalitate a judecatorului sindic, in sensul ca le este acordat creditorilor dreptul de a decide cu privire la desfasurarea/conducerea procedurii insolventei (de exemplu de a decide vanzarea unor bunuri, procedura de vanzare si pretul de vanzare) atata timp cat o astfel de decizie este luata in limitele reglementarii aplicabile (de exemplu, nu exista o interdictie de vanzare a bunurilor). Am putea spune chiar ca nu ar trebui sa existe o ingerinta a judecatorului sindic in decizia de oportunitate a creditorilor; creditorii sunt cei in principal interesati sa ia decizii ce pot conduce la recuperarea creantei lor.

Distinctia nu este evident una absoluta, iar in interpretarea data legii de catre instantele de judecata observam diverse abordari care fac volatila limita dintre cele doua notiuni. Unul dintre motivele principale ale unor interventii a judecatorilor in deciziile de oportunitate luate de creditori sunt celelalte principii care ar trebui sa stea la baza desfasurarii procedurii insolventei, in principal cel conform caruia procedura trebuie sa acorde debitorilor o sansa de redresare eficienta a afacerii.

Credem ca ideea expusa anterior in practica si doctrina in sensul ca acest principiu este subsidiar celui privind maximizarea gradului de recuperare a creantelor va fi si mai putin sustinuta, odata ce directia data de legiuitorul european prin Directiva (UE) 2019/1023 este de a sprijini in mod substantial restructurarea companiilor in dificultate financiara.

Existenta acestei balante fragile intre puterea creditorilor in insolventa si posibilitatea de interventie a instantelor in decizia creditorilor trebuie cunoscuta si avuta in vedere de orice actor de pe piata, care este nevoit la un moment dat sa participe ca si creditor intr-o procedura de insolventa.

Contextul in care pare sa fie cel mai dificil a se gasi limita exacta pana la care se poate manifesta decizia de oportunitate a creditorilor si de unde incepe puterea de apreciere a judecatorului, este in cazul confirmarii planului de organizare, iar practica instantelor ne confirma aceste dificultati.

Astfel, un plan de reorganizare propus in insolventa este considerat aprobat de creditori daca voturile sunt exprimate conform art. 137 si 138 din Legea Insolventei si daca a fost aprobat de o majoritate, stabilita conform art. 139 alin. (1) literele (A), (B) si (C). Insa, tot conform art. 139 alin. (1) litera (F) din Legea Insolventei, in procedura de confirmare a planului, judecatorul sindic trebuie sa verifice nu numai daca planul a fost aprobat in conditiile legii si contine toate elementele legale ci si posibilitatea de realizare/viabilitatea acestuia.

Consideram ca un plan de reorganizare neviabil inseamna un plan fara sanse reale de reusita, care ar putea face sa scada posibilitatile de valorificare a activelor si de recuperare a creantelor, fara ca masurile din acesta sa poata fi implementate, iar rezultatele estimate in plan sa fie atinse. Viabilitatea ar putea fi analizata dintr-o dubla perspectiva: (i) planul trebuie sa demonstreze un nivel ridicat de incredere ca aplicarea sa va restaura viabilitatea pe termen lung a societatii in insolventa; si (ii) planul trebuie sa fie suficient de amanuntit si de cuprinzator, pentru a putea asigura derularea reorganizarii in conditiile propuse fara ca, ulterior confirmarii planului, sa fie necesara completarea acestuia.

La o prima vedere, decizia de oportunitate pe care o iau creditorii cu privire la planul de reorganizare (in special cu privire la masurile de restructurare) nu ar trebui sa se suprapuna cu viabilitatea planului, care inseamna daca acest plan poate fi implementat cu succes sau nu. O alta interpretare ar insemna lipsirea totala a creditorilor de puterea de a lua o decizie de afaceri, de a aprecia perspectivele de business si (mai ales) concesiile pe care le pot face pentru a sustine redresarea societatii in insolventa.  

Cu toate acestea, profesionisti in aceasta materie au exprimat ideea ca de fapt verificand viabilitatea planului de reorganizare, judecatorul stabileste ca masurile propuse prin plan sunt sau nu oportune in raport cu datele care caracterizeaza situatia economica a societatii in insolventa si ca astfel decizia de oportunitate este supusa unui filtru ulterior, al judecatorului sindic.

In acelasi sens sunt si considerentele unei decizii recente emise de catre Curtea de Apel Timisoara in care s-a retinut ca atata vreme cat legea stabileste in sarcina judecatorului sindic atributii ce exced verificarii legalitatii planului, judecatorul sindic potentand jurisdictional prin controlul pe care il exercita inclusiv sansele de reusita ale planului, instanta a apreciat ca verificarea viabilitatii planului include si verificarea oportunitatii acestuia.

Apreciem insa ca stabilirea unei reguli cum este cea de mai sus este excesiva si invalideaza total puterea de decizie a creditorilor in insolventa. Chiar daca nu este exclus ca, in anumite situatii, aspectele care tin de oportunitatea planului sa se suprapuna cu viabilitatea acestuia, aprecierea asupra acestor aspecte ar trebuie sa se faca numai de la caz la caz, iar ingerinta in decizia creditorilor sa fie una proportionala.

Autor: Andreea Zvac (foto), Counsel Wolf Theiss

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

Modular Services logo alb portal

 

 

 

 

 

Vialto logo portal bun

 

 

Dynamic Learning logo bun portal

 

Vertik logo nou portal

 

 

 

Auditcont Exal logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 


Valoria logo2 

 

 

  

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.