Cum sa te asiguri ca ai o campanie de Black Friday conforma: Care este cadrul legal al soldarilor in Romania
Cu ocazia perioadei de Black Friday, Accace Romania, una dintre principalele companii de consultanta de afaceri si externalizare servicii din Europa Centrala si de Est, aduce in atentie importanta cadrului legal care guverneaza vanzarile la pret redus. Potrivit specialistilor Accace, legislatia privind comercializarea produselor si serviciilor de pe piata romaneasca este extrem de relevanta si necesara pentru a proteja atat drepturile consumatorilor, cat si interesele operatorilor economici.
In Romania, comercializarea produselor si serviciilor de piata este reglementata de mai multe acte normative si este esential ca magazinele si consumatorii sa fie constienti de acestea si sa le respecte cu strictete. Astfel, se creeaza un mediu de afaceri sanatos si echitabil, care aduce beneficii pentru toti actorii implicati.
Ce acte normative reglementeaza comercializarea produselor si serviciilor in Romania
Conform legislatiei romane, consumatorii beneficiaza de drepturi si protectii solide, reglementate de Ordonanta 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, alaturi de Hotararea 947/2000 referitoare la modul de afisare a preturilor pentru produsele disponibile spre vanzare.
Ordonanta 21/1992, privind protectia consumatorilor, reglementeaza drepturile acestora si promoveaza o piata corecta si echitabila. Ordinul 182/2023 a introdus obligatia operatorilor economici de a furniza consumatorilor informatii clare si neechivoce cu privire la pretul produselor, sporind transparenta in tranzactiile comerciale. In plus, Hotararea 700/2012 a reglementat organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care joaca un rol crucial in protejarea intereselor acestora si monitorizarea respectarii legilor de catre toti operatorii economici.
Cum se realizeaza informarea corecta a consumatorilor
Conform Ordonantei 21/1992, magazinele sunt obligate sa puna pe piata numai produse sau servicii care corespund caracteristicilor prescrise sau declarate, iar consumatorii au dreptul de a fi informati in mod complet si corect cu privire la acestea. Astfel, informatiile despre produse sau servicii, precum si preturile acestora trebuie sa fie afisate vizibil pe produs sau eticheta, pe ambalajul de vanzare si in cartea tehnica, precum si pe contract sau in instructiunile de folosire.
“Interpretand in mod integrat prevederile legale amintite, devine evident faptul ca toate companiile care comercializeaza produse sau servicii au obligatia de a pune la dispozitia consumatorilor informatii complete si corecte, asigurandu-se ca acestia pot lua decizii informate. Aceasta presupune ca produsele si serviciile sa fie conforme cu promisiunile create privind calitatea, descrierea, specificatiile tehnice si in special siguranta in utilizare. Este esential ca toti consumatorii sa ia la cunostinta aceste informatii pentru a face alegeri sigure si asumate, in special in contextul evenimentului Black Friday, cand se manifesta o tendinta accentuata de a face achizitii multiple la preturi reduse”, a declarat Silviu Constantin (foto), Senior Associate Lawyer Accace Romania.
Ce tipuri de vanzari la pret redus exista in Romania
Cadrul legal romanesc clasifica vanzarile la pret redus intr-o serie de categorii bine definite. Acestea includ vanzarile de lichidare, de soldare si cele promotionale, vanzarile efectuate in magazinele sau depozitele de fabrica si vanzarile de produse destinate pentru nevoi ocazionale ale consumatorilor. De asemenea, reglementarile prevad vanzarea produselor care nu au fost comercializate in termen de 3 luni de la aprovizionare, vanzarile accelerate ale produselor cu risc de deteriorare rapida, precum si vanzarea produselor la preturi aliniate cu cele practicate de alti comercianti din acelasi domeniu si vanzarea produselor ale caror preturi de reaprovizionare au scazut. Aceste categorii ofera consumatorilor optiuni multiple pentru achizitionarea de produse la preturi avantajoase si in conformitate cu cerintele legale.
Cum functioneaza lichidarile de stoc
Vanzarile de lichidare reprezinta o oportunitate pentru consumatori sa beneficieze de produse la preturi reduse, mai ales cand vine vorba de stocuri sezoniere. Acest tip de vanzare implica reduceri de pret promovate ca „lichidare” si are ca scop accelerarea vanzarii stocurilor de sezon din magazinele de retail. Stocurile sezoniere cuprind o gama variata de produse, de la imbracaminte si incaltaminte la cosmetice si multe altele.
Un aspect important al vanzarilor de lichidare este ca pot avea loc doar de doua ori pe an, fiind determinate de comerciant in perioadele: 15 ianuarie – 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamna – iarna si perioada 1 august – 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primavara – vara. Acestea au o durata maxima de 45 de zile fiecare, cu conditia ca produsele sa fie platite furnizorilor cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea vanzarii. In plus, trebuie pastrate documentele justificative care atesta ca stocul de produse propuse pentru vanzare a fost constituit cu cel putin 15 zile inainte de data inceperii vanzarii si achitat la timp.
Cum functioneaza vanzarile promotionale in functie de perioade, pret si publicitate
Conform legislatiei, vanzarile promotionale pot avea loc in orice perioada a anului si se refera la produse disponibile sau reinnoite si la servicii vandute sau furnizate in mod regulat. Astfel, bunurile si serviciile trebuie sa fie disponibile pentru vanzare pe toata perioada de vanzare promotionala anuntata, iar comerciantul va informa consumatorii ca oferta este valabila numai in limita stocului disponibil.
Pentru a asigura transparenta si corectitudinea acestor vanzari, comerciantii trebuie sa prezinte o comparatie in cifre intre pretul redus si pretul de referinta, care este cel mai mic pret practicat in acelasi punct de vanzare in ultimele 30 de zile. Astfel, orice reclama pentru o reducere de pret, indiferent de forma, modalitatea de publicitate si motivul reducerii, trebuie sa fie adresata tuturor consumatorilor si trebuie sa prezinte reducerea propriu-zisa, prin indicarea acesteia in procente si afisarea noului pret langa pretul anterior.