Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 205 vizitatori și nici un membru online

Jumatate din fraudele din companii se intampla din cauza lipsei controalelor privind conformarea. Care sunt consecintele si cum pot fi prevenite?

Frauda, coruptia, spalarea de bani, comportamente anticoncurentiale sau lipsa protectiei datelor sunt doar cateva dintre problemele cu care se pot confrunta companiile din cauza neconformarii la reglementari, legislatie sau principii etice si care atrag consecinte foarte serioase, de la cele pecuniare, la litigii si investigatii penale. Spre exemplu, jumatate din fraudele din companii se intampla din cauza lipsei controalelor interne, iar 43% din cazuri sunt descoperite pe baza unor ponturi primite de la angajati (52%), clienti (21%) si furnizori (11%), conform unui studiu recent al Asociatiei Internationale a Investigatorilor de Frauda.

De ce este importanta conformitatea?

Din pacate, conformitatea este adesea perceputa ca un cost nenecesar si un proces administrativ/de rutina, si nu ca activitati care pot ajuta la cresterea veniturilor, reputatiei, cotei de piata. In general in business se pune accent pe optimizarea structurilor de cost si pe activitati generatoare de cifra de afaceri, dar daca nu se acorda importanta conformitatii si nu exista un cadru de protectie si detectie, afacerea poate chiar sa dispara de pe piata. Si au fost cazuri de firme care au disparut in urma unor acte frauduloase si ale unor scandaluri care le-a pus in imposibilitatea de a reveni pe linia de plutire.

Companiile exceleaza la a avea definite controalele pe hartie, insa problema este ca, adesea, acestea fie nu sunt puse in practica, fie rolul lor nu este inteles de cei care ar trebui sa le aplice, adica nu inteleg ce riscuri adreseaza si de ce fac respectivele controale. Mai mult de jumatate din actele frauduloase au avut loc pe fundalul lipsei de controale interne (32%) si pe fundalul incalcarii controalelor interne (19%). Ulterior incidentelor de frauda, 82% din victimele actelor frauduloase si-au schimbat controalele interne.

Riscurile nu pot fi reduse la zero, insa companiile care au un sistem de conformitate au reusit sa reduca nivelul expunerii, atat a companiilor, cat si a persoanelor cointeresate - angajati, actionari. Nu exista un sistem standard sau perfect, dar un program de conformitate ar trebui sa contina minim un cod de etica, un set de politici si proceduri menite sa impiedice actiuni, atat ale managementului, cat si ale angajatilor fara functii de conducere, care ar putea da nastere unor incalcari ale legilor, si un canal de raportare a actelor ilegale.

Conformitatea sau lupta antifrauda trebuie construita pe trei piloni: preventie, detectie, corectie si cu ajutorul procedurilor, controalelor, monitorizarii, verificarilor si tehnologiilor care proceseaza volume mari de date.

De exemplu, in industria bancara exista sisteme de monitorizare a tranzactiilor pe baza unor scenarii de risc, identificandu-se astfel tranzactiile cu potential de spalare de bani. Companiile care nu sunt in cadrul sistemului bancar au astfel de sisteme, mai ales pentru monitorizarea achizitiilor, a platilor si a veniturilor. Acolo unde sunt tranzactii mari se seteaza niste niste scenarii si se cumuleaza date din interiorul organizatiei cu date externe. Anumite tool-uri mai sofisticate aduna si informatii din media.

Noi avem tehnologii de tip forensic care ne permit intr-un timp foarte scurt sa capturam, procesam date si apoi pe baza de cuvinte-cheie, scoatem ce este relevant pentru o investigatie sau scoatem statistici care ne arata indicii intr-o anumita zona sau despre anumite persoane.

De ce apar fraudele si cum pot fi detectate?

Nu companiile fac fraudele, ci companiile sunt aduse in actele frauduloase de oameni si exista un triunghi al fraudei - oportunitatea, lipsa de controale sau controale care nu functioneaza cum trebuie, sau obiective de performanta (KPI) imposibil de atins. Presiunea este unul dintre cei mai importanti factori in comiterea unei fraude: persoana respectiva are nevoie de mai multi bani, are o problema medicala sau traieste intr-un mediu vicios.

In plus, crima organizata investeste enorm in noi si noi scheme de frauda si companiile trebuie sa tina pasul cu solutii de detectare si preventie. De exemplu, criminalitatea cibernetica a devenit deja  un serviciu, pentru ca in dark web gasesti practic oferte pentru realizarea de atacuri.

Un risc in crestere este cel de greenwashing, adica raportari incorecte/manipulate in domeniul sustenabilitatii numai pentru a satisface anumite cerinte legale, anumite presiuni din partea investitorilor, a unor parteneri de afaceri, a unor contractori care te pot exclude din anumite deal-uri daca nu indeplineste aceste cerinte.  

Tranzactii care implica criptomonede si riscurile asociate sunt in crestere: prin criptomonede se platesc spagi sau se spala rezultatul unor fraude.

Riscurile de frauda pot depinde de industria si specificul afacerii, motiv pentru care identificarea acestora se face printr-un proces de evaluare (riscuri, probabilitate sa se intample, controale care le adreseaza, functionalitatea si monitorizarea controalelor, informare interna privind existenta si rolul controalelor, precum si consecintele nerespectarii lor).

Acest proces de evaluare este parte integranta din gestiunea riscurilor de frauda, desi nu multe companii constientizeaza si/sau fac acest lucru. Conform unui studiu efectuat de PwC doar o treime din respondenti au efectuat un fraud risk management.

Specialistii in forensic pot indruma companiile atat in identificarea riscurilor, alegerea tool-urilor de detectare si preventie, cat si in investigatii atunci cand suspiciunile de frauda exista.

Autor: Ana Sebov, Director Forensic, PwC Romania

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.