Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 354 vizitatori și nici un membru online

Cum sa identifici si sa combati liderii toxici

Comportamentele distructive ale liderilor toxici genereaza stres si conduc la scaderea moralului oamenilor din echipele pe care le conduc. Identificarea si combaterea comportamentelor toxice este esentiala pentru sanatatea organizationala si pentru succesul pe termen lung.

Liderii toxici afecteaza direct performanta echipei si genereaza o atmosfera de lucru nesanatoasa, care poate duce la fluctuatii mari de personal, productivitate scazuta si la pierderi financiare semnificative.

Un studiu realizat de Valoria la finalul anului trecut a aratat ca aproximativ 61% dintre respondenti spun ca au avut de-a face cu lideri toxici la un moment dat in cariera lor. Iata cat de raspandita este aceasta problema!

Caracteristicile liderului toxic

Liderii toxici prezinta comportamente disfunctionale precum narcisismul, manipularea si abuzul emotional.

Narcisistii se concentreaza doar pe propriul succes, nu le pasa de echipa. Ei cer admiratie si recunoastere constanta. Acest comportament poate duce la tensiuni si conflicte in cadrul grupurilor, afectand negativ moralul si productivitatea colegilor.

Manipularea este o alta trasatura toxica. Liderii manipulatori folosesc minciuni si abordari inselatoare. Isi controleaza subordonatii prin frica. Acestia distorsioneaza realitatea pentru a-si atinge scopurile. Manipularea distruge increderea si colaborarea.

Abuzul emotional este devastator. Liderii abuzivi critica si umilesc constant. Acestia creeaza o atmosfera de intimidare. Subordonatii se simt nesiguri si anxiosi. Abuzul emotional duce la burnout si demisii frecvente.

Efectele negative ale leadershipului toxic

Leadershipul toxic are efecte negative majore. Moralul scade drastic in aceste medii de lucru viciate de comportamente toxice. Angajatii se simt neapreciati si subevaluati. Acelasi studiu realizat de Valoria a evidentiat faptul ca 61% dintre angajati spun ca au avut lideri toxici, iar 46% dintre acestia si-au schimbat locul de munca din acest motiv.

Productivitatea scade si ea rapid in echipele cu o conducere toxica. Angajatii nu isi pot indeplini sarcinile eficient, de aceea 78% dintre angajati au spus ca liderii toxici le afecteaza negativ performanta. Absenteismul creste, iar calitatea muncii scade.

Satisfactia angajatilor este, de asemenea, grav afectata. Rezultatele studiului Valoria arata ca 59% dintre angajati devin activ dezimplicati (sunt nefericiti si dezinteresati de locul de munca si adesea isi exprima nemultumirea in moduri care pot afecta negativ moralul colegilor si performanta echipei) in momentul in care au parte de un lider toxic.

Cand corelam cu faptul ca 46% dintre angajati spun ca si-au schimbat locul de munca ca sa scape de efectele nocive ale toxicitatii mediului de lucru, intelegem de ce costurile de recrutare si formare cresc considerabil. Fluctuatia de personal destabilizeaza echipele si proiectele. Compania aluneca pe toboganul performantei deteriorate. Creativitatea si inovatia dispar in astfel de medii organizationale, deoarece angajatii nu indraznesc sa propuna idei noi. Teama de critica si represalii ii paralizeaza.

Solutii pentru combaterea leadershipului toxic

Exista solutii pentru a combate leadershipul toxic? Desigur. Primul pas este recunoasterea problemei. Organizatiile trebuie sa evalueze comportamentele liderilor. Feedback-ul 360 poate identifica problemele ascunse.

Programele de formare continua pentru dezvoltarea abilitatilor interpersonale sunt esentiale. Liderii trebuie sa deprinda abilitati de conducere manageriala sanatoase. Comunicarea eficienta si empatia sunt cruciale. Programele de mentorat si de coaching pot transforma liderii toxici in lideri transformationali.

Consolidarea unei culturi organizationale sanatoase este vitala. Aceasta trebuie sa promoveze colaborarea si respectul. Valorile si etica trebuie sa fie clare. Angajatii trebuie sa fie recompensati pentru comportamente pozitive.

Monitorizarea constanta este necesara. Evaluarile periodice ale performantei liderilor sunt importante. Feedback-ul continuu ajuta la corectarea comportamentelor negative. Liderii trebuie sa fie trasi la raspundere.

In acelasi timp, angajatii trebuie sa fie incurajati sa raporteze comportamentele toxice. Procedurile clare de raportare protejeaza confidentialitatea. Actiunile disciplinare trebuie sa fie rapide si ferme.

Organizatiile e bine sa ofere suport psihologic angajatilor. Consilierea si programele de asistenta reduc impactul negativ. Angajatii se simt sprijiniti si valorizati.

O alta solutie este schimbarea liderilor toxici. Uneori, formarea si monitorizarea nu sunt suficiente. Liderii care nu isi schimba comportamentul trebuie inlocuiti. Alegerea liderilor potriviti este cruciala pentru succesul organizatiei.

Departamentul de resurse umane joaca un rol esential deoarece trebuie sa identifice liderii toxici din timp. Interventia prompta poate preveni daunele pe termen lung. Dar oamenii de HR trebuie sa nu abuzeze de rolul lor ca sa nu devina ei insisi toxici. Un mecanism de tip “check and balance” este util si igienic necesar.

Organizatiile au inceput sa investeasca in bunastarea angajatilor. Programele de wellbeing sunt din ce in ce mai prezente. Angajatii sanatosi sunt mai productivi. Echilibrul interior si starea de bine contribuie la reducea impactul negativ al leadershipului toxic.

In concluzie

Leadershipul toxic este un pericol real pentru organizatii. Comportamentele disfunctionale ale liderilor afecteaza moralul, productivitatea si retentia. Solutiile includ recunoasterea problemei, formarea liderilor si promovarea unei culturi organizationale sanatoase.

Angajatii trebuie sa fie incurajati sa isi dezvolte abilitatile de leadership. Programele de mentorat si dezvoltare sunt utile. Liderii cu potential trebuie sa invete comportamente pozitive. Astfel se asigura o succesiune sanatoasa la nivelul conducerii.

Implementarea acestor masuri este esentiala pentru succesul pe termen lung. Organizatiile trebuie sa actioneze rapid si decisiv pentru a combate leadershipul toxic. Numai astfel pot crea un mediu de lucru sanatos si productiv.

Autor: Elena Badea (foto), Managing Director, Valoria Business Solutions

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

Relians logo portal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

   

 

 

 

     

prospect logo

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.