Ioana Pielescu, Managing Partner Qipa: „Dezvoltam oameni si apoi angajati"
Pentru inceput, putem lamuri pe scurt si pe intelesul tuturor ce este acela coaching? Au aparut carti pe aceasta tema, programe, specialisti, dar multa lume inca nu e familiarizata cu acest termen.
Coaching-ul este o modalitate de dezvoltare care poate fi extrem de eficienta, dar, folosita incorect, poate face chiar rau. De aceea, a cauta un coach bun este aproape la fel de important ca atunci cand ne cautam cel mai bun medic. Coach-ul este acela care te ajuta sa cresti, fie ca vorbim despre dezoltare profesionala, personala sau «tu cu tine». Insa este cel care te insoteste in drumul tau: nu-ti deseneaza drumul, nu te corecteaza, ci te ajuta sa identifici singur unde si pe unde vrei sa mergi. Nu oricine poate fi coach, ca in orice alta meserie, iti trebuie niste atribute minime ca sa poti sa faci lucrurile bine. Doar ca, daca un strungar greseste, in cel mai rau caz va reface piesa, dar daca un coach greseste, poate afecta dramatic viata celui pe care l-a «ajutat» si pe a celor din jurul acestuia…. De aceea, chiar daca e trendy, fancy etc, si mai ales, chiar daca poate fi o cale foarte eficienta, e important sa ne testam bine coach-ul inainte de «a ne da» pe mana lui.
Coach-ul este cel care – doar prin intrebari (NU si raspunsuri, sfaturi, lectii) – te ajuta sa-ti gasesti singur raspunsurile. Care poate nu sunt cele mai bune (dar cine poate spune ce e cel mai bine pentru altcineva…?), dar sigur sunt ale tale, pentru tine si ti le poti asuma si implini. De aceea, ego-ul unui coach este, poate, cea mai mare piedica in a ajuta pe altii. Asa ca, incercand sa gasesc niste criterii mai usor de aplicat in recrutarea coach-ului, as zice sa ne uitam la cat de mult vorbeste despre el insusi, la cat de tare «is showing of», la cat de implinit este cu el insusi si viata lui (caci daca nu te poti ajuta pe tine, cum ai putea sa-i ajuti pe altii?!), la ce relatii are cu cei apropiati.
Povestiti-ne inceputul traseului dvs. profesional. Cum v-ati dat seama ce va doriti sa faceti si care au fost primii pasi in aceasta directie?
Au trecut aproape douazeci de ani de atunci… In ultimul an de facultate, in urma unui proces complex de recrutare mi s-a oferit un post intr-una din companiile Big 5 (erau cinci la momentul acela). Am refuzat acea propunere – desi am fost onorata de ea – pentru ca eu voiam sa ajut oamenii sa-si creeze propria lor companie. Da’ stiu, la 22 de ani…. Dar asta voiam sa fac, iar ei imi propuneau (normal, de altfel) sa incep in audit si apoi sa trec in business consultancy, unde credeam eu ca trebuie sa fiu. Dupa ce am terminat facultatea, mi s-a oferit posibilitatea sa lucrez in domeniul bancar (pentru anii ’98 era un privilegiu aproape sa poti intra in aceasta lume). Doar ca am refuzat, caci imi trebuia ceva in care sa invat cum sa-i ajut pe oameni si, mai ales, sa stau mult printre oameni, iar contabilitatea nu era domeniul favorit (desi in facultate am studiat multa contabilitate si, culmea, am avut note mari). Asa ca am ales sa-mi incep calatoria la Dialog (actualul Orange), intr-un departament struto-camila intre customer service si marketing. Asa am inceput, dar stiam unde voiam sa ajung. Si am aflat asta in Scotia, unde in anul patru am avut sansa sa obtin (pe bune) o bursa de 4 luni in care am facut exclusiv practica. Practica intr-o companie mica, unde se creau pagini web (eram in 1998) pentru firmele locale, ajutandu-le sa se promoveze, sa-si dezvolte business-ul. Si de acolo m-am intors (inca nu regret) sa imi fac firma mea prin care sa ii ajut pe altii sa se dezvolte. Revenind la cronologie, in Orange am trecut prin 2 departamente, ajungand la Corporate Sales. De aici am plecat atunci cand am simtit ca nu mai pot sa cresc atat cat imi trebuia si am aterizat intr-o cu totul alta industrie (FMCG), in marketing. Ceea ce-mi doream, caci experimentasem customer service, vanzari si imi trebuia marketing ca sa pot sa-mi incep povestea mea. Iar in 2003 am fondat Qipa, impreuna cu Catalin Chites. Si iata ca au trecut 12 ani…
Prin ce se individualizeaza Qipa fata de alte firme concurente din piata? Cum se va pozitiona si care sunt obiectivele pe care le veti aborda pentru urmatorii ani?
Pentru noi a dezvolta un individ trebuie sa plece de la a-l ajuta sa se dezvolte intai ca persoana si apoi profesional. Poti sa trimiti pe cineva la training-uri, multe, dar dupa ce a constientizat unde e, de ce e si mai ales, unde vrea sa ajunga. El. Nu compania pentru el. Altfel, sunt bugete investite in speranta si nu in rezultate. Evident, e mai bine decat deloc, dar de ce sa nu fie rezultatele pe care si le doresc amandoi (angajat si companie)? Asa ca, noi facem lucruri in care credem, incercam sa cream proiecte desenate dupa aceasta «schita» a eficientei – evident ca nu reusim intotdeauna (it takes two to tango).
Directia ramine: dezvoltam oameni si apoi angajati.
In ce ramuri de business se simte cel mai acut nevoia serviciilor dvs.?
Nu exista ramuri, exista clienti (HRD sau CEO) care inteleg ca a-si dezvolta oamenii inseamna mult mai mult decat a-i trimite la un curs… Clientii nostri sunt din toate industriile – in 12 ani am lucrat cu toate nivelurile ierarhice, filosofii diferite de business, industrii si nevoi de dezvoltare ale business-urilor.
Cat de importanta este chimia dintre client si coach?
Este, nu se poate altfel. Dar este responsabilitatea profesionistului – explicatia unora: nu mi-a iesit proiectul acela, pentru ca nu a fost chimie… nu sta in picioare pentru cineva care stie ce are de facut.
Care sunt cele mai importante trei calitati ale unui coach?
Self awareness, less ego, dorinta de a ajuta.
Care sunt cei mai importanti factori care ne influenteaza traseul in cariera si cum pot fi folositi in avantajul nostru?
Startul – sau intentia. Adica: stii ce vrei sa faci? Ce-ti place? Daca plutesti in deriva si te multumesti cu ce-ti iese in cale, trebuie sa fii foarte norocos sa poti vorbi despre o cariera.
Ce sfat i-ati da unui profesionist dornic sa progreseze pe scara ierarhica a organizatiei in care activeaza?
O gluma corporatista zice ca in primii doi ani intr-o companie trebuie sa studiezi reteaua interna (networking-ul). Este o gluma, dar face bine: mai direct, abilitatile de relationare sunt (dupa a sti «meserie») vitale. Oamenii nu au timp sa te descopere, tu esti cel care se ocupa de strategia proprie de promovare.
Daca ar fi sa concentrati tot ceea ce credeti despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Suport.
Ne puteti povesti pe scurt despre un client/clienti care a/au obtinut rezultate extraordinare in urma sesiunilor de coaching?
Cel mai adesea am implementat programe de coaching cu top talents, adica sa-i ajutam sa-si manifeste competentele speciale si sa-si gaseasca locul cel mai potrivit in companie. Pe scurt, pentru coachee: sa se dezvolte si sa se simta bine cu ei si cu firma in care muncesc, iar pentru companie: sa-si creasca rezultatele si sa-si pastreze talentele.
Cum s-ar descrie piata de coaching din Romania, comparativ cu ceea ce petrece in Occident in aceasta activitate?
Departe, dar face pasi mari inspre ce ar trebui sa fie. Valorizarea rezultatelor generate de coaching este mult mai mare in vest, dar vom ajunge si noi acolo. Cine stie unde vor fi ei la momentul acela…
Ce face managerul Ioana Pielescu atunci cand nu face afaceri? Cum arata o zi fara business?
Citeste. Se «joaca» cu Cazac (calul), Amelie (pisica), Bulgaras (catelusa). Yoga. Citeste.