Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 34 vizitatori și nici un membru online

Decizie definitiva obtinuta de Bancila, Diaconu si Asociatii: Amenda contraventionala aplicata pentru neplata anumitor impozite se prescrie in sase luni si nu in cinci ani, cum a retinut ANAF

Amenda contraventionala aplicata contribuabililor pentru neretinerea si neplata impozitului aferent veniturilor realizate de rezidenti se prescrie in termen de sase luni si nu de cinci ani, a stabilit instanta de contencios administrativ fiscal. Decizia definitiva favorabila a fost obtinuta de echipa de avocati de la Bancila, Diaconu si Asociatii, condusa de Emanuel Bancila si Alex Slujitoru si compusa din Razvan Bratila si Adelina Iancu. Acestia au reusit sa demonstreze ca neretinerea impozitului aferent veniturilor realizate de rezidenti nu este una continua (dureaza in timp), ci este una instantanee (a fost savarsita dintr-o data) si, prin urmare, este supusa unui termen de prescriptie de sase luni, nu de cinci ani, cum interpretau organele fiscale.

”Aceasta solutie ar trebui sa traga un semnal de alarma la nivelul organelor fiscale cu privire la posibilitatea de a amenda contraventional contribuabilii pentru neindeplinirea unei obligatii supusa unui termen. Nu putem spera decat ca organele de inspectie fiscala nu vor mai proceda abuziv la interpretarea si aplicarea dispozitiilor legale”, a declarat Emanuel Bancila (foto), partenerul coordonator al departamentului de Controverse si Inspectii Fiscale al Bancila, Diaconu si Asociatii.

Astfel, in 2021, o persoana juridica a fost amendata contraventional pentru neretinerea impozitului aferent veniturilor realizate de nerezidenti in perioada 2015-2018.

In urma unei inspectii fiscale ce controla perioada fiscala 2015-2019, in sarcina companiei au fost retinute atat obligatii fiscale suplimentare, dar a fost si aplicata o amenda contraventionala considerabila pentru neretinerea la sursa si neplata impozitului aferent veniturilor realizate de nerezidenti.

Potrivit organelor fiscale, societatea ar fi comis o contraventie continua, ce nu s-a consumat nici pana la finalizarea inspectiei fiscale, intrucat societatea nu a procedat niciodata la plata impozitului presupus datorat, perioada de timp pentru care nu ar fi retinut impozitul fiind una neintrerupta. In consecinta, organele fiscale au considerat ca erau indreptatite sa aplice amenda contraventionala.
Insa, avocatii au aratat in fata instantei de judecata ca dreptul organelor fiscale de a aplica amenzi contraventionale pentru neindeplinirea unei obligatii supuse unui termen se prescrie in sase luni de la implinirea respectivului termen (i.e. de la momentul la care contribuabilul trebuia sa isi indeplineasca obligatia legala).

In mod specific, potrivit legii, impozitul datorat de nerezidenti se declara si plateste in luna urmatoare celei in care s-a platit venitul, respectiv pentru luna ianuarie, pana la data de 25 februarie, pentru luna februarie, pana la data de 25 martie s.a.m.d. In consecinta, contraventia se consuma cand se implineste termenul, de la acel moment incepand sa curga un termen de prescriptie de 6 luni, respectiv de la data de 25 a lunii urmatoare celei in care era datorat venitul.

Astfel, la sfarsitul anului 2021, data la care societatea a fost sanctionata contraventional, a intervenit prescriptia extinctiva pentru toata perioada pentru care a fost amendat contribuabilul.

Aceasta opinie a fost confirmata atat de instanta de fond, dar si de catre instanta de recurs in cadrul apelului formulat de catre organele fiscale, care a fost respins. Instantele de judecata au stabilit ca „fapta retinuta in sarcina contestatoarei priveste o contraventie instantanee ce se savarseste printr-o fapta omisiva (omisiunea de a retine, declara si plati pana la termen impozitul respectiv), contraventia consumandu-se odata cu expirarea termenului prevazut de lege, fara a se prelungi in acest moment. In consecinta, instanta retine ca termenul de 6 luni pentru prescrierea aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale trebuie sa se calculeze in raport cu momentul expirarii termenelor legale prevazute pentru retinerea, declararea si plata impozitelor respective”.

Catalog

AFCAR 2021 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF Finconta logo 21

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2022 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.