Decizie definitiva obtinuta de Bancila, Diaconu si Asociatii: Amenda contraventionala aplicata pentru neplata anumitor impozite se prescrie in sase luni si nu in cinci ani, cum a retinut ANAF
Amenda contraventionala aplicata contribuabililor pentru neretinerea si neplata impozitului aferent veniturilor realizate de rezidenti se prescrie in termen de sase luni si nu de cinci ani, a stabilit instanta de contencios administrativ fiscal. Decizia definitiva favorabila a fost obtinuta de echipa de avocati de la Bancila, Diaconu si Asociatii, condusa de Emanuel Bancila si Alex Slujitoru si compusa din Razvan Bratila si Adelina Iancu. Acestia au reusit sa demonstreze ca neretinerea impozitului aferent veniturilor realizate de rezidenti nu este una continua (dureaza in timp), ci este una instantanee (a fost savarsita dintr-o data) si, prin urmare, este supusa unui termen de prescriptie de sase luni, nu de cinci ani, cum interpretau organele fiscale.
”Aceasta solutie ar trebui sa traga un semnal de alarma la nivelul organelor fiscale cu privire la posibilitatea de a amenda contraventional contribuabilii pentru neindeplinirea unei obligatii supusa unui termen. Nu putem spera decat ca organele de inspectie fiscala nu vor mai proceda abuziv la interpretarea si aplicarea dispozitiilor legale”, a declarat Emanuel Bancila (foto), partenerul coordonator al departamentului de Controverse si Inspectii Fiscale al Bancila, Diaconu si Asociatii.
Astfel, in 2021, o persoana juridica a fost amendata contraventional pentru neretinerea impozitului aferent veniturilor realizate de nerezidenti in perioada 2015-2018.
In urma unei inspectii fiscale ce controla perioada fiscala 2015-2019, in sarcina companiei au fost retinute atat obligatii fiscale suplimentare, dar a fost si aplicata o amenda contraventionala considerabila pentru neretinerea la sursa si neplata impozitului aferent veniturilor realizate de nerezidenti.
Potrivit organelor fiscale, societatea ar fi comis o contraventie continua, ce nu s-a consumat nici pana la finalizarea inspectiei fiscale, intrucat societatea nu a procedat niciodata la plata impozitului presupus datorat, perioada de timp pentru care nu ar fi retinut impozitul fiind una neintrerupta. In consecinta, organele fiscale au considerat ca erau indreptatite sa aplice amenda contraventionala.
Insa, avocatii au aratat in fata instantei de judecata ca dreptul organelor fiscale de a aplica amenzi contraventionale pentru neindeplinirea unei obligatii supuse unui termen se prescrie in sase luni de la implinirea respectivului termen (i.e. de la momentul la care contribuabilul trebuia sa isi indeplineasca obligatia legala).
In mod specific, potrivit legii, impozitul datorat de nerezidenti se declara si plateste in luna urmatoare celei in care s-a platit venitul, respectiv pentru luna ianuarie, pana la data de 25 februarie, pentru luna februarie, pana la data de 25 martie s.a.m.d. In consecinta, contraventia se consuma cand se implineste termenul, de la acel moment incepand sa curga un termen de prescriptie de 6 luni, respectiv de la data de 25 a lunii urmatoare celei in care era datorat venitul.
Astfel, la sfarsitul anului 2021, data la care societatea a fost sanctionata contraventional, a intervenit prescriptia extinctiva pentru toata perioada pentru care a fost amendat contribuabilul.
Aceasta opinie a fost confirmata atat de instanta de fond, dar si de catre instanta de recurs in cadrul apelului formulat de catre organele fiscale, care a fost respins. Instantele de judecata au stabilit ca „fapta retinuta in sarcina contestatoarei priveste o contraventie instantanee ce se savarseste printr-o fapta omisiva (omisiunea de a retine, declara si plati pana la termen impozitul respectiv), contraventia consumandu-se odata cu expirarea termenului prevazut de lege, fara a se prelungi in acest moment. In consecinta, instanta retine ca termenul de 6 luni pentru prescrierea aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale trebuie sa se calculeze in raport cu momentul expirarii termenelor legale prevazute pentru retinerea, declararea si plata impozitelor respective”.