"Romania se indreapta spre un viitor decarbonizat" este tema primei editii a evenimenului Wolf Theiss Energy Summit din Bucuresti
Evenimentul gazduit de Wolf Theiss "Romania se indreapta spre un viitor decarbonizat" a reunit jucatori importanti activi pe piata interna de productie a energiei electrice. Conferinta este prima dintr-o serie de evenimente care vor fi gazduite de birourile Wolf Theiss din regiunea CEE/SEE. Evenimentul organizat la Bucuresti s-a axat pe subiectul fierbinte reprezentat de modul in care Romania poate ajunge la o piata energetica decarbonizata in urmatorul deceniu si dincolo de acesta.
Summit-ul a fost structurat in doua paneluri. Primul panel, Imbunatatirea solutiilor de stocare a energiei pentru energia regenerabila – s-a axat pe modul in care sursele traditionale de energie regenerabila (de exemplu, energia eoliana si solara) pot satisface cererea de energie electrica, prin implementarea de noi tehnologii si solutii de stocare a energiei si alte strategii.
Bryan Jardine, Managing Partner al biroului Wolf Theiss din Bucuresti si coordonator al practicii Wolf Theiss in domeniul energiei regenerabile in cadrul regiunii CEE/SEE, a fost moderatorul panelului. "Incepand cu 2020, obiectivele ambitioase adoptate de statele membre ale Uniunii Europene pentru anul 2030 s-au dovedit a fi un catalizator important pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabila din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est (CEE/ SEE) si din Romania. Potrivit platformei Ourworldindata.org, Romania are una dintre cele mai verzi economii din lume: incepand cu anul 2022, peste 62% din energia produsa in Romania provenea din surse fara emisii, respectiv energie nucleara si surse regenerabile. In acest an, Romania ar putea atinge un procent si mai mare de energie verde ca pondere in consumul total. Vorbitorii din cadrul WT Energy Summit au fost reprezentanti ai sectorului public, jucatori cheie din industrie si experti juridici, toti reuniti in jurul unui scop comun: sa discute despre o Romanie decarbonizata. Suntem mandri ca biroul Wolf Theiss din Bucuresti a initiat cu succes seria de Energy Summits care vor fi gazduite in diversele noastre birouri din regiune in 2024", spune Bryan Jardine.
Rares Hurghis, General Manager, Future Energy Leaders (FEL) Romania, a vorbit despre “Sursele de energie regenerabila si prosumatorii din Romania". "Energia regenerabila va juca un rol important pe calea decarbonizarii Romaniei, incluzand aici prosumatorii. Sectorul prosumatorilor a avut cea mai rapida traiectorie de crestere in comparatie cu toate sursele de energie regenerabila, ajungand la o capacitate instalata de aproximativ 1,2 GW, aproape egala cu capacitatea nucleara instalata in Romania, si ne asteptam la o capacitate instalata de 5 GW pana in 2030. Pentru a asigura o dezvoltare durabila a acestui sector, fiecare potential prosumator ar trebui sa ia in considerare o dezvoltare adecvata a sistemului sau fotovoltaic, pentru a-si acoperi nevoile si a nu supradimensiona sistemul - in acest fel, mai multi consumatori pot deveni prosumatori. Ar trebui sa ne asteptam in viitorul apropiat la o limitare a capacitatii instalate pentru prosumatori, deoarece acestia pot crea dezechilibre importante in retea, in plus, reteaua nu este dezvoltata pentru acest tip de actori energetici. Cu toate acestea, acest lucru poate permite o noua piata in care prosumatorii existenti si viitori vor instala acumulatori in sistemul lor - in acest sens, ne putem astepta ca viitoarele scheme de sprijin sa includa si instalatiile de stocare a bateriilor. In plus, exista diverse sinergii intre un sistem fotovoltaic si stocarea in baterii, impreuna cu pompele de caldura si vehiculele electrice - acest tip de solutii fiind o parte importanta a puzzle-ului in ceea ce priveste decarbonarea incalzirii si a transporturilor. Nu in ultimul rand, avand un numar important de prosumatori cu stocare in baterii, se poate dezvolta un alt tip de afacere: centralele electrice virtuale, care pot crea diverse beneficii pentru prosumatori atunci cand schemele de sprijin existente (de exemplu, compensatii cantitative si financiare) vor fi intrerupte" declara Rares Hurghis.
Olivian Savin, Marketing & Communication Manager, Future Energy Leaders (FEL) Romania, a prezentat tema: "Energie hidroelectrica cu acumulare prin pompare". "In lumea energiei regenerabile, este esential sa se sublinieze necesitatea coexistentei, mai degraba decat a concurentei intre diferitele tehnologii. Fiecare sursa de energie regenerabila are propriile puncte forte si, in loc sa incercam sa demonstram ca una este mai buna decat cealalta, ar trebui sa recunoastem modul in care acestea se pot completa reciproc. De exemplu, "bateriile de apa" sau energia hidroelectrica cu acumulare prin pompare au capacitatea de a stoca cantitati mari de energie. Aceasta capacitate de stocare este incredibil de valoroasa pentru a ajuta tehnologiile solare si eoliene sa isi sporeasca productia de energie, ceea ce, la randul sau, sprijina sustenabilitatea generala a sistemelor energetice din Romania. Existenta unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompare in Romania este importanta deoarece ofera servicii auxiliare esentiale care ajuta la stabilizarea retelei si asigura o aprovizionare cu energie mai fiabila pentru intreaga regiune SEE. Rezultatul WT Energy Summit nu a fost doar informativ, ci si inspirational. Acesta a reunit profesionisti, experti si parti interesate care impartasesc un angajament comun de a avansa tranzitia Romaniei catre un viitor decarbonizat. Discutiile interesante si perspectivele diverse oferite de vorbitori au contribuit, fara indoiala, la dialogul mai larg privind solutiile energetice durabile", declara Olivian Savin.
Liviu Gavrila, Vice-presedinte Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (Romania Wind Energy Association - RWEA), a vorbit despre proiectele hibride si cum pot fi ele o solutie pentru cererea de energie electrica. "Este o etapa importanta si trebuie sa facem cu totii tot ce putem pentru a materializa multe dintre proiectele pe care piata le-a pregatit in ultimii ani. Toate partile - autoritati, investitori, finantatori etc. - ar trebui sa continue dialogul si sa puna in aplicare etapele obligatorii ale acestuia: stabilirea reglementarilor, depasirea blocajelor, gasirea predictibilitatii investitiilor si asigurarea instrumentelor si a resurselor pentru functionarea acestor proiecte viitoare", rezuma Liviu Gavrila.
Alexandru Bratosin, Project Manager – Monsson, a prezentat centrala electrica hibrida, Mireasa 50MW (Integrarea de catre Monsson a energiei eoliene, fotovoltaice si capacitatii de stocare energie intr-o centrala electrica hibrida). "As dori sa multumesc Wolf Theiss, sunt foarte impresionat si ma bucur sa fiu parte a unui panel interesant, la initiative pentru a face tranzitia catre energia verde si pentru a face sistemele de stocare a energiei mai usor de inteles pentru cei care se gandesc la viitorul nostru energetic verde, reuniti aici la initiativele Wolf Theiss. Eveniment profesionist, atmosfera eleganta, informatii de calitate despre cateva noi tehnologii extraordinare pe care orice om sau inginer calificat va fi fericit sa le auda", declara Alexandru Bratosin. Monsson va pune in functiune pana la sfarsitul anului cea mai mare si prima centrala electrica hibrida pe baza de energie regenerabila din Romania. Mireasa Hybrid va avea 50MW de energie eoliana, 54MW x 4 ore de stocare in baterii si o centrala fotovoltaica de 35MW. Etapa 1 a unitatii de stocare a bateriilor este in curs de punere in functiune si are o capacitate totala de 6MW x 4 ore.
Valentin Bargau Gheorghiu, Vice-presedinte Corporate Operations, Restart Energy, si-a axat discursul pe investitii, investitori si piete de capital in energie regenerabila. "Desi piata de stocare a energiei din Romania este inca in faza incipienta, este clar pentru toata lumea ca este o parte integranta a procesului de adoptare a energiei regenerabile pe scara larga. La fel ca orice industrie in curs de dezvoltare, pentru a creste, are nevoie de investitii si, ca atare, pentru a le atrage, avem nevoie de o strategie clara si de un mediu de reglementare puternic, impreuna cu jucatori locali puternici, capabili sa dezvolte proiecte de inalta calitate in acest domeniu. Pentru noi, cei de la Restart Energy, stocarea reprezinta unul dintre punctele centrale in planurile noastre de dezvoltare. Ma bucur ca am vazut un angajament puternic fata de solutiile consacrate, precum si fata de cele inovatoare din partea tuturor colegilor mei vorbitori din panel si cred cu tarie ca evenimente precum Wolf Theiss Energy Summit pot genera discutii deschise si autentice pe teme importante pentru industria energetica", declara Valentin Bargau Gheorghiu.
Cel de-al doilea panel - Rolul energiei nucleare in realizarea unui viitor decarbonizat,- moderat de Adina Aurel, Counsel in cadrul biroului Wolf Theiss din Bucuresti, a discutat despre evolutiile de pe piata energiei nucleare din Romania, inclusiv despre planurile de implementare a reactoarelor modulare mici (SMR). "Atingerea unui nivel net zero de emisii de dioxid de carbon este un obiectiv de politica de mediu in crestere rapida la nivel mondial. Energia nucleara poate fi o modalitate importanta de a umple golurile pe calea dorita catre un viitor energetic sigur, accesibil si curat. Energia nucleara produce zero emisii, este o tehnologie bine proiectata care, daca este abordata corect, poate completa sursele de energie curata, cum ar fi energia eoliana si solara. Energia nucleara poate fi privita ca parte a solutiei pentru un viitor cu emisii nete zero de carbon. Romania se afla pe calea dezvoltarii tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) pentru a completa centralele nucleare conventionale, deoarece SMR-urile pot fi instalate la costuri competitive in amplasamente de centrale termice si pe carbune dezafectate, prin refolosirea infrastructurii de pe amplasament. Proiectul Doicesti poate fi considerat un proiect de pionierat sustinut de munca specialistilor romani si cu o tehnologie avansata capabila sa asigure emisii zero", declara Adina Aurel.
Eli Corso-Phinney, Commercial Officer in cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, a vorbit despre importanta reactoarelor modulare mici pentru Romania si regiune in contextul securitatii energetice. "Guvernul Statelor Unite ale Americii este mandru sa joace un rol in sprijinirea Romaniei in atingerea obiectivelor sale de energie verde prin intermediul energiei nucleare. Reactoarele modulare mici (SMR) si alte tehnologii nucleare avansate sunt esentiale in aceasta ecuatie, deoarece vor permite tarilor sa genereze mult mai multa energie fara emisii de dioxid de carbon la costuri mai mici, contribuind in acelasi timp la decarbonizarea sectoarelor greu de redus, cum ar fi productia de otel si ciment si alte sectoare industriale. Cooperarea dintre Statele Unite si Romania in domeniul SMR reprezinta un pas important in atingerea obiectivelor noastre comune pentru un viitor fara emisii de carbon. Implementarea SMR va crea nenumarate locuri de munca noi, va consolida securitatea energetica europeana si va aborda direct criza climatica", a spus Eli Corso-Phinney in discursul sau introductiv.
Andrei Radulescu, Directorul departmentului SMR, din cadrul RoPower Nuclear, a prezentat stadiul proiectului SMR de la Doicesti, prima centrala nucleara cu reactor modular de mici dimensiuni ("SMR") din Europa si a doua din lume, dupa proiectul SMR din Idaho Falls, Idaho, SUA. "In calitate de expert SMR la RoPower, compania de proiect care supervizeaza dezvoltarea primului proiect SMR din Romania la centrala nucleara Doicesti, experienta mea ca vorbitor la conferinta inaugurala Wolf Theiss Energy Summit a fost valoroasa. A fost o ocazie unica de a ne prezenta progresele si de a face schimb de informatii cu un grup distins de colegi si profesionisti din industrie. Summitul nu numai ca a oferit o platforma pentru a evidentia importanta activitatii noastre de pionierat in promovarea energiei nucleare durabile in Romania si in Europa, dar a incurajat si colaborarea si schimbul de cunostinte intre partile cheie interesate. Sunt increzator ca legaturile stabilite si cunostintele dobandite in timpul evenimentului vor contribui in mod semnificativ la succesul proiectului Doicesti si la viitorul mai larg al SMR-urilor din regiune", declara Andrei Radulescu.
Teodor Minca, Country Manager Framatome, si-a concentrat discursul pe rolul energiei nucleare in emisiile zero. "Energia nucleara este din nou pe val, deoarece reprezinta o parte a ecuatiei pentru ambitiile net zero. Cu toate acestea, nu ar trebui sa luam aceste oportunitati ca fiind de la sine intelese; acest lucru se va concretiza atat timp cat ne angajam de-a lungul intregului lant de actiuni. Va puteti baza pe implicarea si angajamentul echipelor Framatome pentru generarea de energie nucleara sigura si cu emisii reduse de carbon, acum si in viitor", a declarat Teodor Minca.