Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 32 vizitatori și nici un membru online

Guvernanta corporativa in antreprenoriatul romanesc

In ultimii ani a crescut nivelul de interes pentru guvernanta corporativa. Actionari si directori executivi si-au aratat intentia de a face mai transparenta comunicarea informatiilor financiare si non-financiare. Aceasta evolutie a mediului de afaceri este reflectata si in legislatia din Uniunea Europeana.

In Romania subiectul guvernantei corporative a aparut pe agenda publica odata cu aderarea la UE, dar nu a avut niciodata un impact real asupra mediului de business. Crearea unor institutii dedicate, dupa modelul statelor membre, fara mecanisme potrivite de implementare, a condus la o neasimilare a acestor structuri.

Asa se face ca, in randul multor companii antreprenoriale mari din Romania, rolul principal este jucat fie de manager, fie de actionarii majoritari, fie si de unii si de altii. De multe ori managerul general este totodata si proprietarul sau actionarul majoritar al companiei. De unde si riscul ca, dincolo de rigorile de raportare contabila impuse de legislatie, sa stea la panda stergerea diferentei dintre proprietate si control.

Totusi a inceput o profesionalizare a activitatii de management, care, in unele companii antreprenoriale, incepe sa produca rezultate. Motivele profesionalizarii managementului si adoptarii guvernantei corporative sunt diverse:
- De la dorinta  antreprenorului de a juca doar un rol consultativ-strategic in cadrul business-ului, la listarea la bursa
- De la scalarea rapida a afacerii si incapacitatea proprietarului de a mai putea sa gestioneze volumul de efort in crestere, la necesitatea structurarii companiei in vederea vanzarii acesteia
- De la eficientizarea activitatilor si optimizarea proceselor, la tranzitia catre o noua etapa a business-ului, care coincide cu o predare de stafeta catre un management profesionist

Deoarece mediul de afaceri trece prin transformari majore, determinate in principal de impactul avansului tehnologic si digitalizarii, la nivelul companiilor antreprenoriale se impun raspunsuri de buna guvernare pe fiecare nivel:

- Nivel de baza – descrierea atributiilor fiecarui rol, urmarirea unor proceduri, implementarea unor cerinte de raportare si de aprobare a tranzactiilor.
- Nivelul de proces – administrarea si documentarea proceselor relevante pentru delegarea autoritatii, aprobarea tranzactiilor si alte proceduri.
- Nivel de monitorizare – audit intern si supravegherea eficientei operationale a gestionarii riscurilor, respectarea regulamentelor interne, procedurilor si legislatiei.
- Nivel functional – managementul factorilor de risc care intra in conflict cu obiectivele companiei, monitorizarea respectarii de catre angajati a regulilor interne si externe, reglementarilor, politicilor si procedurilor.
- Nivel structural – functiuni de management si linii de raportare in cadrul structurii companiei, guvernate de reglementari si documente precum statutul companiei, legislatia secundara, descrierea rolului.
- Nivel de consiliu consultativ (Board of Advisors) – unul din instrumentele cele mai simple de accesarea a expertizei unui grup de specialisti sau oameni de afaceri cu experienta, acest mijloc ajuta foarte mult la asigurarea unui cadru de lucru profesionist si transparent in companie.

Etape in selectarea expertilor relevanti pentru a face parte din Board of Advisors:
- Castigarea sprijinului din partea unui om de afaceri cu multa experienta generala de business si o retea de conexiuni care sa ajute la consolidarea echipei de experti.
- Frecventarea/inscrierea in grupuri, asociatii, hub-uri relevante pentru industria in care activeaza compania cu scopul de a accesa competentele expertilor relevanti.
- Cu baza astfel securizata, obiectivul urmator este sa fie cooptati in consiliul consultativ experti/oameni de afaceri/manageri foarte cunoscuti pentru expertiza si integritarea lor.  

Adoptarea unor masuri de guvernanta corporativa in companiile antreprenoriale trebuie sa tina cont de nivelul de maturitate al companiei. In acest sens, administrarea unui chestionar de diagnoza si interviuri cu factorii de decizie ajuta la identificarea nivelului de maturitate al structurilor, proceselor si functiunilor din cadrul companiei. Utilizarea acestor instrumente de evaluare trebuie sa tina cont de scop, sa analizeze situatia prezenta, obiectivul de maturitate viitor al companiei si planul de actiune necesar pentru a-l atinge. Companiile din Romania au nevoie de guvernanta corporativa daca vor sa gestioneze coerent cresterea. Mai mult, prin adoptarea masurilor de guvernanta corporativa, companiile vor putea sa patrunda mai usor pe pietele externe.  

Autor: Florentina Susnea (foto), Managing Partner PKF Finconta

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2017

ey agenda fiscala 2017 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2017 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.