Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 94 vizitatori și nici un membru online

Ce industrii vor creste in 2018?

Perspectivele economice ale Romaniei in 2018 sunt nebuloase. Decidentii companiilor sunt rezervati si reculul investitional din datele macroeconomice se confirma la nivelul companiilor din Romania. Majoritatea managerilor de top din companii spun ca marirea salariului minim pe economie afecteaza profitabilitatea, iar increderea ca 2018 va fi mai favorabil decat 2017 este la cote extrem de scazute. Aceasta pare sa fie perceptia celor 475 de decidenti ai companiilor din Romania care au raspuns intrebarilor din chestionarul studiului Evolutia afacerilor in 2018 realizat de compania de consultanta Valoria.

Tinand cont de indicatori precum cifra de afaceri, profit, investitii sau cresterea salariilor si numarului de angajati va prezentam rezultatele evidentiate de acest studiu pentru urmatoarele industrii: agricultura si alimentatie, constructii si imobiliare, comert en gros si en detail, industria de IT, productie industriala si servicii profesionale.

Industria de IT se asteapta la cea mai mare scadere a cifrei de afaceri in 2018

Industria constructiilor scade de la 33% la 24% pe palierul de evolutie a cifrei de afaceri de +5%–+10% si de la 33% la 22% pe cel de +10%–+20%, comparativ cu anul 2017. In 2018 doar 16%dintre companiile din agricultura spun ca vor creste cifra de afaceri cu +1%–+5% comparativ cu 40% anul trecut si doar 22% spun ca vor creste cifra de afaceri cu +5%–+10% fata de 40% in 2017. In productia industriala 17% dintre companii spun ca se asteapta la cresteri de+1%–+5%, iar 20% de+10%–+20%. Industria de IT inregistreaza cea mai mare scadere din cele sase industrii, deoarece 24% dintre companii se asteapta la evolutii negative ale cifrei de afaceri. In comert 39% dintre companii fata de 43% anterior estimeaza cresteri de +10%–+30% ale vanzarilor, iar in industria serviciilor profesionale doar 26% dintre companii fata de 54%in 2017 vad cresteri de +10%–+30%.

Cele mai mari cresteri ale profitului sunt estimate de companiile din agricultura in 2018

Chiar daca in crestere, profitul firmelor de constructii sufera o corectie importanta pe intervalele +5%–+10% (38% in 2018 vs. 50% in 2017) si +10%–+20% (3% vs. 33%), in timp ce agricultura isi muta cresterea din palierul +1%–+5% (19% vs. 60%) pe palierele superioare de +20%–+30% (18% vs. 0%). Profitul companiilor din productie industriala se mentine, cu mici variatii, asemanator cu asteptarile de anul trecut, dar cu o tendinta usor descrescatoare. Industria de IT este neomogena in ceea ce priveste evolutia profitului in 2018, cu doar 66% dintre companii fata de 89% in anul anterior estimand cresteri ale profitului in acest an. In acelasi timp, 10% mai putine companii din comert spun ca vor avea cresteri ale profituluiin intervalul +1%–5%, dar 22% in 2018 fata de 8% in anul anterior se asteapta la cresteri de+10%–20%. In industria serviciilor doar 10% dintre companii fata de 30% anterior spun ca vor avea un profit mai mare cu +20%–+30% in 2018.

Companiile din comert mentin nivelul investitiilor la acelasi nivel ca anul trecut

Apetitul pentru investii al companiilor din constructii scade semnificativ; doar 5%fata de 49% cu un an inainte spun ca vor avea investitii mai mari cu+20%–+30%. Cu 19% dintre companii fata de 2% in anul anterior decise sa creasca investitiile cu +20%–+30%, companiile din agricultura par mai increzatoare in 2018. Companiile din productie industriala muta cresterea din palierul+5%–20% (52% in 2017 vs. 39% in 2018) in cel superior, deoarece cu 20% mai multe companii estimeaza cresteri de +20%–+30% in 2018. Investitiile companiilor din zona de IT par sa se comaseze in zona mediana de crestere +1%–+10% (57% dintre companii) si scad de la 56% la 1% dintre companii in intervalul +10%–20%. Companiile din comert mentin investitiile aproximativ la acelasi nivel ca in 2017 (74% vs. 77% prevad cresteri). Investitiile companiilor in servicii profesionale scad in intervalul +5%–+20% de la 52% in 2017 la 31% in 2018.

Previziunile de cresterea numarului de angajati sunt moderate la companiile din toate industriile

Pentru majoritatea companiilor din constructii numarul de angajati scade pe toate intervalele cu exceptia intervalului +10%–+20% unde 8% dintre companiile respondente, fata de 0% in anul anterior, se asteapta ca numarul angajatilor sa creasca. In agricultura 32% dintre companii, fata de 12% in 2017,se astepta ca numarul de angajati sa ramana acelasi, dar 41% fata de 80% estimeaza cresteri de +1%–+10%. In productie industriala cu 17% mai multe companii vad o crestere a numarului de angajati in intervalul +5%–+30%. In industria de IT doar 52% dintre companii fata de 89% in 2017 spun ca vor creste numarul de angajati. In comert, pentru 35% dintre companii,numarul de angajati va creste cu+1%–+5% si cu 14% mai putine companii vad cresteri pe intervalul +10%–+20%. In acest an 12% dintre companiile de servicii profesionale spun ca vor inregistra o reducere a numarului de angajati fata de 0% in anul anterior.

Cresterea salariilor este prezenta in toate industriile ca rezultat al maririi salariului minim pe economie

Cresterea salariului minim brut pe economie are ca efect o crestere a salariilor pentru 73% dintre companiile de constructii, pentru 84% dintre companiile din agricultura, pentru 88% dintre companiile din productie industriala, pentru 90% dintre companiile din industria IT, pentru 87% dintre companiile din comert si pentru 76% dintre companiile din servicii. Consecinta declarata a acestei masuri pentru majoritatea companiilor din toate aceste sase industrii este scaderea profitabilitatii.

Anul 2018 se anunta paradoxal: crestere economica previzionata si recesiune de moral. Profituri importante estimate cuplate cu un deficit de incredere in viitor. Pentru companiile din Romania, 2018 va fi mai nefavorabil decat 2017. Din acest ultim punct de vedere, tinand cont de nota scazuta la incredere (4.4) pe care companiile o dau anului 2018, se pare ca cineva este responsabil pentru aceasta situatie de corijenta. Oare cine?

Autor: Constantin Magdalina (foto), Expert, tendinte si tehnologii emergente

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.